Een bedritueel voor een kind: zo doe je dat

bedritueel kind

Het kan ’s avonds een heel gedoe zijn om kinderen in bed te krijgen. Ze zijn een ster in het uitstellen van hun bedtijd. Een bedritueel kan hierbij helpen, en je kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen. Maar hoe ziet zo’n slaapritueel voor een kind eruit? Wij leggen het je uit!

Waarom is een bedtijdritueel belangrijk?

De hele dag door doet je kindje nieuwe indrukken op en dat is best vermoeiend. Een bedritueel zorgt ervoor dat je kindje zich kan ontspannen na zo’n drukke dag. Een ritueel is voorspelbaar en dit voelt voor een kindje vertrouwd en veilig. Een slaapritueel is ook een mooi moment om even afstand te nemen van de dagelijkse drukte en samen met je kind echt tijd en aandacht te hebben voor elkaar.

Vanaf welke leeftijd kun je beginnen met een slaapritueel?

Vrijwel meteen na de geboorte kun je al beginnen met een eenvoudig bedtijdritueel voor je baby. Een slaapritueel kan de start zijn van een goede nachtrust. De duidelijkheid en de regelmaat die je kindje gaat herkennen helpt je baby te begrijpen dat het tijd is om te gaan slapen. Trek je baby’s avonds een pyjama aan en zing een liedje voor het slapengaan. Als je kindje ouder wordt, kun je het uitbreiden met nieuwe onderdelen.

numsy slaapgids dutjesschema

Slaaptips nodig voor je kindje?

Verbeter de structuur en slaaproutines met het Numsy e-book voor kindjes van 0 t/m 4 jaar. Na het lezen van deze gids weet jij alles over de verschillende slaapfases en hoe je hier liefdevol mee om kunt gaan.

Bestel de digitale gids nu voor €19,95 €9,95!

De onderdelen van het bedritueel

Een bedtijdritueel kan bestaan uit verschillende onderdelen. Kies een slaapritueel dat bij jullie past en aansluit bij de behoefte van je kind. Ook de volgorde van de verschillende onderdelen bepaal je zelf.

1. Opruimen en voorbereiden

Bouw de activiteiten van de dag rustig af voordat je aan het bedritueel begint. Ongeveer een kwartier voordat het tijd is om naar bed te gaan vertel je dit aan je kindje. Ruim samen het speelgoed op en sluit op die manier de activiteiten van de dag af. Dit zorgt voor rust bij je kindje.

2. Tanden poetsen en naar het toilet of een schone luier

Vanaf het moment dat de eerste tandjes zijn doorgebroken, begin je ’s avonds met tanden poetsen. Laat je peuter ook naar het toilet gaan voordat hij of zij in bed kruipt of geef een schone luier.

3. Pyjama aan

Doe je kindje een pyjama aan die lekker zit. Misschien eentje in de favoriete kleur of thema van je kindje. Zo wordt naar bed gaan nog leuker.

4. Voeding

Baby’s krijgen voor het slapengaan nog een voeding, waardoor het buikje lekker vol is. In borstvoeding zit ’s avonds ook nog eens melatonine waardoor je kindje makkelijker in slaap valt.

5. Samen een verhaaltje lezen

Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling, ook als je baby het verhaaltje nog niet begrijpt. Bovendien is voorlezen een moment om tot rust te komen en het is een gezellig momentje van jullie samen.

Tip: hier vind je de leukste voorleesboekjes voor kinderen

6. Knuffeltijd en de dag afsluiten

Een knuffel hoort bij het afsluiten van de dag. Het is niet alleen fijn, maar zorgt ook voor een ontspannen gevoel bij je kindje én bij jou. Dit komt doordat tijdens het knuffelen het hormoon oxytocine vrijkomt. Dit hormoon noemen we niet voor niets ook wel het knuffelhormoon.

7. Lampje uit en een slaapliedje

Het lampje uitdoen in de kamer van je kind is het teken dat het nu echt tijd wordt om te gaan slapen. Je kunt een nachtlampje aan doen als je kindje bang is in het donker. Zing eventueel nog een slaapliedje of zet een muziekdoosje aan.

Lees ook: 10x de beste nachtlampjes voor de kinderkamer

8. Kus en welterusten

Geef je kindje nog een laatste kus en wens hem of haar welterusten. Eventueel zet je de deur op een kier als je zoontje of dochtertje bang is in het donker. Heeft je baby moeite met slapen? Probeer eens white noise. Dit doet je baby denken aan de geluiden in de baarmoeder, waardoor een kalmerend effect heeft. Daarnaast dempt white noise andere geluiden uit de omgeving en helpt daarom bij het doorslapen.

Hoe lang duurt een bedritueel?

Het is belangrijk dat je zelf niet te gehaast bent tijdens het bedritueel. Tegelijkertijd moet je het ook niet te lang maken. Een kwartier tot een half uur is voldoende. Maar dit is ook afhankelijk van de leeftijd van je kind. Hieronder vind je een richtlijn per leeftijdsgroep.

Baby’s tot 1 jaar

Voor baby’s tot 1 jaar is 10 tot 15 minuten meer dan voldoende. Kies 3 tot 4 onderdelen voor het slaapritueel, zoals bijvoorbeeld de pyjama aandoen, een voeding geven, samen een boekje lezen en even lekker knuffelen.

Peuters 1 tot 3 jaar

Voor peuters tussen 1 en 3 jaar kun je het bedtijdritueel uitbreiden naar ongeveer 20 tot 30 minuten. Jouw peuter geniet van de tijd met jou samen en de aandacht. Het kan zomaar zijn dat je peuter nog een extra boekje wil lezen of liedje wil zingen. Het is hierbij belangrijk dat je duidelijk bent en grenzen stelt, anders wordt bedtijd steeds verder uitgesteld.

Kleuters vanaf 4 jaar

Voor kleuters vanaf 4 jaar kun je een bedritueel aanhouden van ongeveer een half uur. Het is belangrijk dat je dezelfde volgorde blijft aanhouden van de activiteiten. Klets ook nog even gezellig met je kind. Op deze leeftijd heeft je kleuter vaak hele verhalen en soms komt er nog iets naar boven over wat er die dag gebeurd is en waar je kindje mee zit.

Lees ook: 32x de leukste vloerkleden voor de kinderkamer

Extra tips voor een bedtijdritueel

Bij een bedritueel doe je niet zo gauw iets fout. Wij hebben wel een paar extra tips die je helpen om het bedtijdritueel bij jullie thuis tot een extra fijn moment te maken.

  1. Maak het ritueel niet te lang. Je kind vindt het natuurlijk fijn om jou lang bij zich te hebben. Toch slaat de vermoeidheid wel toe en daarom is het belangrijk het slaapritueel niet te lang te maken. Anders valt je kindje alleen maar moeilijker in slaap.
  2. Houd je aan het ritueel, ook in het weekend. Voorspelbaarheid is voor je kind heel belangrijk. Zorg ervoor dat jij en je partner, oma, opa en de oppas hetzelfde ritueel uitvoeren. Kleine verschillen zijn niet erg, maar de voorspelbaarheid geeft je kind rust en een veilig gevoel. Dit geldt ook voor bedtijd in het weekend.
  3. Bouw de dag rustig af. Vermijd schermen en drukke activiteiten voor het slapengaan. Het televisiescherm of de iPad hebben een negatief effect op het aanmaken van melatonine, het hormoon dat je kind slaperig maakt. Ook prikkels van drukke activiteiten houden je kind wakkerder waardoor het inslapen lastig gaat en ook kunnen zorgen voor een onrustige nacht.
  4. Zorg voor rust in de kinderkamer. Een rustige kamer met weinig prikkels zorgt voor een kalme sfeer. Dit helpt je kind om te ontspannen en makkelijker in slaap te vallen.