
Wil je jouw kindje helpen om ’s nachts zindelijk te worden? Met een plaswekker ontwikkelt je kind een reflex om zelf wakker te worden wanneer hij of zij moet plassen. Maar welke plaswekker is het beste? Vanaf welke leeftijd kun je hier mee beginnen? En waar moet je eigenlijk op letten bij het kopen van een plaswekker? Om je te helpen hebben we een top 5 voor je samengesteld met de beste plaswekkers van 2023, en geven we tips om de juiste te vinden voor jouw kindje.
- Waarom heb je een plaswekker nodig?
- De top 5 beste plaswekkers van 2023
- Beste plaswekker kopen? De top 5 uitgelicht!
- Dryly Plaswekker met Broekjes en App
- Urifoon Mickey Plaswekker Draadloos
- Rodger Draadloze Plaswekker met App
- Save IT Plaswekker
- MoDo-King Plaswekker
- Wat is een plaswekker?
- Hoe werkt een plaswekker?
- Wat is het voordeel van een plaswekker?
- Waar moet je op letten bij het kopen van een plaswekker?
- Op welke leeftijd begin je met een plaswekker?
- Hoe snel is een kind met behulp van een plaswekker ’s nachts zindelijk?
- Wanneer stop je met de plaswekker?
- Wanneer mag je geen plaswekker gebruiken?
Waarom heb je een plaswekker nodig?
Als je kindje zes jaar of ouder is en nog steeds in bed plast, kan een plaswekker een handig hulpmiddel zijn. Via een sensor die je bevestigt aan de onderbroek van je kind of via een speciale onderbroek gaat er een signaal naar de plaswekker als je kind plast tijdens het slapen. Je kind leert uiteindelijk steeds beter om zelf wakker te worden bij een volle blaas. Het zelfvertrouwen van je kind neemt toe en ook niet onbelangrijk: dit komt ook jullie nachtrust ten goede!
Om je te helpen in jouw zoektocht naar de beste plaswekker hebben we de top 5 met de beste plaswekkers voor je beoordeeld en op een rij gezet. Daarnaast vind je verderop in dit artikel de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Direct naar de aanbiedingen?
De top 5 beste plaswekkers van 2023
Beste plaswekker kopen? De top 5 uitgelicht!
#1 Dryly Plaswekker met Broekjes en App
Met de plaswekker set van Dryly ben je klaar om aan de slag te gaan met het bedplassen. We weten het, deze set is niet goedkoop. Maar de kans is heel groot dat je kindje met Dryly ook ’s nachts snel zindelijk is. Dryly geeft namelijk aan dat 93% van de kinderen binnen 6 tot 8 weken ook in de nacht droog is. De Dryly plaswekker onderscheidt zich van de anderen, en is daarom volgens ons de beste plaswekker. We gaan je uitleggen waarom.
Dryly heeft bij het ontwikkelen van de plaswekker rekening gehouden met het kind. De draadloze zender klik je vast aan de speciale broekjes. Dit zijn leuke hipsters die jouw kindje graag aan wil doen. Als het broekje nat wordt door druppels, stuurt de zender een signaal naar de ontvanger, een schattige pandabeer knuffel genaamd Wizzu, die een alarm af laat gaan. Maar ook naar de mobiele app die jij als ouder op je telefoon kunt installeren. Zo weet je precies wanneer je kindje naar het toilet moet gaan. Daarnaast worden in de app alle statistieken automatisch bijgehouden en blijf je op de hoogte van de voortgang. Je hebt de keuze uit speciale pakketen voor jongens en meisjes alsook verschillende maten.
Pluspunten
- De plaswekker is draadloos
- Pandabeer Wizzu zorgt voor minder spanning bij je kind
- De sensorbroekjes hebben een groot bereik
- App om voortgang bij te houden
Minpunten
- Het pakket is prijzig
#2 Urifoon Mickey Plaswekker Draadloos
Ouders zijn razend enthousiast over de Urifoon Mickey plaswekker. En dit is niet voor niets. De plaswekker is eenvoudig in gebruik. Je kindje trekt de speciale sensor-broek aan waaraan de zender bevestigd zit. Zodra jouw kindje plast wordt meteen een signaal naar de wekker gestuurd die jouw kindje vervolgens wakker maakt, waardoor hij of zij automatisch stopt met plassen en meteen naar de wc kan.
De plaswekker is klein van formaat, waardoor het makkelijk naast het bed van je kindje neer te zetten is. Daarnaast heb je de keuze uit verschillende wekkergeluiden. Wordt jouw kindje lastig wakker, dan zet je het volume van het alarm op de hardste stand.
Net als Dryly is ook de Urifoon Mickey plaswekker niet goedkoop om aan te schaffen. Je dient namelijk ook nog de speciale sensor-broekjes er los bij aan te schaffen. Maar een groot voordeel van Urifoon is dat je persoonlijke en deskundige begeleiding kunt krijgen van de medewerkers. Om je kindje extra te motiveren kun je de voortgang bijhouden op de speciale scorekaart.
Pluspunten
- De plaswekker is draadloos
- De sensorbroekjes hebben een groot bereik
- Persoonlijke begeleiding van Urifoon
Minpunten
- Het pakket is prijzig
- Geen app
#3 Rodger Draadloze Plaswekker met App
De Rodger plaswekker is net als Dryly en Urifoon één van de beste plaswekkers. Om jouw kindje extra te motiveren kun je de gratis Rodger app downloaden waarin hij of zij beloond wordt met badges. Bij het behalen van een badge kun je zelf een beloning instellen, zoals bijvoorbeeld een dagje naar een speelparadijs of pannenkoeken eten. Ook kun je de voortgang in de app bijhouden in een kalender.
De Rodger draadloze plaswekker werkt met speciale sensor-ondergoed die in het pakket zitten. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Als je kindje begint met plassen wordt dit meteen gedetecteerd door de sensoren in het broekje en wordt een signaal naar de ontvanger gestuurd. Het alarm gaat af en je kindje wordt wakker. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende alarmgeluiden en niveaus. Ook leuk, je krijgt ook een beloningspakket met een diploma erbij. Als je kindje ’s nachts zindelijk is kan hij of zij dit trots laten zien aan iedereen.
Pluspunten
- De plaswekker is draadloos
- De sensorbroekjes hebben een groot bereik
- App waarmee beloningen verdiend kunnen worden
- Beloningspakket met diploma
Minpunten
- Het pakket is prijzig
#4 Save IT Plaswekker
Niet iedereen kan of wil zoveel uitgeven aan een plaswekker. Dat begrijpen we helemaal. Daarom hebben we ook een aantal goedkope plaswekkers gevonden. De Save IT plaswekker is er hier eentje van. Deze plaswekker heeft als voordeel dat je de sensor vast kunt maken aan het eigen ondergoed van je kindje. Je hoeft dus geen dure speciale broekjes erbij aan te schaffen.
Als de sensor druppels urine detecteert gaat het alarm af. Dit kan door een geluidsalarm of trillingen, maar ook een combinatie van allebei als je kindje lastig wakker wordt. Je kindje zet vervolgens het alarm uit om daarna snel naar de wc te gaan. Het nadeel van een sensor die aan het eigen ondergoed vast zit is dat het bereik minder groot is, waardoor druppels urine soms niet opgemerkt worden en je kindje als nog in bed plast.
Pluspunten
- De plaswekker is draadloos
- Goedkoop in aanschaf
- Geen speciale onderbroekjes nodig
- Geluidsalarm en trillingen
Minpunten
- Bereik van sensor is minder groot
- Bereik van sensor is minder accuraat
#5 MoDo-King Plaswekker
De beste goedkope plaswekker is degene van MoDo-King. Het grootste verschil met de plaswekker hierboven is dat deze niet draadloos is. Maar ouders geven aan dat dit niet als storend wordt ervaren door hun kind. De sensor maak je vast aan het eigen onderbroekje van je kind. Let erop dat je deze goed in het midden bevestigd, anders bestaat de kans dat sensor de urine niet oppikt en je kindje alsnog in bed plast. De ontvanger bevestig je aan de bovenarm en bij de eerste druppels klinkt een luid alarm waar je kindje wakker van wordt om vervolgens snel naar de toilet te gaan.
Pluspunten
- De plaswekker is draadloos
- Goedkoop in aanschaf
- Geen speciale onderbroekjes nodig
- Geluidsalarm en trillingen
Minpunten
- Niet draadloos
- Bereik van sensor is minder groot
- Bereik van sensor is minder accuraat
Wat is een plaswekker?
Een plaswekker is een hulpmiddel om je kind ’s nachts te helpen bij het droog blijven. Plast je kind ’s nachts in bed? Het speciale onderbroekje geeft een signaal af aan de wekker als het nat wordt. Zo leert je kind steeds beter bij een volle blaas wakker te worden en naar het wc te gaan.
Hoe werkt een plaswekker?
Een plaswekker helpt je kind om niet meer in bed te plassen. Voordat je kind gaat slapen, trekt het een speciale onderbroek met sensor aan of maak je een sensor vast aan de eigen onderbroek. Als de broekje nat wordt, gaat het alarm af. Je zet de wekker uit en je kind gaat naar de wc om verder te plassen. Daarna krijgt je kind een droge onderbroek aan en zet je de plaswekker opnieuw aan. Je kind leert op deze manier om steeds eerder wakker te worden bij een volle blaas. Uiteindelijk is het doel om wakker te worden en naar de wc te gaan voordat het alarm af gaat en het broekje nat wordt.

Wat is het voordeel van een plaswekker?
Als je kindje ’s nachts nog in bed plast, zetten veel ouders voordat ze zelf gaan slapen hun kind nog even op de wc. Het nadeel hiervan is dat je kind geen reflex ontwikkelt om wakker te worden wanneer hij of zij moet plassen. Door een plaswekker te gebruiken ontwikkelt je kind wel een reflex. Als het alarm afgaat, stopt je kindje automatisch met plassen. Hierdoor behoort bedplassen sneller tot het verleden en komen jullie allebei weer toe aan een goede nachtrust.
Waar moet je op letten bij het kopen van een plaswekker?
Als je de beste plaswekker gaat kopen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten:
Sensor
Het bereik van de sensor verschilt per wekker. Een plaswekker met een sensor met een groot bereik maakt meestal gebruik van een speciaal broekje. Er zijn ook sensoren die je vastmaakt aan de eigen onderbroek van je kind. Deze sensoren hebben vaak een minder groot bereik en reageren niet altijd op de eerste druppels urine, waardoor je kindje alsnog in bed plast.
Broekjes
Zoals we hebben uitgelegd werken sommige plaswekkers met een speciale sensor-broekjes. Ook zijn er wekkers waarbij je de sensoren vastmaakt aan de eigen onderbroek van je kind. De plaswekkers met een speciale onderbroek zijn vaak duurder, maar de sensoren hebben een groter bereik en reageren dus ook al bij slechts enkele druppels plas. Als je kiest voor een sensor die je vastmaakt aan het eigen onderbroekje moet je erop letten dat je deze op de juiste plaats bevestigt.
Wekker
Plaswekkers werken met verschillende soorten alarmen. Als je kindje niet zo goed wakker wordt van een alarm met geluid kan je ook kiezen voor een plaswekker met een trilalarm of een harder geluid. Sommige plaswekkers combineren een trilalarm met een geluidsalarm.
Budget
Plaswekkers zijn er in verschillende prijsklassen. Wekkers met een speciale onderbroek zijn duurder dan wekkers die je gebruikt in combinatie met het eigen broekje van je kind. Soms is het mogelijk om via je aanvullende zorgverzekering een deel van de kosten van de aanschaf van een plaswekker vergoed te krijgen. Het is zeker de moeite waard om dit te checken bij je verzekering.
Op welke leeftijd begin je met een plaswekker?
De beste leeftijd om te beginnen met een plaswekker is als je kind minimaal zes jaar is en het bedplassen ook zelf als een probleem ziet. Voor die leeftijd is de motivatie om van het bedplassen af te komen er nog niet altijd. Bovendien komt bedplassen voor de leeftijd van zes jaar nog veel voor en kan het ook zonder hulpmiddelen vanzelf overgaan. Sommige jongere kinderen willen ’s nachts geen luier meer dragen en zijn wel heel gemotiveerd. Je kan dan wel een plaswekker gaan gebruiken, maar het is mogelijk dat het wat langer duurt voordat je kind ’s nachts droge nachten heeft.

Hoe snel is een kind met behulp van een plaswekker ’s nachts zindelijk?
’s Nachts zindelijk worden met behulp van een plaswekker vergt een lange adem. De meeste kinderen zijn na drie maanden ’s nachts zindelijk. Het is belangrijk om je kindje te blijven motiveren. Werk eventueel met een beloningssysteem. Als ’s nachts de wekker gaat en je kind binnen twee minuten zelf naar de wc gaat, dan krijgt je kind een sticker. Gaat de plaswekker helemaal niet, dan krijgt je kind twee stickers. De stickers plakken jullie ’s ochtends samen op de kalender en zo houden jullie de vorderingen bij. Samen gaan jullie er echt komen!
Wanneer stop je met de plaswekker?
In het begin zal het alarm regelmatig afgaan. Meestal neemt dit na één of twee weken af. Als je kind drie weken achter elkaar droog is gebleven kan je kindje zonder plaswekker gaan slapen. Het is wel belangrijk om met je zoon of dochter af te spreken altijd naar de wc te gaan als het ’s nachts wakker wordt.
Wanneer mag je geen plaswekker gebruiken?
Soms zijn medische redenen de oorzaak van het bedplassen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je kindje klaagt over pijn bij het plassen of als het overdag steeds druppels urine verliest. Ook heel veel of juist heel weinig plassen overdag kunnen signalen zijn dat er meer aan de hand is. Neem in dat geval contact op met de huisarts, ook als je twijfelt.
Ben je op zoek naar nog meer spullen voor de kinderkamer? Bekijk dan de koopgidsen en reviews van nog veel meer items.