
Een meegroeibed heeft veel voordelen ten opzichte van een ledikant. Zo hoef je bijvoorbeeld de eerste vijf à zes jaar maar één bed aan te schaffen. Maar wat is het beste meegroeibed? En waar moet je op letten bij het kopen ervan? Om je te helpen hebben we een top 10 samengesteld met de leukste meegroeibedden van 2023, en geven we tips om de beste te vinden voor jouw kindje.
- Wat zijn de voordelen van een meegroeibed?
- De top 10 beste meegroeibedden van 2023
- Beste meegroeibed kopen? De top 10 uitgelicht!
- Petite Amélie Meegroeibed Wit
- Sebra Kili Meegroeibed
- Bopita Indy Bedbank
- Petite Amélie Meegroeibed Grijs
- Bopita Lynn Meegroeibedje
- Quax Cocoon Meegroeibed
- Bopita My First House Bed
- Quilola 4-in-1 Meegroeibedje
- Bopita Cloë Bedbank
- Colorful Home Meegroeibed 4-in-1
- Wat is een meegroeibed?
- Wat zijn de afmetingen van een meegroeibed?
- Waar moet je op letten bij het kopen van een meegroeibed?
- Vanaf welke leeftijd gebruik je een meegroeibed?
- Tot welke leeftijd slaapt een kind in een meegroeibed?
- Heeft een meegroeibedje nadelen?
- Mag een pasgeboren baby in een meegroeibedje slapen?
- Hoe gebruik je een meegroeibed?
Wat zijn de voordelen van een meegroeibed?
Het kiezen voor een meegroeibed, ook wel doorgroeiledikant genoemd, heeft veel voordelen. De belangrijkste is dat een meegroeibedje aan te passen is aan de lengte van een kind. De eerste twee tot drie jaar gebruik je het als ledikant en daarna bouw je het om naar een peuterbed waar je kindje tot een leeftijd van ongeveer zes jaar in kan blijven slapen. Hiermee bespaar je als gezin een hoop geld. Je hoeft tenslotte maar één bedje aan te schaffen. Een ander voordeel is dat een doorgroeiledikant de overgang van een ledikant naar een peuterbed een stuk minder spannend maakt. Het enige dat voor je kindje verandert is het formaat van het bedje.
Om je te helpen in jouw zoektocht naar het beste en mooiste meegroeibed hebben we de top 10 met leukste meegroeibedden voor je beoordeeld en op een rij gezet. Daarnaast vind je verderop in dit artikel de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Direct naar de aanbiedingen?
De top 10 beste meegroeibedden van 2023
Beste meegroeibed kopen? De top 10 uitgelicht!
#1 Petite Amélie Meegroeibed Wit
Het beste meegroeibed is het bedje van Petite Amélie. Met dit meegroeibed zit je voor de komende jaren goed. Dit bedje gebruik je in het begin als ledikant, waarbij je de bodem omlaag kunt zetten als je baby gaat rollen en staan. Als je kindje tussen de twee en drie jaar oud is, kun je het ledikant eenvoudig ombouwen tot een leuk peuterbed. Het meegroeibedje van Petite Amélie heeft een mooi design dat bij alle thema’s en kleuren in de kinderkamer past. Heb je extra opbergruimte nodig? Dan kun je er ook voor kiezen om nog een opberglade voor onder het bed erbij aan te schaffen.
#2 Sebra Kili Meegroeibed
Het Sebra Kili meegroeibed heeft wat ons betreft het mooiste design. Daarnaast kun je ook nog eens extra lang ervan gebruik maken. Een kind kan hier vanaf de geboorte tot ongeveer een leeftijd van zeven jaar in slapen. De eerste tijd slaapt je baby in het ledikant, en na zo’n twee jaar maak je er een peuterbed van door een zijkant weg te halen. Als je kindje groter wordt, kun je het bedje makkelijk verlengen naar een juniorbed. Sebra heeft hiervoor een speciaal matras gemaakt dat bestaat uit twee delen, namelijk een standaardmatras met een verlengstuk voor het juniorbed.
#3 Bopita Indy Bedbank
Bopita is een veelgekozen merk voor de kinderkamer, en zo ook het Bopita Indy meegroeibedje. Het heeft een Scandinavisch design waarbij wit en naturel houten spijlen en pootjes worden gecombineerd. Een groot voordeel van dit bed is dat het makkelijk om te bouwen is naar een peuterbed. Je hoeft namelijk maar één zijkant eraf te halen. Dit zorgt ook voor een makkelijkere overgang voor jouw kindje, omdat het meegroeibed nagenoeg hetzelfde eruit blijft zien.
#4 Petite Amélie Meegroeibed Grijs
Nog een keer een doorgroeiledikant van Petite Amélie in deze top 10 met de beste meegroeibedjes. Deze keer in de kleur grijs. Dit geeft het bedje weer een andere uitstraling en past perfect in een stoere babykamer of kinderkamer. Ook dit meegroeibedje is rond de 2,5 jaar om te bouwen naar een volwaardig peuterbed waar je kindje tot een leeftijd van ongeveer 6 jaar in kan blijven slapen. En ben je bang dat je te weinig opbergruimte hebt, dan kun je ook nog apart de opberglade erbij aanschaffen. Handig!
#5 Bopita Lynn Meegroeibedje
Op de vijfde plek nog een meegroeibedje van Bopita. Ditmaal uit de serie Lynn. Het verschil met het bedje op de derde plek is met name het design. Zowel de hoofdborden als spijlen zijn wit van kleur met schuine naturel houten pootjes. Ook dit meegroeibed is makkelijk om te bouwen tot een meegroeibed door een zijkant verwijderen.
#6 Quax Cocoon Meegroeibed
Het merk Quax staat bekend om stijlvolle meubels voor de babykamer en kinderkamer. Zo heeft ook dit meegroeibed een modern en tijdloos design. Het unieke aan dit bedje is dat je de keuze hebt uit verschillende unieke kleuren. Bijvoorbeeld wit of zwart, maar ook mosgroen of latte. Dus net even wat anders dan de meeste meegroeibedden. Als het tijd is om over te stappen naar een groter bed, bouw je het eenvoudig om naar een mooi peuterbed.
#7 Bopita My First House Bed
Zeg nou zelf, elk kind wil toch in dit gave bedhuisje slapen! Het dak geeft het meegroeibed een speelse look, en zorgt daarnaast ook voor een knus gevoel. Als het tijd is om het ledikant om te toveren tot een peuterbed haal je gewoon een zijkant weg. Ook leuk om het bedje te versieren met bijvoorbeeld een lichtsnoer of vlaggenlijn.
#8 Quilola 4-in-1 Meegroeibedje
Het Quilola meegroeibed heeft een klassieke look en is op allerlei manieren samen te stellen. Zo gebruik je het de eerste periode uiteraard als een ledikant. Daarna heb je meerdere mogelijkheden om het om te bouwen naar een peuterbed. In het begin is het fijn om aan alle zijkanten de bedhekjes te plaatsen, maar is je kindje eenmaal gewend aan het nieuwe bed, dan kun je er ook voor kiezen om een deel van de hekjes weg te laten. Slaapt je kindje inmiddels in een groter bed, dan kun je het meegroeibedje ook nog gebruiken als een gezellig bankje in de kinderkamer.
#9 Bopita Cloë Bedbank
Ben je op zoek naar een meegroeibed met een stoere look? Dan gaat dit bedje Cloë van Bopita zeker in de smaak vallen. Zowel het frame, de spijlen als de pootjes zijn namelijk zwart gekleurd. Is je kindje er klaar voor om in een peuterbed te gaan slapen? Dan haal je eenvoudig een zijkant weg. Zo kan jouw kindje zelfstandig in en uit het bedje stappen.
#10 Colorful Home Meegroeibed 4-in-1
Het Colorful Home meegroeibed is een beetje vergelijkbaar met de nummer acht uit deze lijst. Bij het ombouwen van het ledikant naar een peuterbed heb je de keuze uit verschillende samenstellingen. Zo kun je bijvoorbeeld één zijkant helemaal weglaten, maar voor de zekerheid ook twee kleinere hekjes plaatsen. Als je kindje gewend is aan het slapen in het peuterbed kun je ook alle uitvalbescherming weglaten en creëer je een soort vloerbed.
Wat is een meegroeibed?
Een meegroeibed, ook wel doorgroeiledikant genoemd, is een bed dat met je kindje meegroeit van baby tot peuter. De eerste periode gebruik je het als een ledikant en als je kindje rond de 2,5 jaar klaar is voor de overstap naar een groter bedje, bouw je het om naar een peuterbed. Meestal wordt het doorgroeiledikant groter gemaakt met een bijbehorend verlengstuk en één zijkant weggehaald, zodat een kindje zelfstandig in en uit het bed kan stappen. Het voordeel van een meegroeibedje is dat een kindje bij de overstap niet hoeft te wennen aan een nieuw bed. En de ouders hoeven niet twee maar slechts één bedje aan te schaffen voor de eerste levensjaren van hun kind.
Lees ook: Overgang van ledikant naar peuterbed: wanneer en hoe pak je dit aan?
Wat zijn de afmetingen van een meegroeibed?
Een meegroeibed heeft meestal een afmeting van 140 x 70 cm. Dit formaat is geschikt voor zowel een ledikant als een peuterbed. Er zijn ook meegroeibedden die starten met het formaat van een ledikant (120 x 60 cm), en vergroot kunnen worden tot bijvoorbeeld 160 x 70 met een speciaal verlengstuk. De keuze voor de afmeting hangt vooral af van jouw eigen voorkeur.
Waar moet je op letten bij het kopen van een meegroeibed?
Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten in jouw zoektocht naar het beste meegroeibed. Hieronder vind je de belangrijkste punten op een rij.
Afmetingen
De afmeting van het meegroeibed is één van de belangrijkste punten om op te letten. Zoals je al hebt kunnen lezen heb je de mogelijkheid om uit verschillende maten te kiezen, bijvoorbeeld 140 x 70 cm. Maar er zijn ook meegroeibedden die je na verloop van tijd met een verlengstuk kunt vergroten, waardoor het ledikant omgebouwd wordt tot een peuterbed. De keuze hiervoor hangt af van jouw persoonlijke voorkeur.
Matras
In de meeste meegroeibedden kan een kindje tot een leeftijd van ongeveer 6 jaar slapen. Het is daarom belangrijk om een matras aan te schaffen waar je kindje ook na een lange tijd nog steeds lekker op kan slapen. Kies je voor een meegroeibedje met een verlengstuk, dan is het van belang om erop te letten of hier een speciaal matras voor nodig is of dat je een volledig nieuw matras moet kopen.
Materiaal
De meeste meegroeibedden zijn gemaakt van hout. Aangezien een kind een aantal jaren in een meegroeibed gaat slapen, is het belangrijk dat de constructie stevig in elkaar zit. Het bedje kan bijvoorbeeld als ledikant stevig staan, maar bij het ombouwen naar een peuterbed ineens flink wiebelen als je kindje in bed stapt.
Design
Het design van het meegroeibed is ook niet geheel onbelangrijk. Het is natuurlijk leuk als deze aansluit bij de stijl van de kinderkamer. Het is echter wel verstandig om een bedje te kiezen dat neutraal is. De kans is groot dat je het thema of de kleuren nog een keer verandert in de jaren dat je kindje in het doorgroeiledikant slaapt.
Prijs
De prijs voor een meegroeibed varieert van ongeveer €300,- tot €900,-. Het is verstandig om van te voren te bepalen hoeveel je uit wilt geven aan een bedje.

Vanaf welke leeftijd gebruik je een meegroeibed?
Een meegroeibed is meteen vanaf de geboorte te gebruiken. Dit is alleen niet aan te raden om te doen. Een pasgeboren baby slaapt de eerste maanden het fijnst in een wiegje of co-sleeper. Het kleinere formaat geeft een baby een extra geborgen gevoel, dat de eerste maanden na de geboorte nodig is. Daarnaast wordt geadviseerd om de eerste zes maanden aan rooming in te doen, waarbij je kindje bij jou op de slaapkamer slaapt. Dit gaat makkelijker met een kleiner bedje.
Tot welke leeftijd slaapt een kind in een meegroeibed?
Hoe lang een kind in een meegroeibed slaapt hangt voornamelijk af van hoe snel hij of zij eruit is gegroeid, waardoor de overstap naar een groot kinderbed nodig is. Gemiddeld slapen de meeste kinderen tot ongeveer zes jaar in een meegroeibedje. Maar is jouw kindje al eerder toe aan een eenpersoonsbed, maar nog niet uit het meegroeibed gegroeid, dan kun je gerust de overstap al eerder maken.
Heeft een meegroeibedje nadelen?
Een meegroeibed heeft geen grote nadelen. Het is een grotere investering dan de aanschaf van een ledikant. Maar een meegroeibedje gaat flink wat jaren mee, zodat je niet ook nog een peuterbed hoeft aan te schaffen. Daarnaast moet je een beetje handig zijn als je het meegroeibed om gaat bouwen van een ledikant naar een peuterbed. Maar over het algemeen zit bij het bedje een handleiding die ervoor zorgt dat zelfs iemand met twee linkerhanden dit kan doen.
Mag een pasgeboren baby in een meegroeibedje slapen?
Een newborn mag in een meegroeibed slapen. Al is dit niet aan te raden. Vanwege het formaat ligt een baby’tje namelijk erg verloren in dit grote bed. Een wieg of co-sleeper is de eerste maanden daarom meer geschikt. De kleinere afmetingen zorgen ervoor dat een kind zich extra veilig en geborgen voelt.
Hoe gebruik je een meegroeibed?
De eerste twee tot drie jaar wordt een meegroeibed gebruikt als een ledikant. Rondom bevinden zich spijlen, waardoor een kindje niet uit bed kan klimmen. De eerste maanden zet je de bodem nog op de hoogste stand, maar gaat je kindje rollen of zelfstandig zitten en staan, dan zet je de bodem één of twee standen lager. Als je kindje rond de 2,5 jaar is maak je de overstap naar het peuterbed. Let hierbij op de signalen van je kind. Meestal moet een zijkant weg worden gehaald, waardoor je kindje zelfstandig in en uit het bed kan stappen. Eventueel moet het bedje nog groter gemaakt worden met een speciaal verlengstuk.
Lees ook: Van babykamer naar peuterkamer – hoe pak je dit aan?
Ben je op zoek naar nog meer spullen voor de kinderkamer? Bekijk dan de koopgidsen en reviews van nog veel meer items.