Tweeling kinderkamer: 6 tips voor het inrichten

Tweeling kinderkamer: 6 tips voor het inrichten

Het inrichten van een tweeling kinderkamer is een hele uitdaging. Met de grote hoeveelheid spulletjes en de beperkte ruimte lijkt het soms een onmogelijke taak. Maar heb je echt alles dubbel nodig? En hoe deel je de kamer praktisch in? In dit artikel geven we handige tips en inspiratie om een sfeervolle en functionele tweelingkamer te creëren.

Tips voor een tweeling kinderkamer

#1 Je hoeft niet alle meubels dubbel te hebben

Wees gerust, je hoeft niet alles voor een tweeling dubbel in huis te hebben. Uiteraard is het belangrijk om twee ledikantjes of peuterbedden te hebben, zodat je kindjes ieder een eigen plekje hebben om te slapen. Maar de andere meubels in de kinderkamer hoef je niet twee keer te kopen. Zo is bijvoorbeeld één commode genoeg. Je kunt beide baby’s tenslotte niet tegelijkertijd verschonen. Het is wel aan te raden om te kiezen voor een ruime commode met eventueel nog een kledingkast erbij. Voldoende opbergruimte is namelijk echt nodig met een meerling. Maar daar vertellen we verderop nog meer over.

Lees ook: Kinderkamer inrichten – 6x tips en inspiratie

#2 Praktische indeling van de tweeling kinderkamer

Oké, je weet nu welke meubels je nodig hebt, maar hoe deel je de tweeling kinderkamer op een praktische manier in? Ook al heb je niet alle meubels twee keer nodig, het blijft nog steeds een uitdaging om een tweelingkamer op een praktische manier in te delen. We geven je een aantal tips hoe je dit kunt doen.

Zet de ledikantjes uit elkaar

Samen met je broertje of zusje op een kamer slapen kan iets té gezellig worden als de ledikantjes tegen elkaar aanstaan in de tweeling babykamer. Als jouw kinderen eenmaal hebben ontdekt hoe ze zich op kunnen trekken aan de spijlen, dan duurt het niet lang meer voordat ze ook in het andere bedje kunnen klimmen. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar ook het samen slapen in één bed wordt afgeraden. Zet daarom de bedjes een stuk uit elkaar om dit te voorkomen.

Commode vlakbij de ledikantjes

Als je je kindjes gaat verschonen of aankleden zul je dit één voor één gaan doen. Het is dan fijn wanneer jouw ene kindje op de commode ligt je de andere ook nog in de gaten kan houden. Een veilige plek hiervoor is bijvoorbeeld het ledikant. Het is daarom handig om de commode in de tweelingkamer vlakbij de bedjes neer te zetten. Lukt dit niet? Kijk dan of je een babygym neer kunt zetten op de grond waar je andere kindje zich onder kan vermaken.

Lees ook: 6x tips om de commode in te delen

Een stapelbed om de ruimte optimaal te benutten

Als jouw baby’s eenmaal zijn uitgegroeid tot peuters en klaar zijn voor een groter bed maakt het niet uit of je de bedden tegen elkaar aanzet in een tweelingkamer. Hoewel ze elkaar natuurlijk wakker kunnen houden op deze manier, leidt het niet meer tot gevaarlijke situaties. Heb je weinig ruimte voor twee eenpersoonsbedden? Kijk dan eens naar een (half)hoogslaper. Dit is één van de beste manieren om de ruimte optimaal te benutten. Het zal alleen een strijd worden wie bovenin mag gaan slapen. Maar dit kun je natuurlijk ook om en om doen. En let op, een kind mag vanaf een leeftijd van 6 jaar in een stapelbed slapen.

#3 Symmetrie zorgt voor rust

Een makkelijke manier om te zorgen voor rust in de tweeling kinderkamer is door symmetrie te creëren. Dit kun je doen door een deel van de kamer in twee gelijke helften te verdelen en dezelfde meubels en accessoires te plaatsen. Zo creëer je een harmonieuze en rustige sfeer die niet alleen fijn is voor jouw kindjes maar ook voor jezelf. Je kunt bijvoorbeeld de ledikantjes naast elkaar zetten tegen een muur met hetzelfde dekentje, lakentje en hemeltje.

#4 Tweeling kinderkamer met rustige kleuren

Een andere tip om een ontspannen sfeer te creëren in de tweeling kinderkamer is door rustgevende kleuren te kiezen. Hierbij kun je denken aan aardetinten, zoals roestbruin, blauw en groen. Natuurlijk mag je ook meer uitgesproken kleuren gebruiken. Kies dan voor bijvoorbeeld een pastelvariant of beperk je tot een aantal accessoires in een opvallende tint. Uiteraard behoort ook een thema tot de mogelijkheden. Probeer echter te drukke printjes te vermijden.

Lees ook: Dit zijn de leukste thema’s en kleuren voor de kinderkamer

#5 Voldoende opbergruimte

Zoals we eerder al aangaven heb je met een tweeling bijna twee keer zoveel spullen nodig, zoals kleertjes, doekjes en luiers. Daarom is het belangrijk om voor voldoende opbergruimte te zorgen in de tweelingkamer. Als je de ruimte hebt is het fijn om een grote commode neer te zetten. De lades kun je netjes ordenen door gebruik te maken van mandjes en bakjes. Als je baby’tjes nog klein zijn is een kledingkast meestal nog niet nodig, maar naar mate de kleertjes meegroeien met je kindjes is het handig om de aanschaf te overwegen. Je hoeft natuurlijk niet per se alle spullen in de kinderkamer op te bergen. Wat dacht je van de badkamer of je eigen kledingkast. Kom je toch wat opbergruimte te kort? Kijk dan eens of je de ruimte onder de ledikantjes kunt benutten of plankjes aan de muur met spulletjes erop.

#6 Elk kind een eigen identiteit

Vooral als je tweeling ouder wordt is het leuk en ook belangrijk om persoonlijke accenten aan de kinderkamer toe te voegen. Ook al delen jouw kinderen dezelfde geboortedag, toch hebben ze elk een eigen identiteit. Een aantal ideetjes hiervoor zijn bijvoorbeeld om een naamsticker boven elk bed te plakken, elk kindje een eigen wandplankje te geven waar ze spulletjes op kunnen zetten of zelf een aantal posters uit te laten kiezen.

Lees ook: Twee kinderen op één kamer – hoe pak je dit aan?