Beste aankleedkussen van 2023 | top 10 [laagste prijs]

beste aankleedkussen

Een aankleedkussen is een item dat niet mag ontbreken in de babyuitzet. Je gebruikt het niet alleen om je kindje op te verschonen, maar ook om hem of haar op aan te kleden en af te drogen na een badje. Maar wat is het beste aankleedkussen? En waar moet je op letten bij het kopen ervan? Om je te helpen hebben we een top 10 samengesteld met de beste aankleedkussens van 2023, en geven we tips om de juiste te vinden voor jouw baby.

Waarom heb je een aankleedkussen nodig?

Een aankleedkussen, ook wel verschoonkussen of waskussen genoemd, is de eerste jaren met een kindje onmisbaar in huis. Meerdere keren per dag komt je zoontje of dochtertje hierop te liggen om verschoond, afgedroogd of aangekleed te worden. Het zachte kussen heeft hoge opstaande randen die ervoor zorgen dat een kindje hier veilig en comfortabel op kan liggen zonder er vanaf te rollen. Een aankleedkussen ligt meestal op de commode, maar het is ook handig om er eentje in de woonkamer neer te leggen. Zo hoef je niet de hele tijd naar boven te lopen als je jouw baby gaat verschonen.

Om je te helpen in jouw zoektocht naar het beste aankleedkussen hebben we de top 10 met beste aankleedkussens voor je beoordeeld en op een rij gezet. Daarnaast vind je verderop in dit artikel de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Direct naar de aanbiedingen?

De top 10 beste aankleedkussens van 2023

Beste aankleedkussen kopen? De top 10 uitgelicht!

#1 Bébé-Jou Aankleedkussen

Beste beoordeeld

72 x 44 cm

Het Bébé-jou aankleedkussen wordt door ouders als beste beoordeeld. Het verschoonkussen is gemaakt van hoog elastisch PU comfortschuim en is vrij van schadelijke stoffen. Dit zorgt ervoor dat jouw kindje heel comfortabel ligt tijdens het verschonen. Het materiaal is tevens stevig, waardoor het een lange tijd meegaat. Het kussen is met een afmeting van 72 x 44 cm iets langer dan de meeste aankleedkussens. Met een mooi aankleedkussenhoes eromheen maak je het helemaal compleet.

#2 Jollein Aankleedkussen

70 x 50 cm

Het aankleedkussen van Jollein staat op de tweede plek in deze top 10. De opstaande randen van dit waskussen zijn erg stevig, waardoor een baby niet zomaar ervan af kan rollen. Het materiaal is wit van kleur en waterafstotend. Met een aankleedkussenhoes zorg je ervoor dat deze altijd past bij de stijl van jouw kinderkamer. Het Jollein aankleedkussen heeft een afmeting van 70 x 50 cm, en is hiermee iets breder dan de meeste kussens.

#3 Leander Matty Verschoonkussen

Award winnend aankleedkussen

70 x 50 cm

Het verschoonkussen van Leander staat op de derde plek in deze top 10 met beste aankleedkussens. Het heeft namelijk een award gewonnen voor het beste design. En dit is niet voor niets. Het Leander Matty aankleedkussen is niet alleen waterdicht, maar ook zacht. Dit komt omdat het gemaakt is van gegoten PUR schuim. De hoge opstaande randen zorgen ervoor dat een kind niet zomaar eraf rolt, en de onderkant is voorzien van anti-slip dopjes, zodat het aankleedkussen niet weg kan schuiven tijdens het verschonen. Het verschoonkussen is wat duurder in aanschaf, maar hiertegenover staat het extra lang meegaat, én je hoeft geen hoezen aan te schaffen. Het Leader Matty aankleedkussen heeft een afmeting van 70 x 50 cm.

#4 Koeka Aankleedkussen

72 x 44 cm

De producten van Koeka staan bekend om de goede kwaliteit. Zo ook het aankleedkussen van dit Nederlandse merk. Het is gemaakt van stevig schuim met een waterafstotende buitenkant welke is voorzien van een vrolijke stippenprint. Maar je kunt natuurlijk ook een aankleedkussenhoes van Koeka eromheen doen, zodat jouw kindje nog zachter en comfortabeler ligt. Het waskussen heeft een afmeting van 72 x 44 cm.

#5 Bébé-Jou Aankleedkussen Olifant

72 x 44 cm

Op de vijfde plek staat nog een aankleedkussen van Bébé-Jou. Ditmaal met een leuke print van een schattig olifantje. Het verschoonkussen heeft hoge opstaande randen en is gemaakt van stevig PU comfortschuim. Dit biedt een goede ondersteuning aan het lichaam van een baby. Ben je het olifantje na verloop van tijd beu? Dan kun je natuurlijk een aankleedkussenhoes eromheen doen. Het heeft een afmeting van 72 x 44 cm.

#6 Little Moon Verschoonmand

Een verschoonmand mag ook niet ontbreken in deze top 10. Hoewel het geen aankleedkussen is, wordt een mandje steeds vaker gekozen in de kinderkamer om een kindje hierop te verschonen. De verschoonmand van Little Moon heeft hoge opstaande randen, waardoor een baby niet op de grond kan rollen. Daarnaast ligt je kindje comfortabel op het bijgeleverde matras met een waterdichte hoes. Het mandje heeft een afmeting van 80 x 40 cm, en is hierdoor langer dan de meeste aankleedkussens.

#7 Childhome Aankleedkussen

Op het zachte aankleedkussen van Childhome kan een kindje comfortabel liggen tijdens het verschonen en aankleden. Het kussen is waterafstotend en met een hoes eromheen voelt het niet koud aan voor een baby als hij of zij erop ligt. Het waskussen heeft een afmeting van 70 x 50 cm.

#8 CamCam Copenhagen Verschoonkussen

65 x 50 cm

Het CamCam Copenhagen verschoonkussen is niet alleen verkrijgbaar met deze mooie bloemetjes erop, maar ook nog in allerlei andere prachtige prints. Het voordeel hiervan is dat je niet ook nog een aankleedkussenhoes erbij hoeft te kopen. De coating van het aankleedkussen is namelijk vuil- en waterafstotend, en indien nodig kun je deze eraf ritsen en wassen. Het kussen is alleen niet zo heel lang, namelijk 65 x 50 cm.

#9 Done By Deer Waskussen

Net als alle andere producten van Done by Deer heeft ook dit aankleedkussen een vrolijke print. Het kussen is gemaakt van katoen met een acrylcoating waardoor het makkelijk schoon te maken is. Daarnaast heeft dit waskussen een antisliprand aan de onderkant, waardoor het niet zomaar van zijn plek wegglijdt. Heel handig! Het formaat is 65 x 50 cm.

#10 KidZ ImpulZ XXL Aankleedkussen

Extra groot

90 x 50 cm

Het Kidz-Impulz XXL aankleedkussen is maar liefst 90 cm lang en 50 cm breed! Zelfs als jouw kindje 4 jaar is ligt hij of zij nog fijn op dit kussen. De naad in het midden zorgt ervoor dat een kind blijft liggen en niet zomaar omrolt. Het aankleedkussen is gemaakt van nylon, waardoor het makkelijk schoon te maken is bij een ongelukje. De vulling is gemaakt van polystyreen korrels. Deze zijn ook nog na te vullen mocht de stevigheid na verloop van tijd afnemen. Wil je graag nog wat extra bescherming? Dan heeft een KidZ ImpulZ een badstof band die je eromheen kunt doen. Het waskussen is in meer dan 25 kleuren verkrijgbaar.

Wat is een aankleedkussen?

Een aankleedkussen, ook wel waskussen of verschoonkussen genoemd, gebruik je om jouw baby op een veilige manier te verschonen, aan te kleden en af te drogen na het wassen. Het aankleedkussen heeft opstaande randen, waardoor een kindje niet zomaar er vanaf kan rollen en veilig in het midden blijft liggen. Een aankleedkussen wordt vaak gebruikt bovenop de commode, maar het is ook fijn om er eentje in de woonkamer neer te leggen om daar veilig je kindje te kunnen verschonen. 

Wat zijn de afmetingen van een aankleedkussen?

De meeste aankleedkussens hebben een afmeting van 70 x 50 cm of 72 x 44 cm. Dit betekent dat de meeste hoezen geschikt zijn om te gebruiken, en kun je kiezen uit heel veel kleuren en printjes. Er zijn tevens een aantal extra grote aankleedkussens, waarvan sommige zelfs 90 cm lang zijn, zoals het KidZ ImpulZ verschoonkussen. Zo ligt je kindje nog langer comfortabel op het kussen, maar het nadeel is dat deze niet altijd op de commode past. 

Lees ook: Dit zijn de 10 beste luieremmers

Een aankleedkussen kopen? Hier moet je op letten.

De afmetingen

Ga je voor de standaardafmeting van 70 x 50 cm of 72 x 44 cm? Of wil je liever een extra groot aankleedkussen? Dit zijn vragen die je jezelf moet stellen, voordat je een waskussen gaat kopen. Het voordeel van een extra groot aankleedkussen is dat jouw kindje hier een lange tijd comfortabel op kan liggen. Maar dit grote aankleedkussen moet natuurlijk wel bovenop de commode passen.

Comfort

De eerste tijd komt een baby heel vaak op het aankleedkussen te liggen. Bijvoorbeeld om hem of haar te verschonen of af te drogen. Dan is het wel zo fijn dat jouw kindje comfortabel ligt op een zacht, maar stevig aankleedkussen die een goede ondersteuning biedt aan het lichaampje.

Veiligheid

De belangrijkste functie van een aankleedkussen is dat je jouw kindje op een veilige manier kunt verschonen of aan kunt kleden, zónder dat hij of zij er zomaar afrolt. Daarom is het belangrijk om erop te letten dat het aankleedkussen opstaande randen heeft, waardoor jouw kindje in het midden blijft liggen.

Materiaal

Nagenoeg elk aankleedkussen is gemaakt van waterafstotend materiaal. Maar toch is het verstandig om dit van tevoren nog even te checken. Je wilt natuurlijk niet dat bij een ongelukje met een luier het vocht in het verschoonkussen trekt.

Design

Het design van de meeste aankleedkussens is hetzelfde, namelijk twee opstaande randen met daartussen een soort kuil waar je kindje in blijft liggen. Om het waskussen wat op te leuken kun je een aankleedkussenhoes kopen in een mooie kleur of met een print. Maar er zijn ook enkele aankleedkussens met een heel ander design, zoals het Leander verschoonkussen. Kies vooral wat jij het mooist én het meest praktische vindt.

Prijs/kwaliteit

Een aankleedkussen ga je een lange periode heel vaak gebruiken. In het begin ligt een baby’tje minimaal 8x per dag op een waskussen. Daarom is het verstandig om te kiezen voor een aankleedkussen van een goede kwaliteit. Geef liever iets meer geld eraan uit, dan dat je na een paar maanden alweer een nieuw aankleedkussen moet kopen. Dat zou zonde zijn.

aankleedkussen baby

Een aankleedkussen of een verschoonmandje?

Naast een aankleedkussen wordt ook steeds vaker gekozen voor een verschoonmand. Maar het hangt vooral af van je eigen voorkeur welk product je het fijnst vindt om te gebruiken. Een reden om voor een verschoonmand te kiezen is vaak omdat dit heel mooi staat in de babykamer. Maar aan de andere kant is een aankleedkussen samen met een leuke hoes goedkoper in aanschaf. 

Lees ook: 10x de beste verschoonmandjes

Hoe lang kun je een aankleedkussen gebruiken?

Meteen vanaf de geboorte kun je een aankleedkussen gebruiken tot je kindje ongeveer 3 jaar oud. Na verloop van tijd is je kindje zo groot dat hij of zij niet meer met het hele lichaam op het aankleedkussen past. Maar zo lang het hoofdje en de billen erop liggen, is dit geen probleem. De benen gaan bij het verschonen tenslotte toch de lucht in. Vind je dit niet prettig? Dan kun je ook overwegen om een extra groot aankleedkussen te kopen. 

Hoe maak je een aankleedkussen schoon?

De meeste aankleedkussens zijn gemaakt van waterafstotend materiaal. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat vocht niet in het aankleedkussen kan trekken. Is er een ongelukje gebeurt met een luier? Dan maak je het makkelijk schoon met een doekje. Om ervoor te zorgen dat een baby extra comfortabel ligt kun je een aankleedkussenhoes gebruiken. Zo ligt je kindje lekker zacht, en als de hoes vies wordt kun je deze in de was doen. 

Heb je een hoes voor een verschoonkussen nodig?

Het materiaal van een aankleedkussen voelt koud aan en plakt een beetje aan het lichaam van een baby’tje vast als hij of zij erop ligt. Daarom is het fijn om een aankleedkussenhoes te gebruiken. Dit voelt lekker zacht aan de huid van een kindje. En het is natuurlijk ook leuk om een hoes te zoeken die past bij de rest van de babykamer. Het is wel aan te raden om meerdere hoezen in huis te halen. Als er eentje in de was zit, dan heb je altijd nog een schone in de kast liggen. 

aankleedkussen kinderkamer

Heb je meerdere aankleedkussens nodig?

Het is handig om meer dan één aankleedkussen in huis te hebben. Over het algemeen ligt er standaard eentje bovenop de commode. Maar het is fijn om bijvoorbeeld ook een aankleedkussen in de woonkamer te hebben liggen. Zo hoef je niet de hele tijd naar boven te lopen als je jouw kindje moet verschonen. 

Van welke materialen worden waskussens gemaakt?

De buitenkant is gemaakt van waterafstotend materiaal, zodat het vocht niet in het aankleedkussen kan trekken. De binnenkant is gemaakt van stevig maar zacht schuim om ervoor te zorgen dat een kindje comfortabel op het kussen ligt. Het is belangrijk om erop te letten dat de zijkanten stevig genoeg zijn, zodat een baby niet zomaar van het waskussen kan rollen.

Wat kost een aankleedkussen?

Voor €10,- heb je al een basic aankleedkussen in huis. Maar goedkoop is soms duurkoop. Je gaat er een lange tijd gebruik van maken. Dus het zou zonde zijn als je na een paar maanden alweer een nieuw aankleedkussen moet kopen. De meeste kussens kosten tussen de €20,- en €30,-. Dit zijn meestal stevige aankleedkussens die tegen een stootje kunnen. Er zijn ook nog verschoonkussens die duurder zijn. Deze zijn vaak extra groot of hebben een leuke print aan de buitenkant. 

Ben je op zoek naar nog meer spullen voor de kinderkamer? Bekijk dan de koopgidsen en reviews van nog veel meer items.