Beste ledikantdeken van 2023 | de top 10 [laagste prijs]

beste ledikantdeken

Onder een ledikantdeken blijft jouw kindje lekker warm tijdens het slapen in het bedje. Maar wat is het beste ledikantdeken? Welke dikte moet deze hebben? En waar moet je op letten bij het kopen van een ledikantdeken? Om je te helpen hebben we een top 10 samengesteld met de leukste ledikantdekens van 2023. En natuurlijk geven we tips om het juiste dekentje te vinden voor jouw kindje.

Waarom heb je een ledikantdeken nodig?

Een ledikantdeken is onmisbaar in huis als jouw kindje slaapt in zijn of haar bedje. Het juiste dekentje zorgt voor een veilige slaapomgeving én houdt jouw baby of kindje warm tijdens het slapen. De dikte en het materiaal van het ledikantdekentje hangen af van het seizoen. In de zomer slaapt je kindje bijvoorbeeld onder een dunnere deken dan in de winter. Je kindje heeft dan juist een gevoerde deken nodig om lekker warm te blijven. Ook als je kindje slaapt in een slaapzak is een deken fijn om in de kast te hebben liggen. Bijvoorbeeld voor extra warmte tijdens een koude nacht, maar een ledikantdekentje is ook handig om te gebruiken als een wikkeldoek of dekentje in de kinderwagen of buggy.

Om je te helpen in jouw zoektocht naar het leukste ledikantdeken hebben we de top 10 met de beste ledikantdekens voor je beoordeeld en op een rij gezet. Daarnaast vind je verderop in dit artikel de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Direct naar de aanbiedingen?

Dit is de top 10 leukste ledikantdekens van 2023

Beste ledikantdeken kopen? De top 10 uitgelicht!

De keuze voor een ledikantdeken maak je niet zomaar. Daarom vind je hieronder een beschrijving van de top 10 beste ledikantdekens.

#1 Jollein Ledikantdeken Basic Knit

Afmeting: 100 x 150 cm
Seizoen: zomer
TOG: 0,9

Het Jollein Basic Knit dekentje is wat ons betreft het beste en leukste ledikantdeken in deze top 10. De stof heeft een dunne gebreide structuur, is lekker zacht en valt ook soepel. Het is daardoor heerlijk voor jouw kindje om hieronder te slapen. Dit ledikantdekentje heeft een TOG-waarde van 0,9. Dit maakt het geschikt om te gebruiken in de zomer, maar natuurlijk ook in de herfst, winter en lente met een slaapzak eronder. Doordat deze deken wat dunner is, is het ook fijn om te gebruiken als bijvoorbeeld een wikkeldoek als je baby nog klein is.

Dit Jollein ledikantdeken is gemaakt van katoen met acryl en mocht het dekentje vies worden, dan kun je deze wassen op 30 graden. Naast deze mooie bruine tint is het in nog veel meer kleuren verkrijgbaar.


#2 Meyco Relief Mixed Ledikantdeken

Afmeting: 100 x 150 cm
Seizoen: lente/zomer/herfst
TOG: 1

Het Meyco Relief Mixed ledikantdeken is één van de meest populaire dekens onder ouders. En dat snappen wij wel! De grof gebreide structuur geeft het dekentje een stoere look. Met een TOG-waarde van 1 is deze deken met name heel fijn om te gebruiken in het voor- en najaar, maar ook in de winter als extra laagje als je kindje een slaapzak aan heeft. Als jouw kindje niet meer in een ledikant slaapt, hoef je nog geen afscheid te nemen van deze deken. Leg het bijvoorbeeld als plaid over het peuterbedje. Hoe leuk is dat!

Het Meyco ledikant deken is gemaakt van 100% katoen, en voelt daardoor zacht aan en is lekker ademend. Naast deze mooie zand tint heb je de keuze uit nog veel meer kleuren. Er is altijd een dekentje dat past bij de stijl van jouw kinderkamer.


#3 Little Dutch Winter Ledikantdeken

Afmeting: 100 x 150 cm
Seizoen: winter
TOG: 3,3

Zoek je een warme ledikantdeken voor de winter? Kijk dan eens naar deze deken van Little Dutch. Deze is gevoerd en daardoor heerlijk warm. De buitenkant is gemaakt van jersey stof en de binnenkant van zachte teddy stof. Dit maakt de deken ook heel fijn voor baby’s, omdat het prettig aanvoelt aan de gevoelige huid. Zeg nu zelf, hier zou je toch ook onder willen slapen tijdens een koude winternacht?

Het Little Dutch ledikantdeken heeft een TOG-waarde van 3,3, en is wasbaar op 30 graden. Naast deze mooie olijfgroene kleur kun je kiezen uit nog veel meer tinten.


#4 Koeka Ledikant Deken Wafel Antwerp

Afmeting: 100 x 150 cm
Seizoen: zomer
TOG: 0,9

Een ledikantdeken van Koeka mag niet ontbreken in deze top 10. Dit dekentje uit de collectie Antwerp is lekker dun met aan de buitenkant de bekende wafelstof met een voering van flanel. Hierdoor voelt de deken niet alleen extra zacht aan, maar deze stof zorgt er ook voor dat het dekentje heel fijn is om te gebruiken in de warme zomermaanden.

Koeka staat bekend om de prachtige kleuren in haar collectie. Naast deze mooie zachtroze tint heb je de keuze uit de mooiste kleuren voor het dekentje. En natuurlijk is deze ook te wassen op 30 graden.


#5 Jollein Ledikantdeken Spring Knit

Afmeting: 100 x 150 cm
Seizoen: lente/zomer/herfst
TOG: 1

Op de vijfde plek in deze top 10 met de leukste ledikantdekens nog een keer Jollein. Ditmaal eentje uit de Spring Knit collectie. Het dekentje heeft een grof gebreide structuur met een mooi patroontje erin. Dit zorgt voor een extra warme sfeer in de kinderkamer. Het is heerlijk om in het voor- en najaar onder het ledikant deken te slapen. Maar dat niet alleen. Het dekentje is ook te gebruiken in bijvoorbeeld de kinderwagen of buggy.

Het ledikantdeken van Jollein is gemaakt van katoen en acryl, en is wasbaar op 30 graden. Naast deze mooie ivory tint is het dekentje ook nog verkrijgbaar in de kleuren Chestnut en Rosewood.


#6 Baby’s Only Gebreide Zomer Ledikantdeken

Afmeting: 100 x 135 cm
Seizoen: lente/zomer/herfst
TOG: 1

Dit prachtige roestbruine ledikantdeken van Baby’s Only past perfect bij de trend van dit moment in de kinderkamer, namelijk aardetinten. Het heeft een TOG-waarde van 1, waardoor het dekentje het hele jaar te gebruiken is. In de zomer ligt je baby bijvoorbeeld onder de deken in alleen een romper of pyjama, maar in de winter heeft je kindje nog een slaapzak erbij aan. Het enige verschil met de meeste ledikantdekens is dat dit dekentje een iets kleiner formaat heeft van 100 x 135 cm.

Het ledikant dekentje is gemaakt van acryl, en is wasbaar op 30 graden. Naast deze mooie roestbruine kleur kun je kiezen uit nog veel meer mooie kleuren.


#7 Jollein Winter Ledikant Deken Teddy Bliss Knit

Afmeting: 100 x 150 cm
Seizoen: winter
TOG: 3,5

In de winter ligt jouw kindje heerlijk warm te slapen onder dit ledikantdekentje van Jollein. Aan de buitenkant heeft het dekentje een mooi gebreide stof, en aan de binnenkant een zachte teddy voering. Het ledikantdeken is gemaakt van een combinatie van katoen en acryl, en is wasbaar op 40 graden. En naast deze warme caramel tint heb je de keuze uit nog veel meer prachtige kleuren. Zo kun je het dekentje bijvoorbeeld matchen met een commodemandje of aankleedkussenhoes.


#8 Koeka Zomer Ledikant Deken Vik

Afmeting: 100 x 150 cm
Seizoen: zomer
TOG: 0,9

Nog een prachtige zomer ledikantdeken van Koeka in deze top 10. Ditmaal uit de collectie Vik. Dit dekentje heeft een stoere look door de rib corduroy stof aan de buitenkant. De binnenkant is gemaakt van zacht flanel, en deze voering is heel fijn om in de warmere zomermaanden te gebruiken. De deken is gemaakt van 100% katoen, en is op 30 graden te wassen in de wasmachine. Je hebt de keuze uit allerlei prachtige kleuren van Koeka.


#9 Baby’s Only Gebreide Ledikantdeken

Afmeting: 100 x 135 cm
Seizoen: lente/zomer/herfst
TOG: 1

Op de negende plek opnieuw een ledikant deken van Baby’s Only. Ditmaal in een mooie grijze tint. Deze kleur lijkt misschien een saaie keuze, maar niets is minder waar! Het ideale aan deze tint is dat deze namelijk nagenoeg met elke andere kleur te combineren is. Daarnaast heeft het dekentje een stoere look door de grof gebreide structuur. De deken is gemaakt van acryl, wasbaar op 30 graden. Wil je liever een andere kleur dan grijs? Je hebt de keuze uit nog veel meer designs.


#10 Meyco Ledikantdeken Panter

Afmeting: 100 x 150 cm
Seizoen: lente/zomer/herfst
TOG: 1

De top 10 met mooiste ledikantdekens wordt afgesloten met deze deken van Meyco. Hoe gaaf is deze panter print! Leuk voor in een kinderkamer met een jungle thema, maar het is natuurlijk ook te combineren met allerlei andere kleuren. De deken is gemaakt van 100% katoen waardoor het lekker ademend is, en ook nog eens goed vocht opneemt. Ideaal als het ’s nachts wat warmer is. Het ledikantdeken is te wassen op 40 graden, en naast deze kleur ook nog verkrijgbaar met een bruine panter print.


Wat is een ledikantdeken?

Een ledikantdeken is een deken dat gebruikt wordt om een baby of kind onder te laten slapen in een ledikant. De afmeting is doorgaans 100 x 150 cm, waardoor het precies is afgestemd op de grootte van een ledikant (120 x 60 cm). Als je op zoek gaat naar een ledikantdekentje kom je verschillende diktes en materialen tegen. Een deken met een teddy of fleece voering is bijvoorbeeld lekker warm in de winter, maar een dun katoenen dekentje is juist fijn om te gebruiken in de zomer. Het is hierbij belangrijk om te letten op de TOG-waarde. Daarover vertellen verderop nog meer.

Wat zijn de afmetingen van een ledikantdeken?

Een ledikantdeken heeft meestal een afmeting van 100 x 150 cm. Maar er zijn ook enkele dekens met een afmeting van 120 x 150 cm. Deze zijn bedoeld om te gebruiken in een meegroeibed. Dit bed is namelijk iets breder dan een ledikant.

mooiste ledikant deken

Waar moet je op letten bij het kopen van een ledikantdeken?

Seizoen

De dikte van het ledikantdeken pas je aan op het seizoen van het jaar. In de winter gebruik je een dikke deken en in de zomer vanzelfsprekend een dunne. Zorg dat je altijd meerdere soorten in de kast hebt liggen, zo heb je altijd een geschikte deken om te gebruiken.

TOG-waarde

De TOG-waarde van een ledikantdeken is een handig hulpmiddel om te bepalen welke je moet gebruiken bij welke temperatuur in de babykamer. Hoe hoger deze waarde, hoe meer warmte de deken vasthoudt. En andersom hoe lager deze waarde, hoe makkelijker de deken juist warmte verliest.

Lees ook: TOG-waarde: helpt bij het veilig laten slapen van je baby

Materiaal

Een ledikantdeken kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Bijvoorbeeld katoen, polyester, acryl, wol of een combinatie van deze materialen. Afhankelijk van het seizoen en de temperatuur in de kinderkamer kies je het materiaal dat het meest geschikt is. Zo houdt bijvoorbeeld wol jouw baby lekker warm tijdens een koude winternacht, maar is een dunne deken van katoen fijn in de zomer, omdat dit materiaal goed ademt en vocht opneemt.

Design

Het design is ook niet geheel onbelangrijk. Het is leuk om het ledikantdeken te matchen met de stijl van de kinderkamer. En gelukkig heb je hiervoor de keuze uit heel veel kleuren, printjes en materialen.

Aantal

Het is raadzaam om meerdere dekens in de kast te hebben liggen. Niet alleen om de reden dat je er dan altijd eentje extra achter de hand hebt, mocht het dekentje dat in het ledikantje ligt vies zijn geworden. Maar ook dekentjes met verschillende diktes, zodat je deze altijd kan aanpassen aan de temperatuur in de babykamer of kinderkamer.

Prijs

De prijzen van ledikantdekens variëren van ongeveer €20 tot €100. Het is verstandig om van tevoren te bepalen hoeveel je uit wilt geven aan een deken voor het ledikant.

Van welke materialen zijn ledikantdekens gemaakt?

De meeste ledikantdekens worden gemaakt van katoen, polyester, acryl, wol of een combinatie van deze materialen. Dekentjes voor in de winter hebben vaak een voering voor extra warmte. Deze is dan vaak van teddy of fleece. Deze stofjes voelen lekker zacht aan, en houden de warmte goed vast. Dekens voor in de zomer bestaan meestal maar uit één laag. Katoen is een geschikte stof voor de warme dagen, omdat deze vocht goed opneemt en ook ademend is.

Een winter of een zomer ledikantdeken?

We hebben het hierboven al een keer benoemd, maar we willen nogmaals benadrukken dat het verstandig is om zowel een ledikantdeken voor de winter als de zomer in de kast te hebben liggen. Alsook een deken die geschikt is voor de herfst en de lente. Het is van belang dat je de dikte van de deken aanpast aan de temperatuur van de babykamer. Het is belangrijk dat je kindje het niet te warm heeft in bed, omdat dit warmtestuwing kan veroorzaken. Maar ook te koud is niet fijn voor een kind. Hoe je weet welke deken je bij welke temperatuur moet gebruiken lees je hieronder.

leukste ledikantdeken

Welke ledikantdeken gebruik je bij welke temperatuur?

De TOG-waarde is een handig hulpmiddel om te bepalen hoe warm je jouw kindje aan moet kleden in bed. Alle kleding en bedtextiel hebben een bepaalde waarde. Afhankelijk van de temperatuur in de babykamer of kinderkamer bepaal je hoeveel kleding jouw kindje aan moet. Is het bijvoorbeeld 19° in de slaapkamer, dan kun je een totale TOG-waarde van ongeveer 2 als richtlijn aanhouden. Dit betekent bijvoorbeeld dat je kindje een romper (0,2 TOG) en een boxpakje (1 TOG) aan heeft samen met een dekentje van 1 TOG. Maar let op, de TOG-waardes zijn slechts een richtlijn, voel daarom altijd aan het nekje van jouw kindje. Voelt deze klam aan, dan heeft je kindje het waarschijnlijk te warm en moet je een laagje uitdoen. In onderstaande tabel zie je een overzicht van welke TOG-waarde je als richtlijn aan kunt houden bij de verschillende temperaturen in de kinderkamer.

KamertemperatuurTOG-waarde
Tot 16°C4,0 TOG
16 tot 18°C3,0 TOG
18 tot 20°C2,0 TOG
20 tot 22°C1,5 TOG
22 tot 24°C1 TOG
Boven de 24°C0,5 TOG

Lees ook: TOG-waarde: helpt bij het veilig laten slapen van je baby

Mag een ledikantdekentje in de wasmachine?

Meestal mag een ledikantdeken worden gewassen in de wasmachine op 30 of 40 graden. Sommige dekens zelfs op 60 graden, maar ook enkele alleen met een handwas. Dit hangt meestal af van het materiaal dat gebruikt is. Kijk voorafgaand aan het wassen altijd even op de verpakking of het label voor de juiste wasinstructie.

Heb je ook een ledikantlaken nodig?

Het is aan te raden om naast een deken ook een ledikantlaken aan te schaffen. Een lakentje vouw je namelijk om de ledikantdeken, waardoor de huid van het kindje beschermd wordt tegen een eventuele prikkelende stof, maar ook de deken kan hierdoor niet vies worden door bijvoorbeeld spuug. Een laken is ook fijn om tijdens een warme zomernacht te gebruiken. Een deken is dan vaak te dik, en met een ledikantlaken heeft jouw kindje toch een dun laagje over zich heen.

Waar is een ledikant deken nog meer voor te gebruiken?

Een ledikantdeken hoef je niet per se alleen maar te gebruiken in een ledikant. Zelfs als je kindje uit dit bedje is gegroeid kun je het dekentje nog steeds gebruiken. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

  • Een dekentje voor in de kinderwagen, buggy of autostoel.
  • Een wikkeldoek.
  • Een plaid voor op het peuterbed.
  • Een kleed om buiten op te zitten.

Mag je een ledikantdekentje gebruiken in combinatie met een slaapzak?

Een veel gestelde vraag door ouders is of je een ledikantdeken mag combineren met een slaapzak. Dat mag zeker! Het is alleen belangrijk om te letten op de TOG-waarde van zowel de kleding, slaapzak als het dekentje. De combinatie hiervan mag niet hoger zijn dan de richtlijn die geldt voor de temperatuur in de kinderkamer.

Lees ook: 10x de beste babyslaapzak

Ben je op zoek naar nog meer spullen voor de kinderkamer? Bekijk dan de koopgidsen en reviews van nog veel meer items. 

Afmeting: 100 x 150 cm
Seizoen: winter
TOG: 3,3