Home » Slapen » Beste peuterbed van 2023 | de top 10 [laagste prijs]

Beste peuterbed van 2023 | de top 10 [laagste prijs]

beste peuterbed

De overstap van een ledikant naar een groot bed is best spannend voor een kind. Een peuterbed is daarom een fijne tussenstap. Je kindje heeft meer ruimte om te slapen, maar het bed is nog steeds een knusse en veilige plek. Maar welk peuterbed is het beste? Vanaf welke leeftijd gebruik je deze? En waar moet je op het letten bij het kopen van een peuterbedje? Om je te helpen hebben we een top 10 samengesteld met de beste peuterbedden van 2023, en geven we tips om de leukste te vinden voor jouw kindje.

Vanaf wanneer een peuterbed?

De meeste kinderen stappen rond 2 à 2,5 jaar over van een ledikant naar een peuterbed. Dit is vaak de leeftijd dat kindjes steeds meer alles zelfstandig willen gaan doen. Dit is daarom een goed moment om in een groter juniorbed te gaan slapen. Andere redenen om over te stappen zijn bijvoorbeeld wanneer je kindje uit het ledikantje probeert te klimmen of als hij of zij gewoonweg te groot is geworden om hier nog in te slapen. Daarnaast kiezen ouders vaak voor een overstap wanneer een volgend kindje op komst is. Het ledikantje is dan namelijk nodig voor het broertje of zusje.

Om je te helpen in jouw zoektocht naar het beste peuterbed hebben we de top 10 met beste peuterbedden voor je beoordeeld en op een rij gezet. Daarnaast vind je verderop in dit artikel de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Direct naar de aanbiedingen?

De top 10 beste peuterbedden van 2023

Beste peuterbed kopen? De top 10 uitgelicht!

#1 Petite Amélie Peuterbed

Beste beoordeeld

70 x 140 cm

Ga naar de laagste prijs
bol.com (€179,85)

Zonder enige twijfel is het peuterbed van Petite Amélie de beste in deze top 10. En dit is niet voor niets. Het is één van de populairste merken op het gebied van kinderbedden. Het is een stevig bed gemaakt van massief hout en kan hierdoor tegen een stootje. Dus als jouw kindje een keer wild in bed springt, is dit geen probleem.

De zijhekjes zijn open waardoor het bedje niet zo lomp overkomt. Ook handig, het uitvalhekje is aan beide kanten te monteren, zodat het peuterbedje altijd perfect in jouw kinderkamer komt te staan. Heb je extra opbergruimte nodig? Het is mogelijk om een opberglade erbij te bestellen. Zo heb je nog meer plek om bijvoorbeeld kleding en speelgoed op te bergen.

Het peuterbed van Petite Amélie heeft een afmeting van 140 x 70 cm, en is verkrijgbaar in onder andere de kleuren wit, grijs en zwart. Daarnaast heb je nog de keuze om het bed inclusief of exclusief een matras te laten leveren.

#2 REKE Milene Peuterbed

Beste budget keuze

70 x 140 cm

Ga naar de laagste prijs
bol.com (€119,00)

Ben je op zoek naar een goedkoop peuterbed? Kijk dan eens naar dit bedje Reke Milene. Voor weinig geld heb je een simpel maar degelijk peuterbedje dat er ook nog eens mooi uitziet. Het heeft een lage instap waardoor een peuter er gemakkelijk zelf in en uit kan klimmen. Daarnaast heeft het bedje rondom uitvalbescherming, zodat je kindje tijdens het slapen er niet zomaar uitrolt. Het Reke Milene peuterbed heeft een afmeting van 140 x 70 cm.

#3 Bedhuisje voor peuter met lade

Beste bedhuisje

80 x 160 cm

Met dit peuterbed gaat jouw kindje zonder problemen slapen. Want zeg nou zelf, dit bedhuisje is toch te leuk! Het is een stevig bed gemaakt van naturel hout dat in elke kinderkamer prachtig zal staan. Doordat alle zijkanten open zijn oogt het juniorbed niet zo robuust. Ook aan de veiligheid is gedacht. Je vindt namelijk aan alle zijdes uitvalbescherming, zodat een kindje niet zomaar uit bed valt. En kom je opbergruimte te kort? Dit bedhuisje heeft een lade waarin je bijvoorbeeld speelgoed of extra kleding in op kan bergen. Handig! Het peuterbed huisje heeft een afmeting van 160 x 80 cm.

#4 Petite Amélie Peuterbed Zwart

70 x 140 cm

Ga naar de laagste prijs
bol.com (€179,85)

Op de vierde plek staat nog een peuterbed van Petite Amélie. Ditmaal in de stoere kleur zwart. Het heeft daardoor net even andere ‘look and feel’ en oogt minder standaard dan de meeste andere peuterbedjes. Langs alle zijkanten bevindt zich uitvalbescherming met spijlen om ervoor te zorgen dat je kindje niet eruit kan vallen. Het is een stevig bedje met een flexibele lattenbodem. Dit zorgt ervoor dat een kind nog comfortabeler op een matras slaapt. Het peuterbed heeft een afmeting van 140 x 70 cm. Ook bij dit bedje heb je de keuze om een opberglade en een matras er apart bij te bestellen.

#5 Vipack Peuterbed Kiddy met Lade

70 x 140 cm

Ga naar de laagste prijs
bol.com (€107,00)

Dit peuterbed Kiddy van Vipack heeft een typisch Scandinavisch design. Het bedje is erg stevig waarbij de zijkanten wit van kleur zijn. De spijlen en pootjes zijn gemaakt van naturel hout en dit zorgt voor een speelse look. Met dit peuterbed van Vipack is het haast onmogelijk dat jouw kindje zich uit bed weet te rollen. Er is namelijk maar een kleine opening om erin en eruit te stappen. De hekjes eromheen zorgen voor extra geborgenheid tijdens het slapen. De prijs is iets hoger dan de peuterbedden uit de top 3, maar het Vipack bedje wordt dan ook geleverd inclusief een lade. Dit is heel handig om extra spulletjes in op te bergen. Het peuterbedje heeft een afmeting van 140 x 70 cm.

#6 Juniorbed Puckie Huis

70 x 140 cm

Ga naar de laagste prijs
bol.com (€140,99)

Op de vijfde plek in deze lijst met beste peuterbedden staat het mooie bedhuisje Puckie. Vind jouw kindje de uitvalbescherming niet fijn? Of vind je het wat lomp overkomen? Dan is dit juniorbed een goede optie. Het is namelijk een vloerbed waarbij het matras op een lattenbodem ligt vlakbij de grond. Mocht je kindje toch uit bed rollen, dan doet hij of zij zichzelf geen pijn. Het Puckie peuterbed huis heeft een afmeting van 140 x 70 cm.

#7 Tipi Peuterbed

70 x 140 cm

Ga naar de laagste prijs
bol.com (€298,99)

Vindt jouw kindje het spannend om in een groter bed te gaan slapen? Met dit leuke tipi peuterbed van en.casa wordt dit meteen een stuk minder eng. Het heeft een mooi en speels design! Om het bedje extra leuk aan te kleden kun je bijvoorbeeld lampjes of een slinger rondom de balken draaien. Zo maken jullie samen het bedje nog gezelliger. Het tipi peuterbed van en.casa heeft een afmeting van 140 x 70 cm, en is verkrijgbaar in de kleuren wit, grijs en naturel.

#8 Kinderbed Knätten Huisbed incl. Matras

70 x 150 cm

Op de zevende plek staat nog een bedhuisje, maar ditmaal met weer een iets ander design. Het peuterbed van en.casa oogt wat robuuster doordat het dak een ander ontwerp heeft dan de eerder genoemde bedhuisjes. Het past daardoor perfect in een wat grotere kinderkamer. Aan de zijkanten bevinden zich bedhekjes waardoor een kindje veilig kan slapen. Het bedhuisje heeft een afmeting van 140 x 70 cm, en is verkrijgbaar in de kleuren wit, grijs en naturel. En een extra voordeel: het bed wordt geleverd inclusief een matras.

#9 Bopita Peuterbed Jonne

70 x 140 cm

Ga naar de laagste prijs
bol.com (€399,00)

Bopita mag niet ontbreken in deze top 10. Dit merk staat bekend om hoge kwaliteit meubels voor baby- en kinderkamers. Zo ook dit peuterbed Jonne. Het heeft een robuust design met speelse bedhekjes aan de zijkanten. Doordat het bedje helemaal wit gekleurd is, past het in elke kinderkamer. Het Bopita peuterbed Jonne heeft een afmeting van 150 x 70 cm. Het is mogelijk om los nog een opberglade voor onder het bed aan te schaffen.

#10 Disney Juniorbed Cars

70 x 140 cm

Ga naar de laagste prijs
bol.com (€279,00)

Deze top 10 wordt afgesloten met die gave peuterbed van Disney met Cars erop! Dit is super leuk als je kindje helemaal fan is van Bliksem McQueen. Het bedje heeft aan het voeteneind nog een opbergkist waarin je allerlei spulletjes op kunt bergen. Handig! Het Cars peuterbedje heeft een afmeting van 140 x 70 cm.

Wat is een peuterbed?

De naam zegt het eigenlijk al: een peuterbed is een bed speciaal voor peuters. De afmetingen zit tussen een ledikant en een kinderbed in, namelijk 140 x 70 cm of 150 x 70 cm. Het is daardoor geschikt voor kinderen van 2 tot ongeveer 6 jaar. Deze tussenmaat zorgt ervoor dat de overgang van een ledikant naar een groter bed gemakkelijker gaat. En kindje voelt zich alsnog veilig en geborgen in een juniorbed, maar heeft ook meer ruimte om te slapen. De meeste peuterbedjes hebben aan de zijkanten bedhekjes, zodat een kindje niet zomaar uit het bed kan vallen. Maar je kunt ook kiezen voor een peuterbed zonder uitvalbeveiliging of een vloerbed met een matras dicht bij de grond.

Lees ook: 10x het mooiste kinderbed

Wat zijn de afmetingen van een peuterbed?

De meeste peuterbedden hebben een afmeting van 140 x 70 cm. Maar er zijn ook enkele bedden met een formaat van 150 x 70 cm en 160 x 80 cm. Een peuterbed is hierdoor groter dan een ledikant (120 x 60 cm), maar kleiner dan een kinderbed (200 x 90 cm).

Wat zijn de voordelen van een peuterbed?

Het is het meest gangbaar om na het ledikant de overstap te maken naar een peuterbed. Er zijn enkele ouders die hun kindje meteen in een groot kinderbed laten slapen. Hoewel je hier kosten door bespaard, is het niet aan te raden om dit te doen. Een peuterbed heeft namelijk verschillende voordelen.

Veiligheid en geborgenheid

De overstap van een ledikant van 120 x 60 cm naar een peuterbedje van 140 x 70 cm is een stuk minder spannend dan naar een kinderbed van 200 x 90 cm. Je kunt je voorstellen dan een kindje zich behoorlijk verloren kan voelen in zo’n groot bed. Een peuterbed zorgt voor hetzelfde gevoel van veiligheid en geborgenheid als slapen in een ledikantje. Daarnaast is een peuterbed lager, zodat een peuter of kleuter makkelijk erin en eruit kan stappen. Tot slot hebben de meeste peuterbedjes bedhekjes om ervoor te zorgen dat een kindje niet uit bed kan rollen.

Neemt minder ruimte in beslag

Een peuterbed is slechts 20 tot 30 cm langer dan een ledikant en neemt hierdoor niet zoveel ruimte in beslag. Dit is heel fijn. De eerste periode staat er namelijk vaak nog steeds een commode in de kinderkamer, waardoor het soms nog wel eens passen en meten kan zijn met alle meubels. Vanwege het formaat is het zelfs mogelijk om twee peuterbedden in de kamer te zetten, zodat een slaapkamer gedeeld kan worden.

peuterbed tipi

Waar moet je op letten bij het kopen van een peuterbed?

Afmetingen

Het eerste punt waar je op moet letten is het formaat van het peuterbedje. De meeste hebben een afmeting van 140 x 70 cm, maar enkele zijn 150 x 70 cm. Kijk voordat je een bedje aanschaft daarom eerst op welke plek het peuterbed moet komen te staan.

Uitvalbescherming

Het is aan te raden om voor een peuterbed te kiezen met uitvalbeveiliging. In een ledikant was je kindje gewend om alle kanten op te kunnen rollen zonder uit het bedje te vallen door de spijlen. Als je daarom kiest voor een bedje zonder uitvalbescherming is de kans groot dat je kindje de eerste tijd vaak uit bed valt. Wil je alsnog liever geen hekjes aan de zijkanten? Dan kun je ook kiezen voor een vloerbed, waarbij het matras op de grond ligt. Mocht je kindje dan toch uit bed rollen, dan valt hij of zij niet hard.

Leestip: 6x een Montessori vloerbed | alle voordelen op een rij

Lade

Heb je extra opbergruimte nodig? Het kan dan handig zijn om een peuterbed met een lade aan te schaffen. Sommige peuterbedden worden geleverd inclusief een opberglade, maar bij enkele is het ook mogelijk om er apart eentje bij te kopen.

Materiaal

Het is belangrijk om te kiezen voor een peuterbed dat gemaakt is van stevig materiaal. Het bedje moet tenslotte toch een aantal jaren meegaan. Wellicht dat ook nog een broertje of zusje erin gaat slapen.

Wanneer maak je de overgang van een ledikant naar een peuterbed?

De meeste kinderen maken de overstap van een ledikant naar een peuterbed als ze tussen de 2 en 2,5 jaar zijn. Dan breekt vaak de periode aan van alles ‘zelf’ te willen doen en dit is daarom een mooi moment om te gaan slapen in een groter bed. Andere signalen zijn dat een kindje uit het ledikantje begint te klimmen of hier zelfs te groot voor is geworden om nog comfortabel erin te kunnen slapen.

Leestip: Overgang van ledikant naar peuterbed: wanneer en hoe pak je dit aan?

Tot welke leeftijd gebruik je een peuterbed?

Een peuterbed wordt gebruikt tot een kindje ongeveer 6 à 7 jaar is. Maar dit hangt natuurlijk ook af van de lengte. Is jouw kindje klein van stuk, dan kan het zomaar zijn dat hij of zij langer erin kan blijven slapen. Maar is je kindje juist groter dan gemiddeld, dan moet mogelijk al eerder een overstap worden gemaakt naar een kinderbed.

peuterbed huis

Een peuterbed of kinderbed?

Sommige ouders twijfelen bij de keuze om voor een peuterbed of een kinderbed te gaan. De gedachte dat je met het direct aanschaffen van een kinderbed geld bespaart is heel logisch. Alleen de overgang van een ledikant naar een eenpersoonsbed van 200 x 90 cm is vaak veel te groot. Daarom is het aan te raden om je kindje de eerste jaren nog in een juniorbed te slapen. Het zal zich veel meer geborgen en veilig voelen door het kleinere formaat en hierdoor ook beter slapen.

Een meegroeibed als alternatief

Een alternatief voor een ledikant en peuterbed is een meegroeibed. Dit is een bed dat letterlijk met je kindje meegroeit. De eerste twee jaar is het te gebruiken als een ledikant. En daarna bouw je het bedje om naar een volwaardig juniorbed. De meeste meegroeibedden hebben een afmeting van 140 x 70 cm. Maar enkele zijn 120 x 60 cm en met behulp van verlengstukken te vergroten.

Leestip: 10x het beste meegroeibed

Een dekbed en hoofdkussen voor een peuterbed

Vanaf een leeftijd van 2 jaar is het veilig voor een kindje om onder een dekbed te gaan slapen en met een kinderkussen. Een peuterdekbed heeft een afmeting van 150 x 120 cm. Het is verstandig om te kiezen voor een 4-seizoenen dekbed, zodat je deze af kunt stemmen op alle temperaturen. Er wordt vaak gekozen om de overstap naar een peuterbed te combineren met het slapen onder een dekbed. Hoewel dit nog een verandering is voor je kindje, is het leuk om samen een mooi dekbedovertrek uit te gaan zoeken.

Lees ook: Een dekbed en kussen voor je kind – wanneer mag het?

Matras voor een peuterbed

Soms worden peuterbedjes ook geleverd inclusief een bijbehorend matras. Maar vaak moet een peutermatras er nog los bij worden gekocht. Let erop dat je het juiste formaat matras koopt voor jouw peuterbed. De keuze is vaak wat beperkt, maar het belangrijkste is dat het matras voldoende ondersteuning geeft aan het lichaam van jouw kindje.

Lees ook: 10x het beste peutermatras

Matrasbeschermer

Het is raadzaam om een matrasbeschermer te kopen voor het matras van het peuterbed. Als je kindje tussen 2 en 4 jaar oud is begint vaak de weg naar zindelijkheid. En hier horen natuurlijk ook ongelukjes bij. Een matrasbeschermer helpt hierbij en zorgt ervoor dat de urine niet in het matras komt.

Ben je op zoek naar nog meer spullen voor de kinderkamer? Bekijk dan de koopgidsen en reviews van nog veel meer items.