Beste babyslaapzak van 2023 | top 10 [laagste prijs]

beste babyslaapzak

Met een kindje onderweg mag een babyslaapzak niet ontbreken in de babyuitzet. Je baby blijft zo heerlijk warm tijdens het slapen, en je hebt geen gedoe met dekens en lakentjes. Maar wat is de beste babyslaapzak? Welke soorten zijn er? En waar moet je op letten als je een slaapzak voor een baby gaat kopen? Om je te helpen hebben we een top 10 samengesteld met de beste babyslaapzakken van 2023. En natuurlijk geven we tips waar op moet letten om de juiste slaapzak te vinden voor jouw kindje.

Veilig slapen met een babyslaapzak

Een kindje laten slapen met een babyslaapzak aan is veiliger dan onder een deken. Zo kan bijvoorbeeld het hoofdje van een baby onder een deken terechtkomen, en is dit bij een slaapzak niet het geval. Ook maakt een babyslaapzak het omrollen van een kind naar de buik lastiger. Maar niet alleen voor een baby is een slaapzak fijn, ook voor een dreumes of een peuter is het nog steeds prettig om hierin te slapen. En stiekem ook voor de ouders. Je hoeft je namelijk niet druk te maken of je het babybedje op de juiste manier opgemaakt hebt. Fijn toch!

Om je te helpen in jouw zoektocht naar de beste babyslaapzak hebben we de top 10 met beste babyslaapzakken voor je beoordeeld en op een rij gezet. Daarnaast vind je verderop in dit artikel de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Direct naar de aanbiedingen?

Dit is de top 10 beste babyslaapzakken van 2023

Beste babyslaapzak kopen? De top 10 uitgelicht!

De keuze voor een babyslaapzak maak je niet zomaar. Daarom vind je hieronder een beschrijving van de top 10 met de beste babyslaapzakken met de voor- en nadelen.

#1 Puckababy Babyslaapzak Bag 4 Seasons

Op de eerste plek staat de 4-seizoenen slaapzak van Puckababy. Dit is veruit de beste babyslaapzak. Deze is namelijk in alle vier de seizoenen te dragen bij alle temperaturen, doordat deze op meerdere manieren te gebruiken is. In zomer draagt je kindje de dunne slaapzak met lange mouwen. Is het heel warm tijdens het slapen? Dan kun je zelfs de mouwtjes eraf ritsen. In de herfst en lente slaapt je kindje in de dikke slaapzak gemaakt van zachte teddy stof. Is het ’s nachts heel koud in de winter? Dan rits je de dunne en dikke slaapzakken aan elkaar, zodat je kindje het ook dan lekker warm heeft tijdens het slapen.

Daarnaast is de Puckababy vierseizoenen slaapzak geschikt vanaf een leeftijd van 6 maanden en te gebruiken tot je kindje 2,5 jaar is. De babyslaapzak kun je dus maar liefst 2 jaar gebruiken, waardoor je tussendoor geen nieuwe slaapzak hoeft aan te schaffen. Je hoeft niet bang te zijn dat de slaapzak door het vele gebruik kapot gaat. De producten van Puckababy zijn namelijk van hoge kwaliteit. Naast deze mooie aardetint is de babyslaapzak in nog veel meer andere kleuren en printjes verkrijgbaar.

TOG-waarde: 0,25 tot 2,5
Seizoen: lente, zomer, herfst, winter
Materiaal: Katoen en teddy
Maten: van 6 maanden tot 2,5 jaar
Design: Meer dan 20 verschillende kleuren en printjes


#2 Lodger Hopper Rib Winter Babyslaapzak

Beste winterslaapzak

Met de Lodger winterslaapzak blijft jouw kindje lekker warm tijdens de koude winternachten. Deze slaapzak heeft namelijk een TOG-waarde van maar liefst 3,3. De stof is gemaakt van zacht rib katoen, waardoor het fijn aanvoelt aan de huid van een baby. Daarnaast is deze babyslaapzak ook te gebruiken in een autostoel. Als je kindje ’s avonds in de auto op weg naar huis in slaap valt, leg je hem of haar eenvoudig over in het ledikant om verder te slapen. Handig! Naast deze mooie blauwe kleur is de Lodger winter baby slaapzak in nog meer tinten te verkrijgen.

TOG-waarde: 3,3
Seizoen: Winter
Materiaal: Rib katoen
Maten: 56,62, 68/80 en 86/98
Design: Meer dan 5 kleuren en printjes


#3 Jollein 4-Seizoenen Babyslaapzak

Op de derde plek in deze top 10 met beste babyslaapzakken staat opnieuw een 4-seizoenen slaapzak. Ditmaal van Jollein. Deze is op dezelfde manier te gebruiken als de Puckababy Bag 4 Seasons. De babyslaapzak bestaat namelijk uit twee slaapzakken, een dunne en een dikke, waardoor deze alle seizoenen in het jaar te dragen is. Voor de koude winternachten rits je de twee slaapzakken eenvoudig aan elkaar, zodat je kindje het ook dan heerlijk warm heeft.

Het enige verschil met de Puckababy is dat de slaapzak van Jollein in meerdere maten verkrijgbaar is, waardoor je kindje er iets sneller is uitgegroeid. Maar de babyslaapzak van Jollein is daarentegen weer goedkoper in aanschaf. Een groot voordeel is dat deze vierseizoenen slaapzak ook in een peutermaat verkrijgbaar is. Dus slaapt jouw kindje van twee jaar nog steeds graag in een slaapzak, dan is deze heel geschikt om te gebruiken.

TOG-waarde: 0,25 tot 2,5
Seizoen: lente, zomer, herfst, winter
Materiaal: Katoen
Maten: 70, 90, 110
Design: Meer dan 10 kleuren en designs


#4 Jollein Zomer Babyslaapzak

Beste zomerslaapzak

Opnieuw een babyslaapzak van Jollein. Ditmaal eentje die speciaal is afgestemd op zomerse temperaturen. De slaapzak heeft korte mouwen en is gemaakt van hydrofiel katoen. Deze stof voelt niet alleen zacht aan, maar is ook nog eens ademend en neemt goed vocht op. Ideaal dus voor de warme zomernachten. Ook leuk, je hebt de keuze uit allerlei mooie kleuren en leuke printjes.

TOG-waarde: 0,5
Seizoen: Zomer
Materiaal: Hydrofiel katoen
Maten: 70 cm, 90 cm en 110 cm
Design: Meer dan 10 kleuren en printjes


#5 Puckababy Bag Newborn

De Puckababy Bag Newborn is een slaapzak voor baby’s van 0 tot 6 maanden. Deze is heel fijn om te gebruiken als je kindje niet ingebakerd hoeft te worden, maar toch nog extra geborgenheid nodig heeft tijdens het slapen. De babyslaapzak heeft namelijk een elastiek in de stof die zorgt voor een beetje druk rond het buikje, waardoor een baby zich nog veiliger voelt tijdens het slapen. Daarnaast zitten aan de mouwtjes anti-krabwantjes, waardoor een baby zichzelf niet kan krabben, en natuurlijk blijven de handjes daardoor ook lekker warm. Is het ’s nachts wat warmer, dan kun je de mouwtjes er eventueel afritsen.

TOG-waarde: 0,5 of 2
Seizoen: lente/zomer/herfst/winter
Materiaal: Katoen
Maten: van 0 tot 6 maanden
Design: Meer dan 10 kleuren en printjes


#6 Puckababy Original Piep & Mini Inbakerslaapzak

Wil je jouw baby inbakeren tijdens het slapen? De Puckababy Original Piep of Mini is de beste babyslaapzak om hiervoor te gebruiken. Als je kindje onrustig slaapt en vaak wakker schrikt van zijn of haar onverwachte bewegingen van de armpjes, dan bieden deze inbakerslaapzakken uitkomst. De armpjes zitten namelijk in de slaapzak verstopt en kunnen niet hoger komen dan de kin van een baby. De Puckababy Piep is te gebruiken van 0 tot 3 maanden, en de Puckababy Mini van 3 tot 6 maanden waarbij je ook de mogelijkheid hebt om de armpjes vrij te laten om het inbakeren af te bouwen.

TOG-waarde: 0,25 tot 2
Seizoen: lente, zomer, herfst, winter
Materiaal: Katoen, tencil en teddy
Maten: Piep: 0 tot 3 maanden, Mini: 3 tot 6 maanden
Design: Meer dan 20 kleuren en printjes


#7 ergoPouch Cocoon Baby Slaapzak

Ouders zijn heel tevreden over de ergoPouch Cocoon baby slaapzak. Deze is gemaakt van biologisch katoen met aan de binnenkant bamboe badstof. Dit voelt heerlijk zacht aan de huid van een baby of kindje. Daarnaast is de stof ademend en neemt het goed vocht op. De babyslaapzak heeft drukknoopjes bij de armgaten, zodat je deze ook kunt gebruiken als inbakerslaapzak. Maar let op, na de vier maanden mag je niet meer beginnen met inbakeren en moet je juist gaan afbouwen. De ergoPouch Cocoon baby slaapzak is verkrijgbaar in meer dan 10 verschillende kleuren en printjes.

TOG-waarde: 1
Seizoen: herfst, lente, zomer
Materiaal: Katoen, bamboe
Maten: 60 cm, 70 cm, 80 cm
Design: Meer dan 5 kleuren en printjes


#8 Meyco Winterslaapzak

Het bekende merk Meyco heeft verschillende babyslaapzakken in haar collectie, waaronder deze gevoerde winterslaapzak. De slaapzak bestaat uit twee lagen van katoen met daartussen een lichte vulling van polyester. Deze slaapzak is minder dik dan de winter babyslaapzak van Lodger op de tweede plek in deze top 10. Daarom is het aan te raden om tijdens de heel koude nachten een extra dikke pyjama eronder aan te doen of een dikkere slaapzak te gebruiken.

TOG-waarde: 2
Seizoen: herfst, winter, lente
Materiaal: Katoen
Maten: 70 cm, 90 cm en 110 cm
Design: Meer dan 10 kleuren en printjes


#9 Bemini Magic Bag Babyslaapzaak

De Bemini Magic Bag heeft een uniek design. De zijkant is zijn geheel open te slaan zodat je jouw baby makkelijk erin kunt leggen en zelfs makkelijk kunt verschonen met de slaapzak aan. Maar het meest bijzondere aan deze babyslaapzak is dat je de keuze hebt om de pijpjes aan elkaar vast te maken of uit elkaar te doen. Dit doe je door middel van een rits aan de onderkant. Als je de pijpjes aan elkaar vastmaakt zitten de beentjes van je kindje in een grote trappelzak. Maar doe je de pijpjes uit elkaar dan kan je kindje met de slaapzak aan een autostoel of kinderwagen zitten. Handig!

TOG-waarde: 1,5
Seizoen: lente, herfst
Materiaal: Katoen, Polyester
Maten: 60 cm, 70 cm, 85 cm, 100 cm
Design: Meer dan 10 kleuren en printjes


#10 Meyco Zomerslaapzak

De top 10 wordt afgesloten met de zomerslaapzak van Meyco. Deze heeft korte mouwen en is gemaakt van hydrofiel stof, waardoor de babyslaapzak ademend is en zweet goed in zich opneemt. Zo ligt je kindje niet te slapen met een nat nekje. Deze slaapzak voor de zomer is dus perfect voor een baby of kindje tijdens warme nachten. Naast deze mooie groene kleur heb je de keuze uit nog meer verschillende tinten.

TOG-waarde: 0,5
Seizoen: Zomer
Materiaal: Hydrofiel katoen
Maten: 70 cm, 90 cm en 110 cm
Design: Meer dan 5 kleuren en printjes


Wat is een babyslaapzak?

Een babyslaapzak is een slaapzak speciaal gemaakt voor baby’s en kinderen. Deze ziet er daarom ook wat anders uit dan de slaapzak die wij kennen voor volwassenen. Een babyslaapzak heeft mouwen of armsgaten voor de armen, waardoor deze vrij te bewegen zijn. De rest van het lichaam bevindt zich in een zak waarbij het hoofdje boven de boord uit komt.

Waarom heb je een babyslaapzak nodig?

Een babyslaapzak heeft meerdere voordelen. Om te beginnen is een slaapzak veiliger voor een baby dan een deken. Het hoofdje kan zo bijvoorbeeld niet onder een deken terechtkomen. Daarnaast is het voor een baby minder makkelijk om met een slaapzak aan om te rollen naar de buik. Dit kan het risico op wiegendood verkleinen. Ook voor oudere kindjes is het fijn om een slaapzak te gebruiken. Het maakt het namelijk een flink stuk lastiger om hiermee uit het ledikantje te klimmen. Het laatste voordeel is vooral voor de ouders. Als je kindje in een babyslaapzak slaapt hoef je niet telkens het babybedje op te maken. Dat scheelt toch weer wat tijd!

Leestip: 10x het beste ledikant

Een babyslaapzak kopen? Houd hier rekening mee!

Er zijn aantal punten belangrijk om op te letten in jouw zoektocht naar de beste babyslaapzak. Deze vind je hieronder. 

Maat

Bij het kopen van een babyslaapzak is het belangrijk om de juiste maat aan te schaffen. Het is hierbij van belang om erop te letten dat het hoofdje van een baby niet in de slaapzak kan zakken en de armpjes niet door de armsgaten terug kunnen worden geduwd.

TOG-waarde

Naast de maat is het ook belangrijk om rekening te houden met de TOG-waarde van de babyslaapzak. Een slaapzak gemaakt van bijvoorbeeld hydrofiel katoen heeft een lage TOG-waarde, waardoor deze geschikt is om te gebruiken in de zomer. Een dikke slaapzak die bestaat uit bijvoorbeeld twee lagen heeft juist een hoge TOG-waarde en is fijn om je kindje warm te houden in de winter.

Vanaf wanneer kan een baby in een slaapzak slapen?

Een baby mag meteen na de geboorte slapen in een babyslaapzak. Je kunt kiezen voor een gewone slaapzak, maar ook voor een inbakerslaapzak als je kindje onrustig slaapt. Deze laatste mag je echter pas vanaf een week na de geboorte gebruiken.

Van welke materialen zijn babyslaapzakken gemaakt?

De meeste babyslaapzakken zijn gemaakt van katoen. Een kind kan zijn of haar warmte goed kwijt doordat deze stof heel ademend is. In de zomer is een babyslaapzak gemaakt van hydrofiel katoen heel geschikt. Deze stof is niet alleen luchtdoorlatend, maar neemt ook goed vocht op. In de winter wordt naast katoen soms ook gekozen voor babyslaapzakken gemaakt van wol.

slaapzak baby

Wat is de TOG-waarde van een babyslaapzak?

De TOG-waarde is een afkorting voor Thermal Overall Grade. Deze waarde geeft aan hoeveel warmte onder andere kleding, babyslaapzakken en dekens vasthouden. Hoe hoger deze waarde is, hoe meer warmte de stof vasthoudt. En hoe lager deze waarde, hoe makkelijker de stof warmte verliest.

De temperatuur van de babykamer of kinderkamer bepaalt de hoogte van de TOG-waarde. Tijdens een warme zomernacht kan het zomaar zijn dat een baby alleen een romper en een dunne zomerslaapzak draagt. Maar om warm te blijven tijdens een koude winternacht draagt een kindje vaak een romper, pyjama en een dikke babyslaapzak. Maar let op, elk kindje is anders. Voel daarom altijd aan het nekje van je baby. Als deze lauwwarm aanvoelt heeft jouw kindje het aangenaam warm. Hieronder vind je een overzicht van welke TOG-waarde je als richtlijn aan kunt houden bij de temperatuur in de slaapkamer:

KamertemperatuurTOG-waarde
Tot 16°C4,0 TOG
16 tot 18°C3,0 TOG
18 tot 20°C2,0 TOG
20 tot 22°C1,5 TOG
22 tot 24°C1 TOG
Boven de 24°C0,5 TOG

Leestip: TOG-waarde: helpt bij het veilig laten slapen van je baby

Hoe vind je de juiste maat van een babyslaapzak?

Het is belangrijk om de juiste maat van een babyslaapzak te kiezen voor jouw kindje. Maar hoe doe je dit? Allereerst meet je jouw kindje op van de schouder tot en met de voeten. Tel hier vervolgens 15 cm bij op voor de benodigde trappelruimte. Vervolgens kun je gaan zoeken naar een slaapzak in deze lengtemaat. Het is daarbij belangrijk om te controleren dat de boord van de slaapzak niet over het hoofd van je kindje kan komen en de armpjes niet terug geduwd kunnen worden door de armsgaten. Als beide niet mogelijk is om te doen heb je de juiste maat.

Welke soorten babyslaapzakken zijn er?

Er zijn verschillende babyslaapzakken waar je uit kunt kiezen. Hieronder vind je een overzicht.

Dunne zomer babyslaapzak

In de zomer kunnen de temperaturen flink oplopen. Zo ook in de babykamer en kinderkamer. Er zijn daarom speciale zomerslaapzakken waar je kindje in kan slapen. Deze zijn vaak mouwloos en gemaakt van dunne hydrofiel stof. Dit voelt lekker zacht aan de huid, en neemt ook nog eens makkelijk vocht op.

Dikke winter babyslaapzak

In de winter is het daarentegen weer een stuk kouder. Om jouw kindje warm te houden kun je kiezen voor een dikke winterslaapzak. Deze bestaat meestal uit twee lagen en heeft lange mouwen.

Babyslaapzak 4-seizoenen

Wil je voorbereid zijn op alle temperaturen? Kijk dan eens naar een 4 seizoenen babyslaapzak. Deze bestaat uit twee slaapzakken: een dunne babyslaapzak zonder mouwen voor in de zomer en een dikke babyslaapzak met lange mouwen om te gebruiken in het voor- en najaar. In de winter rits je deze twee slaapzakken aan elkaar en slaapt jouw kindje heerlijk in een dikke slaapzak.

Inbakerslaapzak

Naast een gewone babyslaapzak kun je ook kiezen voor een inbakerslaapzak. Deze is fijn om te gebruiken als jouw baby heel onrustig slaapt. De armpjes zitten namelijk verstopt in de slaapzak waardoor hij of zij niet wakker schrikt van de bewegingen van de armpjes. Een inbakerslaapzak mag je echter maar gebruiken tot het moment dat jouw kindje zich kan omrollen van de rug naar de buik. Dit is meestal tussen de 4 en 6 maanden. Daarna moet je overstappen naar een normale babyslaapzak.

Leestip: 10x de beste inbakerslaapzak

babyslaapzak

Welke slaapzakken zijn geschikt voor pasgeboren baby’s?

Babyslaapzakken in de kleinste maten zijn geschikt voor pasgeboren baby’s om in te slapen. De juiste maat hangt af van de lengte van jouw baby, bijvoorbeeld maat 50 of 56. Slaapt jouw kindje onrustig? Dan kun je ook kiezen voor een inbakerslaapzak. Doordat de armpjes verstopt zitten in deze slaapzak slaapt een baby rustiger, en voelt hij of zij zich meer geborgen.

Is een babyslaapzak veilig om in te slapen?

Het is voor een baby of kind veilig om te slapen met een babyslaapzak aan. Het is zelfs veiliger dan slapen onder een deken. Het hoofdje van een baby blijft met een slaapzak altijd vrij, en in het geval met een deken zou het gezichtje eronder terecht kunnen komen. Ook is het voor een baby minder makkelijk om te rollen van de rug naar de buik. Dit zou mogelijk het risico op wiegendood kunnen verkleinen. Het is echter wel belangrijk om de juiste maat van een babyslaapzak te kiezen.

Leestip: 10x de mooiste ledikantdekens, 10x de leukste wiegdekens

Hoe lang kun je een babyslaapzak gebruiken?

Een babyslaapzak kun je blijven gebruiken zo lang jouw baby het fijn vindt om hierin te slapen. Meestal wordt de overgang naar een dekbed gemaakt wanneer een kind in een peuterbed gaat slapen. Dit is vaak rond de leeftijd van 2 à 2,5 jaar. Maar ook dan is het nog steeds mogelijk om een grotere slaapzak voor peuters te slapen. Begint jouw baby onrustig te slapen met een slaapzak aan? Dan zou het zomaar eens kunnen dat het weer beter gaat slapen onder een deken en lakentje.

Leestip: 10x het beste peuterbed

Zijn er ook peuter slaapzakken?

Een babyslaapzak wordt doorgaans gebruikt tot een kindje tussen de 2 en 2,5 jaar is. De overstap naar een dekbed gaat meestal samen met de overgang naar een peuterbed. Maar slaapt jouw peuter nog heerlijk in een slaapzak, dan kun je deze gewoon nog blijven gebruiken. Er zijn namelijk genoeg slaapzakken in grotere maten te koop, zoals de Jollein 4-seizoenen slaapzak.

Leestip: Overgang van ledikant naar peuterbed: wanneer en hoe pak je dit aan?

Ben je op zoek naar nog meer spullen voor de kinderkamer? Bekijk dan de koopgidsen en reviews van nog veel meer items. 

Beste 4-seizoenen slaapzak
Beste inbakerslaapzak
Beste 4-seizoenen slaapzak
Beste inbakerslaapzak