Beste kinderkussen van 2023 | de top 10 [laagste prijs]

beste kinderkussen

Een kinderkussen is speciaal afgestemd op het lichaam van een kind, en zorgt hierdoor voor een goede ondersteuning van het hoofd, de nek en schouders. Maar wat is het beste kinderkussen of peuterkussen? Welke zijn veilig? En waar moet je op letten als je een kussen gaat kopen? Om je te helpen hebben we een top 10 samengesteld met de beste kinderkussens van 2023. En natuurlijk geven we tips waar op moet letten om de juiste te vinden voor jouw kindje.

Waarom heb je een peuterkussen of kinderkussen nodig?

Kinderen hebben in verhouding een groter hoofd en smallere schouders dan volwassenen. Daarom hebben zij een kussen nodig dat speciaal is afgestemd op een kind. Een kinderkussen is dunner dan een gewoon hoofdkussen, waardoor je voorkomt dat je kindje met de kin op de borst komt te liggen. Daarnaast zijn kinderen nog vaak beweeglijk in bed en slapen bovendien vaak op hun buik. Daarom zijn de meeste kinderkussens luchtdoorlatend waardoor het mogelijk is om door het kussen heen te ademen. Kiezen voor een kinderkussen, is kiezen voor veiligheid. Maar let op! Een kinderkussen mag je pas gebruiken vanaf een leeftijd van 2 jaar.

Om je te helpen in jouw zoektocht naar het beste kinderkussen hebben we de top 10 met beste kinderkussens voor je beoordeeld en op een rij gezet. Daarnaast vind je verderop in dit artikel de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Direct naar de aanbiedingen?

Dit is de top 10 beste kinderkussens van 2023

Beste kinderkussen kopen? De top 10 uitgelicht!

De keuze voor een kinderkussen maak je niet zomaar. Daarom vind je hieronder een beschrijving van de top 10 met de beste kinderkussens met de voor- en nadelen.

#1 Polydaun Kinderkussen met 3D Ventilatiemesh

Beste beoordeeld

Afmeting: 65 x 55 cm

Op de eerste plek staat het kinderkussen van Polydaun. Niet alleen wij vinden dit het beste kinderkussen, maar ook ouders zijn razend enthousiast. De dikte van het kussen is volledig afgestemd op het lichaam van een kind. Daarnaast voelt het kussen ook nog eens lekker zacht en veerkrachtig door de Isocraft vulling. Ook behoudt het kinderkussen door deze vulling lang zijn vorm en is het daardoor een duurzame keuze.

Het Polydaun kinderkussen heeft een goede ventilatie dankzij het 3D-ventilatiemesh. Dit zorgt ervoor dat een kindje door het kussen heen kan ademen. Als je kind voor het eerst met een kussen gaat slapen, is dit een fijne gedachte. Daarnaast is deze zeer geschikt voor kinderen met een huisstofmijtallergie. Het Polydaun kinderkussen is te wassen op 40 graden en heeft het een afmeting van 65 x 55 cm.


#2 Aerosleep SafeSleep 3D Kinderkussen

De meeste ouders kennen het merk Aerosleep van de matrassen en toppers met een unieke 3D honingraatstructuur. Het peuterkussen van Aerosleep heeft diezelfde structuur, waardoor een kindje door kan blijven ademen mocht het gezichtje in het kussen terechtkomen. Daarnaast zorgt dit ook voor extra ventilatie en wordt zweet en kwijl afgevoerd naar de laag onder de open structuur.

De dikte van het Aerosleep kinderkussen is aan te passen aan jouw kindje. Je begint met één vulling in het kussen, en wordt je kindje groter dan voeg je de tweede vulling eraan toe. Handig! Het Aerosleep kinderkussen is op 60 graden te wassen en verkrijgbaar in twee maten: 46 x 30 cm (small) en 50 x 35 cm (medium).


#3 Briljant Microvezel Peuterkussen

Beste budget keuze

Afmeting: 40 x 60 cm of 60 x 70 cm

Wil je niet te veel geld uitgeven aan een kinderkussen? Het peuterkussen van Briljant is de beste budget keuze. Het is een basic kussen dat is afgestemd op het lichaam van een kind. Het is dun en zorgt daardoor voor de juiste ondersteuning van de nek en het hoofd. De vulling is ook nog eens anti-allergisch. Het Briljant kinderkussen is wasbaar op 30 graden en verkrijgbaar in twee maten, namelijk 40 x 60 cm en 60 x 70 cm.


#4 Klaas Vaak Kinderkussen

Afmeting: 60 x 70 cm

Het Klaas Vaak kinderkussen is heerlijk om op te slapen. De tijk is gemaakt van 100% zacht katoen waardoor het fijn voelt aan het gezichtje van jouw kindje. Ouders geven aan dat het kussen voor een peuter nog iets te dik is. Maar dit los je gemakkelijk op door middels een rits een deel van de vulling eruit te halen om de gewenste dikte te krijgen. Dit betekent ook dat je telkens weer vulling erin kunt stoppen als je kindje groter wordt. Het Klaas Vaak kinderkussen is te wassen op 60 graden, anti-allergisch en heeft een afmeting van 60 x 70 cm.


#5 iSleep Eerste Kussen

Afmeting: 60 x 70 cm

Het iSleep peuterkussen lijkt veel op het kinderkussen van Klaas Vaak. Ook bij dit kussen is de dikte aan te passen. Aan de zijkant zit een rits waardoor je de vulling eruit kunt halen tot je de juiste dikte voor jouw kindje hebt. Als je kindje groter wordt kun je steeds meer vulling erbij doen. Daarnaast heeft ook dit kussen een zachte tijk en is het anti-allergisch. Het iSleep peuterkussen is wasbaar op maximaal 60 graden en heeft een afmeting van 60 x 70.


#6 LILLA24 Kinderkussen

Afmeting: 70 x 60 cm of 70 x 50 cm

De tijk van het LILLA24 kinderkussen heeft een holle vezel die zorgt voor voldoende ventilatie tijdens het slapen. Daarnaast is de dikte aan te passen aan het lichaam van een kind. En vindt zoontje of dochtertje het kussen na 30 dagen niet fijn liggen, dan mag je het gewoon retour sturen. Dat is nog eens fijn! Het LILLA24 kinderkussen is wasbaar op 60 graden, is hypoallergeen en heeft een afmeting van 60 x 70 cm.


#7 Dunimed Peuterkussen

Het orthopedische peuterkussen van Dunimed is speciaal ontworpen door therapeuten. Het kussen is heerlijk zacht, en behoudt ook tijdens het slapen de perfecte pasvorm. Hierdoor krijgt jouw kindje altijd een goede ondersteuning van de nek en het hoofdje. Daarnaast is de dikte aan te passen doordat je vulling eruit kunt halen. Het Dunimed kinderkussen is anti-allergisch, wasbaar op 40 graden en heeft een afmeting van 60 x 70 cm.


#8 Princess Line Kinderkussen

Afmeting: 60 x 70 cm

Het Princess Line kinderkussen heeft een dubbel gewatteerde tijkvulling waardoor het niet alleen extra zacht, maar ook koel aanvoelt. Dit is fijn tijdens warme nachten. Het kussen heeft een ritsluiting waardoor de dikte van de vulling aan te passen is aan jouw kindje. Zo kun je extra lang gebruik maken van dit kinderkussen. Het Princess Line peuterkussen is wasbaar op 60 graden, anti-allergisch en heeft een afmeting van 60 x 70 cm.


#9 Snoozing Peuterkussen

Afmeting: 40 x 60 cm

Het Snoozing kinderkussen is heel geschikt voor peuters die voor het eerst met een kussen gaan slapen. Het is namelijk klein, dun en voelt heerlijk zacht. Een nadeel is dat de dikte niet aan te passen is, waardoor je na een tijd opnieuw een ander kinderkussen aan moet schaffen. Het Snoozing peuterkussen is wasbaar op 60 graden, anti-allergisch en heeft een afmeting van 60 x 40 cm.


#10 iSleep Kinderkussen Slapie

Afmeting: 60 x 70 cm

Op de laatste plek in deze top 10 met beste kinderkussens staat opnieuw iSleep. Ditmaal met een wel heel vrolijk kinderkussen. Het heeft namelijk een blij gezicht met oortjes aan de zijkant. Het is een lekker dun kussen en daardoor met name geschikt als eerste kinderkussen voor peuters en kleuters. Het is eventueel mogelijk om op een later moment extra vulling erbij te doen, zodat het kussen wat dikker wordt. Het iSleep kinderkussen is anti-allergisch, wasbaar op 60 graden, en verkrijgbaar in de maat 60 x 70 cm.


Wat is een kinderkussen?

Een kinderkussen heeft dezelfde functie als een kussen voor volwassenen. Dit kussen ondersteunt de rug, de nek en schouders van je kind tijdens het slapen. De afmetingen van dit kussen zijn afgestemd op het lichaam van je kind. Het is daarom zachter en dunner dan een kussen voor een volwassene.

Vanaf welke leeftijd mag een kind op een kinderkussen gaan slapen?

Het wordt aangeraden om niet eerder met een kinderkussen te beginnen dan een leeftijd van 2 jaar. En vindt je peuter het nog prima om zonder een kussentje te slapen, dan kun je hier gerust nog langer mee wachten. Het is onveilig om een baby op een kinderkussen te laten slapen, omdat de kans op verstikking vergroot. Daarnaast is het hoofd van een baby relatief groot waardoor het nog geen ondersteuning nodig heeft.

Leestip: Een dekbed en kussen voor je kind – wanneer mag het?

Wat zijn de signalen dat een kind behoefte heeft aan een kinderkussen?

Als je merkt dat je peuter op de bank graag met het hoofd op een kussen ligt, is dit het signaal om een peuterkussen te introduceren. Daarnaast is het slapen met bijvoorbeeld een hand of knuffel onder het hoofd een teken dat je kindje behoefte heeft aan een eigen kussen. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je kindje vraagt of hij of zij met een kinderkussen mag gaan slapen.

Wat zijn de afmetingen van een kinderkussen?

Een kussen voor volwassenen heeft een afmeting van 60 x 70 centimeter. Peuterkussens zijn een stuk kleiner, en hebben meestal een afmeting van 35 x 55 centimeter of 40 x 60 centimeter. Maar ook enkele kinderkussens hebben een afmeting van 60 x 70 cm. Het is het belangrijkste dat het kinderkussen een stuk dunner is dan een kussen voor een volwassene.

beste peuterkussen

Waar moet je op letten bij het kopen van een kinderkussen?

Er zijn een aantal punten waar je op moet letten bij het kopen van het eerste kussen voor jouw kindje:

Dikte

De schouders van een kindje zijn relatief nog smal en het hoofd wat groter. Daarom is het belangrijk dat het kussen niet te dik is. Anders kan een kind last krijgen van zijn of haar nek.

Materiaal

Kinderen slapen meestal een stuk beweeglijker dan volwassenen. Daarom moet voor de veiligheid het kussen van ademend en luchtdoorlatend materiaal zijn gemaakt. Een voorbeeld is bijvoorbeeld katoen met een ademende vulling. Draait het gezichtje dan iets meer in het kussen, dan is dit niet erg. Er zijn ook steeds meer kussens voor kinderen gemaakt van duurzame materialen. Deze zijn echter iets duurder in aanschaf.

Stevigheid

Bij sommige kinderkussens heb je de keuze uit zacht en medium. Slaapt je kindje veel op zijn of haar zij? Dan kies je voor een steviger kussen. Maar als je kindje vaker op de rug slaapt, is een zachter kussen fijner. Een kinderkussen dat te zacht is sowieso geen goede optie. Deze biedt namelijk onvoldoende ondersteuning.

Hygiëne

Met kinderen zit een ongelukje in een klein hoekje. Het is onvermijdelijk dat je kindje snottert of spuugt op het kussen. Het is fijn als je deze dan in de wasmachine kunt wassen op 60 graden. Daarnaast zijn veel kinderkussens anti-allergisch en anti-huisstofmijt.

Mag een kind ook slapen op een kussen voor volwassenen?

Kussens voor volwassenen zijn groter en dikker dan een peuterkussen en zijn daarom niet geschikt voor een peuter of kleuter. Een kind ligt niet comfortabel op een kussen voor volwassenen en bovendien is het niet veilig. Als je kindje 5 of 6 jaar is, wordt het meestal tijd voor een groter en dikker kussen. Maar dit is afhankelijk van de lengte. Ook de slaaphouding speelt hierbij een rol. Slaapt jouw kind op zijn of haar zij, dan heb je eerder een groter kussen nodig in vergelijking met buik- of rugslapers. Er zijn ook hoofdkussens met regelbare vulling, zoals het Aerosleep kinderkussen en het Klaas Vaak kinderkussen, die je kan bijvullen afhankelijk van de behoeften van je kind.

Hoe maak je een kinderkussen schoon?

De meeste kinderkussens zijn te wassen op 40 of 60 graden. Hoe hoger, hoe beter! Ook ‘s nachts kan een kindje zweten, en wat dacht je van snot en kwijl dat in het kussen terechtkomt. Daarom wordt het aangeraden om een kinderkussen 1x in de twee maanden te wassen.

Ben je op zoek naar nog meer spullen voor de kinderkamer? Bekijk dan de koopgidsen en reviews van nog veel meer items. 

Afmeting: 30 x 46 cm of 35 x 50 cm