6x een Montessori vloerbed | alle voordelen op een rij

Montessori vloerbed

Je ziet het steeds vaker in de kinderkamer: een Montessori bed. Dit is een vloerbed met een matras laag op de grond. Het staat niet alleen leuk in de kinderkamer, maar het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling van een kind. Maar wat zijn de voordelen? En vanaf welke leeftijd mag je een vloerbed gebruiken? We leggen het allemaal aan je uit. En natuurlijk hebben we ook de mooiste vloerbedden voor je op een rij gezet.

Wat is een Montessori vloerbed?

Een Montessori vloerbed is een bed met een matras laag op de grond waar een kind zelfstandig in en uit kan stappen. Je hebt de keuze uit allerlei verschillende vormen en maten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een huisbedje of tipi-tent, maar ook voor alleen een matras op de vloer. Het is steeds meer een populair alternatief voor een traditioneel kinderbed, vooral voor peuters die de overstap maken van een ledikant naar een peuterbed. Maar ook baby’s kunnen vanaf de geboorte direct op een Montessori bed slapen. Een vloerbed heeft namelijk verschillende voordelen voor de ontwikkeling en het welzijn van je kind.

Lees ook: Overgang van ledikant naar peuterbed: wanneer en hoe pak je dit aan?

De Montessori filosofie

Een vloerbed is ontstaan vanuit de Montessori filosofie. Dit is een methode ontwikkelt door Maria Montessori dat ervan uitgaat dat kinderen van nature nieuwsgierig zijn en graag willen leren. Volgens deze filosofie mag je de mobiliteit van een kind niet beperken, en met een Montessoribed kan een kind zelf bepalen wanneer het gaat liggen, slapen of nog even spelen. Kinderen kunnen op deze manier zelfstandig op ontdekkingstocht gaan.

Wat zijn de voordelen van een vloerbed?

Een Montessoribed in de babykamer of kinderkamer heeft veel voordelen. Het geeft een kind meer vrijheid, zelfstandigheid en veiligheid.

Een kind leert onafhankelijk te zijn
Met een vloerbed kan een kind zelf bepalen wanneer hij of zij naar bed gaat of opstaat, zonder hulp of beperkingen van ouders of hekjes. Dit leert een kind onafhankelijk te zijn en zorgt voor zelfvertrouwen.

Een vloerbed is veiliger
In een ledikant of kinderbed met hekjes kan een kindje bekneld raken of eruit vallen. Dit is met een vloerbed niet het geval, en het kan zelfs zorgen voor meer comfort en slaapkwaliteit.

Minder gedoe voor jou als ouder
Een vloerbed heeft niet alleen voordelen voor jouw kind, maar ook voor jezelf als ouder. Omdat je kindje op een matras op de grond slaapt hoef je hem of haar niet in en uit het ledikant te tillen. Ook als je kindje onrustig slaapt of meer geborgenheid nodig heeft kruip je gemakkelijk eventjes ernaast op het matras.

Vanaf welke leeftijd kun je een vloerbed gebruiken?

Er is geen specifieke leeftijd waarop een kind op een vloerbed mag slapen. Het mag zelfs al vanaf de geboorte. Het belangrijkste is hierbij dat je zorgt dat het veilig is en er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Zorg bijvoorbeeld dat je kindje niet ergens tussen kan komen te liggen of zichzelf ergens aan kan stoten. En maak natuurlijk de rest van de kinderkamer helemaal veilig.

Hoe kies je een geschikt vloerbed?

Er zijn verschillende soorten vloerbedden waar je uit kunt kiezen. Het belangrijkste is om er eentje te kiezen die het beste past bij de leeftijd en behoeften van je kindje. Hieronder vind je enkele tips om je te helpen het beste vloerbed te vinden.

 • Een stevig matras
  Ga je voor een matras direct op de vloer dan is het belangrijk dat deze stevig genoeg is om het lichaam van je kindje te ondersteunen. Het is daarnaast verstandig om een matrasbeschermer te gebruiken om het matras schoon te houden.
 • Een bedframe zonder scherpe randen
  Wil je liever een laag bedframe voor het matras? Let er dan op dat deze bijvoorbeeld geen scherpe randen of uitstekende delen heeft waaraan je kindje zichzelf zou kunnen bezeren. Je hebt de keuze uit allerlei verschillende modellen. Van een heel eenvoudige bedframe tot zelfs eentje in de vorm van een auto.
 • Let op de ruimte in de kinderkamer
  Tot slot is het belangrijk om van tevoren te bekijken hoeveel beschikbare ruimte je hebt in de babykamer of kinderkamer. Er moet voldoende ruimte overblijven om rondom het vloerbed te kunnen lopen en spelen.

6x de mooiste Montessori vloerbedden

Montessori huisbed

70 x 140 cm

Shop nu
bol.com (€107,00)

Een Montessoribed voor peuters in de vorm van een huisje. Dit gaat elk kind toch geweldig vinden om in te slapen. Om het extra gezellig te maken hang je bijvoorbeeld een lichtsnoer rondom de balkjes van het dak.

Tipi vloerbed

70 x 140 cm

Shop nu
bol.com (€120,00)

Is een bedhuisje misschien wat te groot voor in de kinderkamer? Kijk dan eens naar dit leuke tipi vloerbed. Het oogt nog steeds speels, maar neem net iets minder ruimte in beslag. Je hebt de keuze uit naturel, wit en grijs.

Bedhuisje met hekjes

Afmeting: 200 x 90 cm

Shop nu
bol.com (€419,95)

Vind je een Montessori bed zonder uitvalbescherming toch nog wat spannend? Dat snappen we helemaal. De hekjes aan de zijkanten zorgen ervoor dat je kindje niet zomaar uit het bed kan rollen, en met een kleine opening kan hij of zij toch zelfstandig erin en eruit stappen.

Vloerbed voor een peuter

Afmeting: 120 x 60 cm

Shop nu
bol.com (€239,00)

Nog zo’n prachtig vloerbed voor een peuter. Dit formaat is zelfs geschikt voor kinderen jonger dan twee jaar. De zijkanten komen iets hoger dan het matras, waardoor een kind niet uit het bed kan rollen. Maar voor de zekerheid kun je natuurlijk altijd nog een kussen naast het bedje leggen.

Montessori bed huisje

70 x 140 cm

Shop nu
bol.com (€283,50)

Bedhuisjes zijn heel populair als vloerbed voor in de kinderkamer. Daarom zie je hier nog een mooi exemplaar. Ditmaal met een iets ander dak erop. Het is leuk om hier bijvoorbeeld een doek overheen te hangen. Zo creëer je een heerlijk knus plekje.

Vloerbed raceauto

Afmeting: 90 x 200 cm

Shop nu
bol.com (€168,99)

En tot slot nog deze gave raceauto als vloerbed. Het heeft een heel andere look dan de andere Montessoribedden. Maar stoere jongens en meiden gaan dit Montessori bed helemaal fantastisch vinden! Ook hier zijn de zijkanten iets hoger dan het matras, maar kan een kind nog steeds zelf in het bed klimmen als hij of zij wil gaan slapen.

De kinderkamer veilig maken

Voordat je kindje kan gaan slapen op een Montessori vloerbed is het belangrijk om de babykamer of kinderkamer veilig te maken. Als je kindje op het matras op de grond ligt, kan hij of zij natuurlijk overal naartoe kruipen of lopen. Zorg er daarom onder andere voor dat je de stopcontacten beveiligd, maar ook kabels van bijvoorbeeld een babyfoon buiten handbereik houdt.

Hoe bereid je je kindje voor op een Montessori bed?

Als je kindje niet meteen vanaf de geboorte op een vloerbed heeft geslapen kan de overgang best spannend zijn. Om dit zo soepel mogelijk te laten gaan is het belangrijk om je kindje goed voor te bereiden op deze verandering en hem of haar te betrekken bij het proces. Hier zijn enkele tips om je kind voor te bereiden op een Montessori bed:

 • Kies samen het vloerbed uit. Bijvoorbeeld ook nog een mooi hoeslaken en eventueel een dekbedovertrek als je kindje hier oud genoeg voor is.
 • Maak samen de kinderkamer klaar voor het vloerbed. Ruim eventuele rommel op, verplaats indien nodig meubels, en zorg dat de kamer helemaal veilig is.
 • Houd vast aan de normale slaaproutine van je kind. Breng je zoontje of dochtertje naar bed op dezelfde tijd als altijd, lees een verhaaltje voor, geef een knuffel en wens hem of haar welterusten.
 • Wees geduldig en begripvol. Het kan soms even duren voordat je kindje gewend is aan het vloerbed. Je zoontje of dochtertje kan ’s nachts misschien weer een aantal keer wakker worden of uit bed komen. Ga dan even bij je kindje op het matras liggen om hem of haar gerust te stellen.