Beste inbakerdoek van 2023 | de top 10 [laagste prijs]

beste inbakerdoek

Een inbakerdoek zorgt ervoor dat een baby niet wakker schrikt van onverwachte bewegingen van de armpjes. Hierdoor slaapt een kindje vaak beter en langer achter elkaar. En de ouders dus ook. Maar wat is de beste inbakerdoek? Waar moet je op letten bij het kopen ervan? En welke inbakerdoek is veilig om te gebruiken? Om je te helpen hebben we een top 10 samengesteld met de beste inbakerdoeken van 2023, en geven we tips om de juiste te vinden voor jouw baby.

Waarom heb je een inbakerdoek nodig?

Een baby heeft nog niet zoveel controle over zijn of haar lichaam. De armen en benen kunnen zomaar ineens onverwachte bewegingen maken. Als dit gebeurt tijdens het slapen schrikt een kindje telkens wakker. Met een inbakerdoek zorg je ervoor dat deze bewegingen worden beperkt, doordat deze om het lichaam zit gewikkeld met de armpjes naast het buikje. Daarnaast zorgt inbakeren ook voor een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Het doet een pasgeboren baby denken aan het vertrouwde gevoel in de baarmoeder. Een kindje slaapt daardoor rustiger, en jij dus ook.

Om je te helpen in jouw zoektocht naar de beste inbakerdoek hebben we de top 10 met beste inbakerdoeken voor je beoordeeld en op een rij gezet. Daarnaast vind je verderop in dit artikel de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Direct naar de aanbiedingen?

De top 10 beste inbakerdoeken van 2023

Beste inbakerdoek kopen? De top 10 uitgelicht!

#1 Pacco Piccolo Inbakerdoek

Beste beoordeeld

De Pacco Piccolo werkt op dezelfde manier als een inbakerdoek, maar is net zo makkelijk te gebruiken als een slaapzak. Deze wordt daarom het beste beoordeeld door ouders. Je baby leg je in het midden van de open slaapzak. Vervolgens vouw je één voor één de flappen om het lichaam van je kindje met de armpjes strak naast het buikje. Het voordeel hiervan is dat de Pacco Piccolo helemaal aan te passen is aan het lijfje.

De inbakerdoek is gemaakt van katoen en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Je kunt hem gebruiken vanaf de geboorte tot je kindje ongeveer 5 maanden is. Is je baby prematuur of dysmatuur geboren? Dan kun je de eerste periode gebruik maken van de Pacco Primo.

Leeftijd: 0 tot 5 maanden
Materiaal: katoen
TOG-waarde: 1,3
Kleuren: meerdere kleuren


#2 Puckababy Inbakerslaapzak Original Piep

Op de tweede plek in deze top 10 met beste inbakerdoeken staat de Puckababy Original Piep. Eigenlijk is de Puckababy geen inbakerdoek, maar een slaapzak. De werking is echter nagenoeg hetzelfde als wanneer je een doek zou gebruiken om je baby in te bakeren.

Je legt je kindje in het midden van de geopende slaapzak. Vervolgens vouw je de flappen van de zachte band om het buikje en maak je deze vast met klittenband. Hierna rits je de slaapzak weer dicht met de handjes aan de binnenkant. De armpjes hebben nog steeds de vrijheid om te bewegen, alleen kunnen de handjes niet boven de kin uitkomen, waardoor je kindje niet wakker schrikt. Bij inbakerdoek zitten de armpjes juist straks naast het lijfje.

De Puckababy Original Piep is gemaakt van zacht katoen en verkrijgbaar in allerlei leuke designs. De slaapzak is te gebruiken vanaf de geboorte tot ongeveer 3 maanden. Daarna kun je de overstap maken naar de Puckababy Mini die geschikt is vanaf 3 tot 6 maanden.

Leeftijd: 0 tot 3 maanden, 3 tot 6 maanden
TOG-waarde: 0,5
Materiaal: katoen
Kleuren: meerdere kleuren en designs


#3 Meyco Swaddle Inbakerdoek 2-pack

De Meyco Swaddle inbakerdoeken zijn heel populair bij ouders. De doeken zijn namelijk makkelijk te gebruiken om een baby mee in te bakeren. Je legt je kindje erin en stopt de voetjes in de voetenzak. Vervolgens sla je de flappen om het lichaam met de armpjes naast de buik. Ook leuk. Je krijgt niet één, maar zelfs twee Meyco inbakerdoeken voor een gunstige prijs. Zo heb je er altijd eentje schoon in te kast liggen.

De Meyco Swaddles zijn gemaakt van katoen, waardoor ze goed ventileren en vocht opnemen. Daarnaast heb je de keuze uit allerlei designs en twee maten: 0 tot 3 maanden en 4 tot 6 maanden.

Leeftijd: 0 tot 3 maanden, 4 tot 6 maanden
Materiaal: katoen
TOG-waarde: 0,5
Kleuren: meerdere kleuren en designs


#4 Love to Dream Swaddle Up

Met de Love to Dream Swaddle Up baker je jouw kindje op een heel eenvoudige manier in. Daarnaast houdt deze vlindervormige inbakerslaapzak rekening met de natuurlijke slaaphouding van een baby. De armpjes liggen namelijk omhoog in de speciale voorgevormde mouwtjes. Zo kan een kindje zichzelf niet wakker laten schrikken, maar alsnog slapen met de handjes naast het hoofdje.

De Love to Dream Swaddle Up is gemaakt van katoen en voelt lekker zacht aan. Daarnaast kun je kiezen uit allerlei kleuren en twee maten, namelijk 0 tot 3 maanden en 3 tot 6 maanden.

Maat: 0 tot 3 maanden, 3 tot 6 maanden
Materiaal: katoen
TOG-waarde: 1
Kleuren: meerdere kleuren


#5 Little Dutch Inbakerdoek

De inbakerdoeken van Little Dutch staan bekend om de hoge kwaliteit. De stof is gemaakt van stevig katoen dat heerlijk zacht aanvoelt. Ook na het wassen blijft hij heel mooi. Met een afmeting van 120 x 120 cm is de doek groot genoeg om een baby mee in te bakeren, maar ook om bijvoorbeeld je kindje na een badje mee af te drogen. De hydrofiele stof neemt namelijk heel goed vocht op. Naast deze groene tint is de inbakerdoek in nog allerlei andere kleuren verkrijgbaar.

Afmeting: 120 x 120 cm
TOG-waarde: 0,5
Materiaal: hydrofiel katoen
Kleuren: meerder kleuren en designs


#6 Mum2Mum Dream Swaddle

De Mum2Mum Dream Swaddle lijkt in gebruik veel op de Pacco Piccolo. Ook deze inbakerdoek heeft een dubbel inbakersysteem met een binnen- en buitenhoes. Dit zorgt voor een nog meer veilig en geborgen gevoel bij een baby tijdens het slapen. De armen komen hierdoor ook niet zomaar vrij. Daarnaast heeft de Mum2Mum ook een rits aan de onderkant waardoor een baby te verschonen is terwijl hij of zij de slaapzak aan heeft. De Mum2Mum Dream Swaddle is gemaakt van katoen, en verkrijgbaar in twee maten: 0 tot 3 maanden en 3 tot 6 maanden.

Leeftijd: 0 tot 3 maanden, 3 tot 6 maanden
Materiaal: katoen
TOG-waarde: 1
Kleuren: meerdere kleuren


#7 Jollein XL Hydrofiel Doek 2-pack

Beste budget keuze

115 x 115 cm

De Jollein XL inbakerdoeken mogen niet ontbreken in de babyuitzet. Deze zijn namelijk multifunctioneel. Ze zijn vanwege de grootte, 115 x 115 cm, niet alleen te gebruiken als inbakerdoek, maar ook als spuugdoek, dekentje of wikkeldoek. Naast deze roze kleur kun je kiezen uit nog veel meer designs, en het is ook nog eens een set van twee doeken.

Afmeting: 115 x 115 cm
TOG-waarde: 0,5
Materiaal: hydrofiel katoen
Kleuren: meerdere kleuren en designs


#8 Meyco Panter XL Inbakerdoek

Grootste afmeting

140 x 200 cm

Ben je op zoek naar een grote inbakerdoek? Kijk dan eens naar deze XL doek van Meyco. Deze heeft een afmeting van maar liefst 140 x 200 cm! Doordat de doek zo groot is, is het makkelijker om je baby ermee in te bakeren, en kun je er lang gebruik van maken. Heb je het inbakeren afgebouwd? Dan kun je de doek gebruiken als bijvoorbeeld een speelkleedje of een deken. Handig! De Meyco XL inbakerdoek is verkrijgbaar met deze stoere panterprint, maar ook nog in allerlei andere designs.

Afmeting: 140 x 200 cm
TOG-waarde: 0,5
Materiaal: hydrofiel katoen
Kleuren: meerdere kleuren en designs


#9 Teddy Inbakerslaapzak

Wat zal een baby’tje heerlijk slapen in deze zachte inbakerdoek van teddy stof. Deze is ook nog eens heel makkelijk in gebruik. Je legt je kindje in de slaapzak en vervolgens sla je de flappen om het lichaam. Doordat de beentjes van een baby elk een eigen pijpje hebben kun je deze slaapzak ook gebruiken in een autostoel. Als je kindje in slaap is gevallen in de auto leg je hem of haar makkelijk over in het ledikantje. Ideaal! Het enige nadeel van deze inbakerdoek is dat de flappen niet heel strak om het lijfje zitten waardoor de armpjes makkelijker vrij kunnen komen dan bij andere inbakerdoeken. De teddy inbakerdoek is in verschillende mooie kleuren en maten verkrijgbaar.

Leeftijd: 0 tot 2 maanden, 2 tot 4 maanden
Materiaal: binnenkant katoen, buitenkant polyester
TOG-waarde: 1,5
Kleuren: Meerdere kleuren


#10 Baby’s Only Inbakerdoek

120 x 120 cm

Deze top 10 wordt afgesloten met deze prachtige roestbruine inbakerdoek van Baby’s Only. Net als de doek van Little Dutch is ook deze gemaakt van stevig katoen, en heeft het een afmeting van 120 x 120 cm. De inbakerdoek voelt lekker zacht aan en is daardoor fijn voor de gevoelige huid van een baby. Naast het inbakeren is de doek ook fijn om te gebruiken als bijvoorbeeld een spuugdoek of lakentje. Naast deze mooie kleur heb je de keuze uit meer dan 10 andere designs.

Afmeting: 120 x 120 cm
TOG-waarde: 0,5
Materiaal: hydrofiel katoen
Kleuren: meerdere kleuren


Wat is een inbakerdoek?

Een inbakerdoek is een doek gemaakt van zachte stof waar je een baby in kunt wikkelen voor het slapen om ervoor te zorgen dat hij of zij niet wakker schrikt van onverwachte bewegingen van de armpjes. Door het inbakeren valt een kindje vaak makkelijker in slaap en slaapt het beter en langer achter elkaar door. Een baby kan zichzelf meer ontspannen doordat een inbakerdoek lijkt op het warme en vertrouwde gevoel in de baarmoeder. Een kindje voelt zich hierdoor veiliger en meer geborgen.

Wat zijn de voordelen van inbakeren?

Het gebruiken van een inbakerdoek heeft meerdere voordelen. Een baby valt hierdoor makkelijker in slaap, en slaapt vaak beter en langer achter elkaar. Dit komt doordat een kindje niet wakker kan schrikken door onverwachte bewegingen van de armpjes. Daarnaast herinnert een inbakerdoek een baby aan het veilige en vertrouwde gevoel van de baarmoeder waardoor hij of zij zich geborgen voelt.

Een inbakerdoek kopen? Hier moet je op letten.

Maat

De inbakerdoek moet goed aansluiten op het lichaam van een kindje. Dit is belangrijk om de doek veilig te kunnen gebruiken, maar ook om ervoor te zorgen dat een kindje de armpjes niet zomaar los krijgt.

TOG-waarde van de stof

De meeste inbakerdoeken zijn gemaakt van een dunne stof zoals hydrofiel of katoen en hebben een TOG-waarde van 0,5 tot 1. Dit maakt de doeken geschikt voor de zomer met een romper of dunne pyjama eronder. Maar ook voor in de winter met een romper en een dikke pyjama, en eventueel nog een dekentje eroverheen.

Lees ook: 10x de leukste wiegdekentjes

Design

Inbakerdoeken zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en met verschillende printjes. Er is daarom altijd een inbakerdoek te vinden die past bij jouw persoonlijke smaak of de stijl van de kinderkamer.

inbakerdoek pacco

Hoe gebruik je een inbakerdoek?

De inbakerdoek leg je in een ruitvorm open voor je neer. Vouw dan de bovenste punt naar binnen en legt deze op de onderste punt. Vervolgens leg je je kindje in het midden van de doek met de schouders ongeveer op dezelfde hoogte als de vouwrand. Sla de eerste punt over het lichaam van je baby met het armpje strak naast het buikje. De punt stop je aan de andere kant onder de rug. Hetzelfde doe je met de andere kant.

Het is belangrijk om erop te letten dat de inbakerdoek bij de schouders strak genoeg zit, zodat een baby de armen niet zomaar los kan krijgen. Bij de heupen is het juist van belang dat genoeg ruimte overblijft dat een kindje zijn benen volledig kan strekken en op kan trekken in de kikkerstand.

Wanneer mag je starten met inbakeren?

Vanaf de eerste week na de geboorte mag je starten met inbakeren tot een leeftijd van vier maanden. Hierna is het niet meer verstandig om een inbakerdoek te gebruiken, omdat dit het moment is waarop de meeste baby’s leren om zichzelf om te rollen van de rug naar de buik.

Wanneer moet je een inbakerdoek af gaan bouwen?

Als je kindje vier maanden of ouder is mag je niet meer starten met inbakeren, maar moet het gebruik van een inbakerdoek juist worden afgebouwd. Dit is namelijk de leeftijd waarop baby’s leren om zichzelf om te draaien van de rug naar de buik. Bij een leeftijd van 6 maanden moet het inbakeren helemaal zijn afgebouwd. Lukt het jouw kindje zich om eerder om te rollen? Stop dan meteen met het gebruik van een inbakerdoek.

inbakerdoek meyco

Wanneer mag je niet inbakeren?

Er zijn een aantal momenten waarop je een baby niet mag inbakeren. Een inbakerdoek mag je niet meer gebruiken als jouw kindje zich op zijn of haar buik kan rollen. De meeste baby’s leren dit tussen de 4 en 6 maanden. Vanaf 4 maanden mag je daarom ook niet meer starten met inbakeren. Naast de leeftijd zijn er ook nog een aantal gezondheidsredenen. Een inbakerdoek mag je namelijk niet gebruiken wanneer je kindje koorts heeft, een luchtweginfectie, bij overgeven en de eerste 24 uur na een vaccinatie. Twijfel je een beetje? Overleg voor de zekerheid even met bijvoorbeeld het consultatiebureau.

Wat is het verschil tussen een inbakerdoek en een inbakerslaapzak?

Met zowel een inbakerdoek als een inbakerslaapzak zorg je ervoor dat een baby niet wakker schrikt van onverwachte bewegingen van de armpje en beentjes. Je gebruikt ze allebei alleen net op een andere manier. Het voordeel van een inbakerdoek is dat je deze volledig aan kunt passen aan het lichaam van je baby. De flappen die je om het lichaam vouwt kun je zo strak doen als nodig is. Dit is bij een inbakerslaapzak niet het geval. Deze werkt namelijk net als een gewone slaapzak. Je legt je kindje erin en rits de slaapzak dicht met de armpjes aan de binnenkant. Het voordeel hiervan is dat een inbakerslaapzak net wat makkelijker aan te doen is dan een inbakerdoek.

Lees ook: 10x de beste inbakerslaapzak, 10x de beste babyslaapzak

Kan een inbakerdoek in de wasmachine?

Als je elke dag gebruik maakt van een inbakerdoek dan is het raadzaam om deze minimaal 1x per week in de wasmachine te doen. De meeste doeken zijn op 30 of 40 graden te wassen en enkele zelfs op 60 graden. Het is handig om nog een extra inbakerdoek op voorraad te hebben liggen, zodat er altijd eentje schoon is om te gebruiken.

Ben je op zoek naar nog meer spullen voor de kinderkamer? Bekijk dan de koopgidsen en reviews van nog veel meer items. 

Beste koop

120 x 120 cm

Beste koop

120 x 120 cm