Het beste peutermatras van 2023 | de top 10 [laagste prijs]

beste peutermatras

Het is een bijzonder moment wanneer je kindje de overstap maakt van een ledikant naar een peuterbed. Een comfortabel peutermatras is van groot belang om ervoor te zorgen dat je kindje ook in het nieuwe bedje uitgerust wakker wordt. Maar wat is het beste peutermatras? En waar moet je op letten bij het kopen ervan? Om je te helpen hebben we een top 10 samengesteld met de beste peutermatrassen van 2023. En natuurlijk geven we tips waar op moet letten om het juiste matras te vinden voor jouw kindje.

Waarom heb je een peutermatras nodig?

Wist je dat een peuter nog steeds zo’n 10 tot 13 uur per dag in zijn of haar bedje doorbrengt? Het is daarom heel belangrijk om te zorgen voor een comfortabel peutermatras. Het is van groot belang dat het matrasje het lichaam goed ondersteunt. Zo mag het bijvoorbeeld niet te hard of te zacht zijn. Daarnaast moet het materiaal ook zorgen voor voldoende ventilatie, zodat je kindje het niet te warm krijgt. Dit zijn allemaal factoren die bijdragen aan een goede nachtrust.

Het zijn dus nogal wat punten waar je op moet letten als je een peutermatras gaat kopen. Maar maak je geen zorgen. Wij hebben de 10 beste peutermatrassen van 2023 voor je beoordeeld en op een rijtje gezet. Daarnaast vind je verderop in dit artikel ook nog antwoorden op de meest gestelde vragen rondom het kopen van het beste peutermatras.

Direct naar de aanbiedingen?

Dit is de top 10 beste peutermatrassen van 2023

Beste peutermatras kopen? De top 10 uitgelicht!

De keuze voor een peutermatras maak je niet zomaar. Daarom vind je hieronder een beschrijving van de top 10 met de beste peutermatrassen met de voor- en nadelen. En let op! De meeste peutermatrassen uit deze top 10 zijn beschikbaar in meerdere maten.

#1 Slaaploods.nl Galaxy Peutermatras Koudschuim

Het peutermatras Galaxy van Slaaploods.nl staat op de eerste plek in deze top 10. En dit is niet voor niets. Deze wordt namelijk het beste beoordeeld door ouders. Het is een matras van een hoge kwaliteit met een kern van koudschuim. Dit zorgt voor een goede ondersteuning van het lichaam van je kindje. Daarnaast voelt het matrasje ook nog eens lekker stevig waardoor het een aantal jaren meegaat. Een duurzame keuze dus!

Het matras is anti-allergisch en anti-huisstofmijt. Maar het is uiteraard nog steeds aan te raden om regelmatig de hoes te wassen. Dit kan op 40 graden. Het Galaxy peutermatras is verkrijgbaar in de maat 140 x 70 cm.


#2 Slaaploods.nl Eagle Peuter matras Polyether

Op de tweede plek staat nog een matras van Slaaploods.nl. Ditmaal het peuter matras Eagle. Het verschil met de nummer 1 is dat dit matrasje een polyether vulling heeft. Het matras heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Voor een mooie prijs koop je namelijk een uitstekend peutermatras waar jouw kindje heerlijk op zal slapen.

Een voordeel van dit matras is dat de hoes te wassen is op 60 graden. Dit zorgt ervoor dat alle bacteriën en huisstofmijt geen kans krijgen om te blijven zitten. Het matras is daarnaast ook in meerdere maten verkrijgbaar, namelijk: 140 x 70 cm en 150 x 70 cm.


#3 Princessmatrassen Comfort Peutermatras Polyether

Wil je niet te veel geld uitgeven aan een matras? Kijk dan eens naar het Princessenmatrassen comfort peutermatras. Voor een lage prijs ligt jouw peuter op een prima matras te slapen. De vulling van polyether geeft namelijk voldoende ondersteuning aan het lichaam van een kindje en ligt daarnaast lekker comfortabel. Dat is natuurlijk ook belangrijk voor een goede nachtrust.

Het matras heeft een afritsbare hoes welke op 40 graden te wassen is. Daarnaast is het peutermatras in twee maten beschikbaar, namelijk: 140 x 70 cm en 150 x 70 cm.


#4 Petite Amélie Premium Peuter Schuimmatras

Petite Amélie heeft naast leuke peuterbedden uiteraard ook bijbehorende matrassen in de collectie. Dit peutermatras heeft een premium kwaliteit. Het is daardoor wat duurder in aanschaf. Maar vind je het niet erg om wat meer uit te geven, dan is dit een heel goede keuze! Het is een duurzaam matras met een kern van latex. Dit zorgt voor een uitstekende ondersteuning van het lichaam en het behoudt ook na een lange tijd zijn vorm.

De hoes van het matras is geperforeerd waardoor het goed ademend is. Daarnaast is de hoes afritsbaar en te wassen op 40 graden. Het peutermatras heeft een afmeting van 140 x 70 cm.


#5 Bedworld Collection Peutermatras Koudschuim

Het peutermatras van Bedworld Collection heeft een kern van koudschuim. Ondanks dat het matras niet zo heel dik is met 10 cm heeft deze vulling als voordeel dat deze zorgt voor een goede ondersteuning én ventilatie. Het matras heeft een luxe hoes welke afneembaar is en te wassen is in de wasmachine. Daarnaast is het matras anti-allergisch en verkrijgbaar in meerdere maten: 140 x 70 cm en 150 x 70 cm.


#6 Lotte & Julius Peutermatras Polyether

Het Lotte & Julius peutermatras heeft een vulling van polyether en een dikte van 12 cm. Ouders zijn heel enthousiast over dit matras en geven aan dat het heel comfortabel is. Maar het ligt misschien niet zo fijn voor peuters die wat kleiner zijn dan gemiddeld. Dit peutermatras is namelijk best stevig, waardoor het hard aan kan voelen als je (nog) niet zoveel weegt.

De hoes van het matras is afritsbaar, maar het enige nadeel is dat deze slechts op 30 graden gewassen kan worden. Een groot voordeel is dat het matras in meerdere maten beschikbaar is, namelijk: 140 x 70 cm, 150 x 70 cm en 160 x 70 cm.


#7 Droom Slapen Bamboe Peutermatras Koudschuim

Het Droom Slapen peutermatras is een prima matras. Het heeft een kern van koudschuim dat zorgt voor een goede ondersteuning. Een voordeel is dat het een hoes heeft dat gemaakt is van bamboe. Dit voelt heerlijk zacht aan en is ook nog eens heel ademend. Daarnaast is de hoes anti-allergisch en te wassen op 60 graden. De afmeting van het peutermatras is 140 x 70 cm.


#8 Berkbedding Peutermatras Polyether

Het Berkbedding peutermatras heeft een vulling van polyether. Ondanks dat het een zachter matras is biedt het voldoende ondersteuning en ligt het lekker comfortabel. Het matras heeft een luxe dubbele hoes eromheen dat anti-allergisch en anti-huisstofmijt is. Het enige nadeel is dat de hoes maar op 30 graden te wassen is. Deze temperatuur is niet altijd hoog genoeg om eventuele vlekken eruit te krijgen. De afmeting van het peutermatras is 140 x 70 cm.


#9 Viking Choice Peutermatras

Het peutermatras van Viking Choice is geen goedkope optie. Maar je haalt hiermee wel een uitstekend matras mee in huis. Het matras heeft een kern van polyether met een kokoslaag eronder dat zorgt voor extra stevigheid en een latex laag bovenop dat zorgt voor extra comfort tijdens het slapen. De anti-allergische hoes is afritsbaar en wasbaar in de wasmachine. Het is daarnaast verkrijgbaar in verschillende afmetingen, namelijk: 140 x 70 cm en 160 x 70 cm.


#10 Akkon Peutermatras Koudschuim

Het Akkon peutermatras is maar liefst 15 cm dik. Het voelt hierdoor stevig aan en ligt door de vulling van koudschuim heel comfortabel. De open celstructuur zorgt daarnaast voor voldoende ventilatie, waardoor een kindje het niet zomaar te warm krijgt in bed. De tijk is anti-allergisch en te wassen op 60 graden. Het peutermatras is in meerdere maten verkrijgbaar, waaronder: 150 x 70 cm en 160 x 70 cm.


Wat is de afmeting van een peutermatras? 

De meeste peutermatrassen hebben een formaat van 140 x 70 cm. Er zijn ook enkele matrassen van 150 x 70 cm en zelfs 160 x 70 cm. De afmetingen hangen uiteraard af van de grootte van het peuterbed. Het is belangrijk om erop te letten dat je een peutermatras met de juiste maat koopt zodat deze precies in het peuterbed past. 

Leestip: De top 10 leukste peuterbedjes

Een peutermatras kopen? Houd hier rekening mee!

Er zijn aantal punten belangrijk om op te letten in jouw zoektocht naar het beste peutermatras. Deze vind je hieronder. 

Afmetingen

De meest voorkomende maat voor een peutermatras is 140 x 70 cm, maar er zijn ook peutermatrassen met de afmeting 150 x 70 cm en 160 x 70 cm. Zoals hierboven al is vermeld is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je het juiste formaat koopt voor jouw peuterbedje. Het zou anders voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen waarbij bijvoorbeeld een handje of voetje klem komt te zitten tussen het matras en de zijkant van het bedje. 

De vulling

Ook de vulling van het matras is een belangrijk punt om op te letten. Er wordt het vaakst gekozen voor een vulling van polyether of koudschuim voor een peutermatras. Beide geven voldoende ondersteuning aan het lichaam van een kind. Koudschuim zorgt daarnaast ook nog voor meer ventilatie en gaat wat langer mee. Dit is handig wanneer bijvoorbeeld een volgend kindje ook nog gebruik gaat maken van het matras. 

Dikte en stevigheid

Om het lichaam van een kind voldoende ondersteuning te geven moet een matras minimaal 8 cm dik zijn. Als jouw kindje groter en zwaarder wordt, dan moet het matras uiteraard ook dikker zijn. Daarom zijn peutermatrassen bijvoorbeeld dikker dan een matras voor een ledikant. Ook is de stevigheid van belang. Deze moet uiteraard comfortabel zijn om op te liggen, maar het matras mag niet te hard of te zacht zijn. 

Hygiëne

Het is belangrijk dat de tijk of hoes van het matras gewassen kan worden op minimaal 60 graden. Zo wordt niet alleen huisstofmijt gedood, maar ook andere bacteriën. Om het matras extra te beschermen is het aan te raden om een matrasbeschermer te gebruiken. Ongetwijfeld dat het een keer gaat gebeuren dat je kindje in bed spuugt of plast. 

Tip: Vind hier de beste matrasbeschermers

Vrij van schadelijke stoffen 

Tot slot is het belangrijk om erop te letten dat het matrasje vrij is van schadelijke stoffen. Sommige peutermatrassen worden behandeld met chemicaliën om bijvoorbeeld huisstofmijt tegen te gaan. Deze zijn echter niet alleen schadelijk voor de bacteriën, maar ook voor jouw kindje. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Mocht jouw kindje allergisch voor bijvoorbeeld huisstofmijt zijn, dan helpt het het beste om de tijk van het peutermatras regelmatig op minimaal 60 graden te wassen. 

beste matras peuterbed

Hoe lang gebruik je een peutermatras?

De meeste kindjes slapen in een peuterbed vanaf een leeftijd van ongeveer 2,5 jaar tot 6 à 7 jaar. Dit betekent dat een peutermatras minimaal 4 jaar gebruikt gaat worden. Het is daarom verstandig om een duurzaam matras aan te schaffen dat ook na een tijdje nog steeds het lichaam van jouw kindje goed ondersteunt. 

Leestip: Overgang van ledikant naar peuterbed: wanneer en hoe pak je dit aan?

Hoe maak je een peutermatras schoon?

Om de meeste peutermatrassen zit een tijk of hoes die je eraf kunt ritsen en in de wasmachine kunt doen. Het beste is dat je deze op minimaal 60 graden kunt wassen. Met deze temperatuur dood je namelijk zowel huisstofmijt als andere bacteriën, en gaan de meeste vlekken eruit. Het is sowieso verstandig om minimaal 1x in de twee maanden de hoes of tijk te wassen. 

Wat kost een peutermatras?

De prijs van een peutermatras varieert van ongeveer 40 euro tot en met 200 euro. Een peutermatras met een koudschuim vulling is vaak wat duurder in aanschaf, maar gaat daarentegen wel langer mee dan polyether. Gaat een volgend kindje nog op het matras slapen, dan is het raadzaam om voor een duurzaam matras te kiezen gemaakt van koudschuim. Maar is dit niet het geval, en wil je niet te veel geld uitgeven aan een peutermatras, dan kun je overwegen om voor een goedkoper matras van polyether te gaan.

Ben je op zoek naar nog meer spullen voor de kinderkamer? Bekijk dan de koopgidsen en reviews van nog veel meer items.