Home » Koopgids » Beste wiegdeken van 2023 | de top 10 [laagste prijs]

Beste wiegdeken van 2023 | de top 10 [laagste prijs]

Beste wiegdeken

De eerste maanden houdt een wiegdeken een pasgeboren baby warm in een wiegje of co-sleeper. Maar wat is de beste wiegdeken? Hoe dik moet deze zijn? En waar moet je op letten bij het kopen van een wiegdekentje? Om je te helpen hebben we een top 10 samengesteld met de leukste wiegdekens van 2023. En natuurlijk geven we tips om de juiste te vinden voor jouw kindje.

Waarom heb je een wiegdeken nodig?

Een pasgeboren baby slaapt de eerste maanden het fijnst in een wiegje of co-sleeper. Het kleine formaat van deze bedjes zorgt voor een geborgen en veilig gevoel bij een kindje. Om jouw baby warm te houden heb je een wiegdeken nodig. Dit dekentje heeft meestal een afmeting van 75 x 100 cm, en is daarmee aangepast aan de grootte van een wieg (80 x 40 cm). De keuze voor de dikte van het wiegdekentje hangt af van het seizoen waarin je kindje geboren wordt. Is dit bijvoorbeeld in de winter, dan heb je een dikkere deken nodig dan wanneer je baby geboren wordt in de zomer. 

Om je te helpen in jouw zoektocht naar de leukste wiegdeken hebben we de top 10 met beste wiegdekentjes voor je beoordeeld en op een rij gezet. Daarnaast vind je verderop in dit artikel de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Direct naar de aanbiedingen?

Dit is de top 10 leukste wiegdekens van 2023

Beste wiegdeken kopen? De top 10 uitgelicht!

De keuze voor een wiegdeken maak je niet zomaar. Daarom vind je hieronder een beschrijving van de top 10 met beste wiegdekens.

#1 Jollein Basic Knit Wiegdeken

Afmeting: 75 x 100 cm
Seizoen: zomer
TOG: 0,9

Het Jollein Basic Knit dekentje is de beste wiegdeken in deze top 10. En dit is niet voor niets! Het is een mooie deken met een fijn gebreide structuur. De stof voelt zacht en ook heel soepel. Deze deken is daarom niet alleen fijn om te gebruiken in een wieg, maar ook in een kinderwagen. De TOG-waarde van dit dekentjes is 0,9. Dit betekent dat het ideaal is om te gebruiken in de zomer. Maar ook de rest van het jaar kan je baby hier heerlijk onder slapen met een slaapzakje aan.

Het Basic Knit wiegdeken van Jollein is gemaakt van katoen en acryl, en is wasbaar op 30 graden in de wasmachine. Naast deze mooie nougat tint is het dekentje is nog meer kleuren verkrijgbaar.

#2 Little Dutch Winter Wiegdekentje

Afmeting: 70 x 100 cm
Seizoen: winter
TOG: 3,3

Ben je uitgerekend in de winter? Jouw pasgeboren baby slaapt heerlijk onder deze dikke winter wiegdeken van Little Dutch. De TOG-waarde is namelijk 3,3. De stof van het dekentje is heel fijn voor de gevoelige huid van een kindje. Het bestaat uit twee lagen waarbij de buitenkant gemaakt is van jersey, en de binnenkant heeft een voering van zachte teddy stof.

Naast deze mooie groene kleur heb je de keuze uit nog meer designs. En maak je geen zorgen als het dekentje een keertje vies wordt, je kunt hem op 30 graden wassen in de wasmachine.

#3 Meyco Wiegdeken Relief Mixed

Afmeting: 75 x 100 cm
Seizoen: lente/zomer/herfst
TOG: 1

Het Meyco Relief Mixed wiegdeken staat op de derde plek in deze top 10. Het dekentje heeft een stoere look door de grof gebreide stof. Het heeft een enkele laag, en daardoor een TOG-waarde van 1. Dit wiegdekentje is daarom fijn voor een baby om met name in het voor- en najaar onder te slapen. Maar het is bijvoorbeeld ook perfect te gebruiken in de kinderwagen als je baby’tje ook een jasje aan heeft.

De wiegdeken van Meyco is gemaakt van katoen, en door de open structuur is het ook nog eens ademend. Naast deze mooie tint heb je de keuze uit nog veel meer kleuren.

#4 Koeka Wiegdeken Wafel Antwerp

Afmeting: 75 x 100 cm
Seizoen: zomer
TOG: 0,9

Een wiegdeken van het populaire merk Koeka hoort natuurlijk ook thuis in deze top 10. Alle producten uit de Antwerp collectie hebben een prachtige wafelstof aan de buitenkant. Zo ook dit dekentje. Het heeft aan de binnenkant een voering van flanel dat heerlijk zacht aanvoelt. Deze stof is ook nog eens heel geschikt om in de zomermaanden onder te slapen. Het dekentje heeft namelijk een lage TOG-waarde van 0,9.

Het koeka wiegdekentje is te wassen op 30 graden. Naast deze mooie roze tint heb je de keuze uit heel veel andere kleuren. Er is dus altijd een dekentje dat past bij jouw kinderkamer.

#5 Baby’s Only Teddy Winter Wiegdeken

Afmeting: 70 x 95 cm
Seizoen: winter
TOG: 2,6

Opnieuw een winter wiegdekentje, maar deze is minder dik dan het dekentje van Little Dutch op de tweede plek. Het heeft een TOG-waarde van 2,6 en is daardoor ook te gebruiken in het voor- en najaar wanneer het niet zo warm is. Het wiegdekentje heeft een stoere look door de rib corduroy stof aan de buitenkant. De binnenkant is gemaakt van zacht fleece, en dit zorgt voor een isolerend effect.

Het Baby’s Only wiegdeken is gemaakt van katoen en polyester, en is te wassen op 30 graden. Daarnaast heb je de keuze uit allerlei mooie kleuren.

#6 Jollein Spring Knit Wiegdekentje

Afmeting: 75 x 100 cm
Seizoen: lente/zomer/herfst
TOG: 1

De wiegdeken van Jollein is gemaakt van grof gebreide stof met een speels patroon erin. Het dekentje heeft een TOG-waarde van 1 en is daardoor geschikt om te gebruiken in het voor- en najaar, maar ook in de zomer als het nog niet zo warm is. De deken is gemaakt van acryl en katoen, en te wassen op 30 graden in de wasmachine. Naast deze lichte tint heb je de keuze uit nog twee andere mooie kleuren.

#7 Koeka Vik Zomer Wiegdeken

Afmeting: 75 x 100 cm
Seizoen: zomer
TOG: 0,9

Nog een keer een zomer wiegdeken van Koeka, maar deze heeft een iets andere look. De buitenkant is namelijk gemaakt van rib corduroy stof. De binnenkant is opnieuw gevoerd met zacht flanel. Het dekentje is gemaakt van 100% katoen, en te wassen op 30 graden. Je hebt de keuze uit verschillende prachtige kleuren.

#8 Jollein Bliss Knit Teddy Wiegdeken

Afmeting: 75 x 100 cm
Seizoen: winter
TOG: 3,5

De Bliss Knit wiegdeken van Jollein houdt jouw kindje lekker warm in de winter. De buitenkant is gebreid met een klein patroontje erin met aan de binnenkant een voering van zacht teddy stof. Het wiegdekentje is gemaakt van katoen en acryl, en is in de wasmachine te wassen op 40 graden. Je kunt kiezen voor deze mooie caramel tint, maar ook voor de andere twee kleuren.

#9 Meyco Panter Wiegdekentje

Afmeting: 75 x 100 cm
Seizoen: lente/zomer/herfst
TOG: 1

Wat dacht je van een wiegdeken met een stoere panterprint? Het staat mooi in een babykamer met een jungle thema, maar het past ook mooi bij bijvoorbeeld aardetinten. Het dekentje heeft een TOG-waarde van 1, en is daardoor geschikt voor zowel de herfst als de lente. Ook leuk om je baby erin te wikkelen als hij of zij lekker bij je ligt. Dit wiegdekentje is gemaakt van katoen, en wasbaar op 40 graden in de wasmachine.

#10 Baby’s Only Sky Chunky Wiegdeken

Afmeting: 70 x 95 cm
Seizoen: lente/zomer/herfst
TOG: 1

De top 10 sluiten we af met het wiegdeken Sky Chunky van Baby’s Only. Het dekentje is zacht en valt soepel. Daarnaast heeft het een stoere look door de grof gebreide stof. Het is gemaakt van katoen en acryl, en is te wassen op 60 graden in de wasmachine. Naast deze mooie grijze kleuren heb je de keuze uit nog veel meer designs.

Wat is een wiegdeken?

Een wiegdeken is een deken waar een pasgeboren baby de eerste maanden in een wieg of co-sleeper onder slaapt. De meeste wiegdekens hebben een afmeting van 75 x 100 cm en zijn met deze maat precies afgestemd op de grootte van een wieg (80 x 40 cm). Afhankelijk van het seizoen waar je kindje in geboren wordt kies je een wiegdekentje dat geschikt is voor de winter, lente, zomer of herfst. Het is hierbij belangrijk om te letten op de TOG-waarde. Verderop in dit artikel vertellen we je hier meer over.

Lees ook: 10x de beste wieg, 10x de beste co-sleeper

Wat zijn de afmetingen van een wiegdeken?

Een wiegdeken heeft meestal een afmeting van 75 x 100 cm. Dit is de juiste grootte om het dekentje strak in te kunnen stoppen aan de zijkanten en de achterkant van het bedje. Een wiegdeken is niet alleen te gebruiken in een wieg, maar ook in een co-sleeper.

leukste wiegdeken

Waar moet je op letten bij het kopen van een wiegdeken?

Als je een wiegdeken gaat kopen is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

Seizoen

Afhankelijk van het seizoen waarin je baby wordt geboren kies je de dikte van het wiegdeken. Wordt jouw kindje in de winter geboren? Dan heb je een dikkere deken nodig dan in bijvoorbeeld de zomer. De kans is groot dat je kindje ook nog in de wieg slaapt tijdens de overgang naar een nieuw seizoen. Het is daarom verstandig om ook nog een wiegdeken aan te schaffen met een andere dikte. Zo ben je overal op voorbereid.

TOG-waarde

Om te bepalen welke wiegdeken je nodig hebt, kun je de TOG-waarde als hulpmiddel gebruiken. Des te hoger deze waarde, hoe meer warmte een dekentje vasthoudt. En des te lager deze waarde, hoe makkelijker een wiegdekentje zijn warmte verliest. Vanzelfsprekend heb je bij een hogere temperatuur, een deken nodig met een lage TOG-waarde, en andersom.

Lees ook: TOG-waarde: helpt bij het veilig laten slapen van je baby

Materiaal

Wiegdekens worden gemaakt van verschillende materialen: katoen, acryl, polyester of soms een combinatie hiervan. De keuze voor het materiaal van een wiegdeken hangt af van het seizoen waarin je kindje geboren wordt. Een dunne katoenen deken is fijn om te gebruiken in de zomer, maar een deken gemaakt van katoen en acryl met een teddy voering houdt je baby lekker warm in de winter.

Design

Het design van de wiegdeken is misschien niet het allerbelangrijkste. Maar het is toch leuk als deze past bij de stijl van de kinderkamer. Je hebt de keuze uit allerlei kleuren en printjes, waardoor je altijd een dekentje kunt vinden dat hierbij aansluit.

Aantal

Het is handig om minimaal twee wiegdekens aan te schaffen. De kans is namelijk groot dat een dekentje een keer vies wordt als je baby bijvoorbeeld melk teruggeeft. Je hebt dan altijd een wiegdeken achter de hand terwijl de andere gewassen wordt in de wasmachine.

Prijs

De prijs van een wiegdeken varieert van ongeveer €15 tot €75. Bepaal van tevoren hoeveel je uit wilt geven aan een deken voor de wieg.

Van welke materialen zijn wiegdekens gemaakt?

Als je een wiegdeken gaat kopen heb je de keuze uit verschillende materialen, zoals katoen, acryl, wol, polyester of een combinatie hiervan. Afhankelijk van het seizoen waar je kindje in geboren wordt kies je het meest geschikte materiaal. Wiegdekens voor de winter bestaan vaak uit twee lagen. De buitenkant is dan bijvoorbeeld gemaakt van jersey, en de binnenkant heeft een voering van zachte teddy stof. De meeste wiegdekentjes voor de zomer zijn gemaakt van katoen, en bestaan vaak maar uit één laag.

Een zomer of een winter wiegdeken?

Afhankelijk van het seizoen waarin je baby wordt geboren kies je het meest geschikte wiegdekentje. Zo voorkom je dat je onnodig dekens aanschaft die je niet gaat gebruiken. In de winter heb je bijvoorbeeld een dikke deken nodig, maar in de zomer juist een dunne wiegdeken. Er zijn ook dekens die hier tussenin zitten en geschikt zijn voor de lente en herfst.

mooiste wieg deken

Welke wiegdeken gebruik je bij welke temperatuur?

Aan de hand van de TOG-waarde kun je bepalen hoe warm je jouw baby aan moet kleden in de wieg. Alle kleding, zoals rompers, boxpakjes en pyjama’s, maar ook slaapzakken, dekens en lakens hebben een bepaalde waarde. Deze vind je meestal terug op het label of de verpakking. Afhankelijk van de temperatuur in de kinderkamer bepaal je als richtlijn hoe hoog de TOG-waarde moet zijn van alle laagjes textiel bij elkaar opgeteld. Is het bijvoorbeeld 17°C, dan houd je als richtlijn een TOG-waarde van 3 aan. Dit betekent dat je baby bijvoorbeeld een romper (0,2) en een pyjama (1) aan heeft met een wiegdeken (2) en een lakentje (0,5). Ondanks de TOG-waardes moet je regelmatig de temperatuur van je baby’tje controleren door aan het nekje te voelen. Voelt deze lauwwarm aan, dan heeft hij of zij het aangenaam warm. Maar voelt het nekje klam en/of is de huid rood, haal dan onmiddellijk een laag textiel weg. Hieronder vind je een overzicht van de TOG-waardes die je als richtlijn aan kunt houden:

KamertemperatuurTOG-waarde
Tot 16°C4,0 TOG
16 tot 18°C3,0 TOG
18 tot 20°C2,0 TOG
20 tot 22°C1,5 TOG
22 tot 24°C1 TOG
Boven de 24°C0,5 TOG
Let op: dit is slechts een richtlijn.

Lees ook: TOG-waarde: helpt bij het veilig laten slapen van je baby

Hoe maak je een wiegdekentje schoon?

De meeste wiegdekens mogen gewassen worden in de wasmachine op 30, 40 of 60 graden, maar sommige dekentjes slecht alleen met de handwas. Kijk altijd even op het label of de verpakking voor de juiste wasinstructie.

Hoe lang gebruik je een wiegdeken?

Een baby slaapt doorgaan zo’n 4 tot 6 maanden in een wieg, waarna het de overstap maakt naar een ledikant of meegroeibed. Dit betekent dat je een wiegdeken maximaal een half jaar gebruikt.

Heb je ook een wieglaken nodig?

Een wieglaken is om meerdere redenen fijn om te gebruiken. Een laken vouw je om de deken heen, waardoor de stof de huid van een baby niet kan irriteren. Daarnaast beschermt een wieglaken de deken tegen viezigheid, zoals bijvoorbeeld spuug of snot. Een laken kun je ook zonder een wiegdeken gebruiken. Tijdens een warme zomernacht is een deken vaak te warm, maar met een dun lakentje heeft je kindje toch iets over zich heen tijdens het slapen.

Waar kun je een wiegdeken nog meer voor gebruiken?

Een wiegdeken hoef je niet alleen maar in een wieg te gebruiken. Het formaat van het dekentje is namelijk ook geschikt om in de kinderwagen of co-sleeper te leggen. Na ongeveer 4 tot 6 maanden gaat een baby slapen in een ledikant, en dat is het moment dat je een ledikantdeken nodig hebt. Maar afscheid nemen van de deken voor een wieg hoeft dan nog niet hoor. Het is bijvoorbeeld fijn om het dekentje in de buggy of autostoel over de benen van je kindje te leggen. Maar ook als wikkeldoek of als speelkleed.

Lees ook: 10x de leukste ledikantdekens

Mag je wiegdekentje gebruikt worden samen met een babyslaapzak?

Een wiegdeken mag je samen met een babyslaapzak of inbakerslaapzak gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld fijn zijn in de winter, zo heeft je kindje nog een extra laagje over zich heen naast de slaapzak. Maar let hierbij wel op de TOG-waarde dat deze niet uitkomt boven de richtlijn voor de temperatuur in de kinderkamer.

Lees ook: 10x de beste babyslaapzak, 10x de beste inbakerslaapzak

Ben je op zoek naar nog meer spullen voor de kinderkamer? Bekijk dan de koopgidsen en reviews van nog veel meer items.