Beste ledikant van 2023 | de top 10 [laagste prijs]

Beste ledikant

Een kindje slaapt ongeveer 2,5 jaar in een ledikant. Dat is een flinke poos, en daarom is het belangrijk om een goed bedje te kopen. Maar wat is het beste ledikant? Waar moet je op letten bij het kopen ervan? En welke ledikantjes zijn veilig? Om je te helpen hebben we een top 10 samengesteld met de beste ledikantjes van 2023, en we geven tips om het juiste ledikantje te vinden voor jouw kindje.

Waarom heb je een ledikant nodig?

Een ledikant heb je nodig om voor een veilige slaapplek te zorgen tot je kindje ongeveer 2,5 jaar is. De zijkanten met spijlen zorgen ervoor dat jouw zoon of dochter niet uit het bedje kan vallen en kan blijven ademen als het met zijn of haar hoofdje tegen de zijkant aanligt. Daarnaast is de bodem in verschillende hoogtes verstelbaar. Zodra een baby zichzelf kan optrekken tot zit of staan is het tijd om de bodem naar beneden te zetten, zodat hij of zij niet over de rand kan klimmen.

Om je te helpen in jouw zoektocht naar het beste ledikant hebben we de top 10 voor je beoordeeld en op een rij gezet. Daarnaast vind je verderop in dit artikel de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Direct naar de aanbiedingen?

De top 10 beste ledikantjes van 2023

Hieronder vind je de beste 10 ledikanten van dit moment.

Beste ledikant kopen? De top 10 uitgelicht!

#1 Naturel Houten Ledikant

Beste koop

Het meest populaire bedje voor in de kinderkamer is nog steeds een basic ledikant van onbewerkt hout. Dit is niet voor niets. Het neutrale design past namelijk bij elk thema of kleur, en het heeft ook een warme uitstraling. Een mooie combinatie met dit bedje in de kinderkamer maak je bijvoorbeeld met aardetinten. En nog een voordeel, het is een van de goedkopere ledikantjes.


#2 Sebra Kili Meegroeibed

Mooiste design
Ga naar de laagste prijs
bol.com (€949,28)

Op de tweede plek in deze lijst met beste ledikantjes staat het Sebra Kili meegroeibed. Dit bedje heeft een mooi Scandinavisch design, en is naast een ledikant ook een peuterbed. Als je kindje rond de 2 jaar oud is kun je een zijkant weghalen, zodat jouw kindje zelfstandig in en uit het bed kan stappen. Ben je weer een tijdje verder, dan kun je het ledikantje verlengen naar een peuterbed. Het Sebra Kili bedje is wat duurder in aanschaf dan andere ledikantjes, maar je kunt dan ook veel langer van dit bedje gebruikt maken, namelijk tot ongeveer 6 jaar.


#3 Bopita Lisa Ledikant

Ga naar de laagste prijs
bol.com (€339,00)

Het Bopita Lisa ledikant heeft een tijdloos design met de witte hoofdborden en naturel spijlen met houten pootjes. Net als alle meubels van Bopita is ook dit bedje heel stevig gemaakt en van hoge kwaliteit. Je hebt hier jaren plezier van, want gegarandeerd dat je het ook voor een eventueel volgend kindje kunt gebruiken. En vind je het Scandinavische design van dit ledikantje mooi? Dan kun je het combineren met andere meubels uit de Bopita Lisa serie.


#4 Europe Baby Ralph Ledikant

Ga naar de laagste prijs
bol.com (€141,99)

Steeds vaker wordt gekozen voor een zwart ledikant in de kinderkamer. Het heeft een moderne en stoere uitstraling. Zo ook dit ledikantje Europe Baby Ralph. De bodem is in hoogte verstelbaar, en het heeft een afmeting van 120 x 60 cm. Naast deze zwarte uitvoering kun je ook nog kiezen voor de kleur zeegroen.


#5 Ledikant Marloes Naturel

Ga naar de laagste prijs
bol.com (€219,99)

Op de vijfde plek in deze top 10 staat het ledikant Marloes van Mamaloes. Deze is gemaakt van naturel hout met witte spijlen. Door de grove hoeken heeft het een stoere en robuuste look. Een prachtig design! Het is een stevig bedje waarvan de lattenbodem op meerdere hoogte te verstellen is.


#6 Prénatal Ledikant met Schuine Poten

Ook Prénatal heeft een aantal mooie bedjes. Zo ook dit ledikantje. Het heeft een simpel design en is wit van kleur, maar de naturel houten pootjes maken het toch weer bijzonder. Alle zijkanten zijn open, waardoor een kindje fijn alle kanten op kan kijken.


#7 Polini Vintage Ledikant

Met het Polini Vintage ledikant heb je en echte eye-catcher in de kinderkamer. Het is namelijk een bedje gemaakt van metaal. Dit geeft weer een heel andere look in de kinderkamer dan een houten ledikantje. Naast wit is het in nog meer prachtige kleuren verkrijgbaar zoals goud en brons.


#8 Bopita Indy Bedbank

Ga naar de laagste prijs
bol.com (€415,00)

De Bopita Indy ledikant heeft een mooi en tijdloos design dat in elke kinderkamer past. De hoofdborden zijn wit, en de spijlen en de pootjes zijn van naturel hout. Het is een stevig bedje met een afmeting van 140 x 70 cm. Na ongeveer 2,5 jaar is het om te bouwen tot een peuterbed, waarna je kindje tot ongeveer 6 jaar erin kan blijven slapen. Ideaal!


#9 Cabino Ledikant Wit

Beste budget keuze

Het Cabino ledikant heeft een simpel design, waarbij alle zijkanten open zijn. Het bedje komt hierdoor niet zo robuust over, en is daardoor ook geschikt voor een kleine kinderkamer. Wil je niet zoveel uitgeven? Dan is dit bedje een prima keuze.


#10 Bopita My First House Bed

Ga naar de laagste prijs
bol.com (€395,00)

De top 10 met beste ledikantjes wordt afgesloten met het bedhuisje van Bopita. Door het dakframe heeft het ledikant een speelse look. Hoe leuk is het om het dak te versieren met bijvoorbeeld lampjes, een stoffen slinger of een liaan in een jungle kamer. Het bedje is ook nog om te bouwen naar een bedbank. Als je kindje oud genoeg is kan hij of zij zelf in en uit het bed stappen. Zo heb je extra lang plezier van dit bedhuisje.


Wat is een ledikant?

Een ledikant is een babybedje waar een kindje vanaf 1 maand oud tot ongeveer 2,5 jaar veilig in kan slapen. De standaard afmeting is 120 x 60 cm. Maar gaat het om een meegroeibed, dan is de afmeting vaak 140/150 x 70 cm. Om ervoor te zorgen dat een kindje niet uit bed valt bevinden zich aan de zijkanten spijlen. Daarnaast is de bodem verstelbaar, zodat wanneer een baby zichzelf kan optrekken tot zit of staan, hij of zij er niet uit kan klimmen.

Wat zijn de afmetingen van een ledikant?

De standaardafmeting van een ledikant is 120 x 60 cm. Een meegroeibed, ook wel doorgroeiledikant genoemd, is 140/150 x 70 cm. Een kindje kan hier tot ongeveer 6 jaar in slapen. De hoogte gemeten vanaf de bovenkant van het matras tot de bovenste rand van het ledikant moet minimaal 50 cm zijn. Anders is de kans groot dat je kindje alsnog uit het bed kan klimmen. Daarnaast moet de ruimte tussen de spijlen 4,5 tot 6,5 cm zijn.

Een ledikant kopen? Hier moet je op letten.

Veiligheid

Het belangrijkste is dat het ledikant veilig is voor jouw kindje om in te slapen. Hieronder zijn een aantal punten om op te letten:

  • Het ledikant moet minimaal 55 cm breed zijn.
  • De hoogte van de zijkanten moet vanaf de bovenkant van het matras tot aan de bovenkant van het ledikantje minimaal 50 cm zijn.
  • De ruimte tussen de spijlen is 4,5 tot 6,5 cm.
  • Het ledikantje moet geen scherpe randen hebben waar een kindje zich aan kan bezeren.
  • En tot slot moet het bedje stevig en stabiel zijn.

De afmetingen

De standaardafmeting van een ledikant is 120 x 60 cm. Maar het bedje kan vanwege het design soms net wat langer en breder zijn. Het is daarom verstandig om van tevoren de plek in de kinderkamer op te meten waar het ledikantje moet komen te staan. Zo weet je zeker dat het gaat passen.

Design

Het design van het ledikantje is niet het belangrijkste punt waar je op moet letten. Maar het oog wil ook wat natuurlijk. Daarom is het leuk als het bedje past bij de stijl van de kinderkamer. Gelukkig zijn er allerlei materialen en kleuren waar je uit kunt kiezen.

Prijs/kwaliteit

Er zijn ledikanten in verschillende prijsklassen. Maar een duur ledikant betekent niet per se dat deze ook een betere kwaliteit heeft. Een basic naturel houten bedje volstaat namelijk ook prima. Het belangrijkste is dat het bedje veilig is. Hetgeen wat het vaak duurder maakt zijn de materialen die gebruikt worden en extra opties zoals bijvoorbeeld een lade onder het bedje of dat deze om te bouwen is tot een peuterbed.

Ledikant kopen

Hoe lang gebruik je een ledikantje?

Een ledikant wordt meestal 2,5 jaar gebruikt. Maar het ene kindje is sneller toe aan een peuterbed dan het andere kindje. Soms wordt de overstap al bij 2 jaar gemaakt en soms iets later dan 2,5 jaar. Zolang je kindje nog comfortabel kan slapen in het ledikant, maakt dit niets uit.

Leestip: Overgang van ledikant naar peuterbed: wanneer en hoe pak je dit aan?, 10x het beste peuterbed

Het verschil tussen een wieg en een ledikant

Het grootste verschil tussen een wieg en een ledikant is het formaat. De standaardafmeting van een wieg is 80 x 40 cm, en is bedoeld voor een pasgeboren baby om tot 4 à 6 maanden in te slapen. Past je kindje nog maar net in de wieg? Of kan hij of zij zichzelf omrollen of optrekken tot zit of staan? Dan is het tijd om een overstap te maken naar een groter bedje.

Leestip: De top 10 beste wiegjes

Welk matras moet in een ledikant?

Het is belangrijk om een goed matras aan te schaffen voor in het ledikant. Je kindje moet hier tenslotte een flinke poos op slapen. Het is van belang dat een ledikant matras zorgt voor voldoende ondersteuning en een goede ventilatie.

Leestip: De top 10 beste ledikant matrassen

Mag je een ledikant gebruiken vanaf de geboorte?

Het wordt aangeraden om een pasgeboren baby eerst in een wieg te laten slapen. In een kleiner bedje voelt een baby’tje zich namelijk meer geborgen en kan hij of zij zich beter warm houden. Vanaf ongeveer een maand mag je de overstap maken naar een ledikant.

Wat is een meegroeiledikant?

Een meegroeiledikant is een ledikant en peuterbed in één. De afmeting is daarom 140/150 x 70 cm. Het voordeel hiervan is dat je voor de eerste 6 jaar slechts één bedje hoeft aan te schaffen. Daarnaast maakt het de overgang van een ledikant naar een peuterbed wat makkelijker. Jouw kindje kent tenslotte het bedje al. Het enige dat verandert zijn de zijkanten die eraf gaan waardoor je kindje zelfstandig in en uit het bed kan stappen.

Ben je op zoek naar nog meer spullen voor de kinderkamer? Bekijk dan de koopgidsen en reviews van nog veel meer items. 

Ga naar de laagste prijs

prenatal.nl (€99,00)
bol.com

Ga naar de laagste prijs

prenatal.nl (€99,00)
bol.com