Beste nachtlampje van 2023 | de top 10 [laagste prijs]

beste-nachtlampje

Een nachtlampje is niet alleen praktisch om te gebruiken, maar ook een leuk accessoire voor de kinderkamer. Maar welk nachtlampje is het beste? Waar moet je eigenlijk op letten bij het kopen ervan? En welke kleur licht heeft het minste invloed op de slaap van jouw kind? Om je te helpen hebben we een top 10 voor je samengesteld met de beste nachtlampjes van 2023, en geven we tips om de juiste te vinden voor jouw kindje.

Waarom heb je een nachtlampje nodig?

Een nachtlampje mag niet ontbreken in de kinderkamer. Vanaf een leeftijd van twee jaar begint het verbeeldingsvermogen van kinderen steeds meer te ontwikkelen. Dit is het moment waarop een kind bang kan gaan worden in het donker. Het is dan fijn om een nachtlamp te gebruiken om je zoontje of dochtertje gerust te stellen en de angst weg te nemen.

Ook in de babytijd is het handig om een nachtlampje in de babykamer neer te zetten. Als je bijvoorbeeld de laatste voeding gaat geven of het speentje kwijt is geraakt, zet je even het lampje aan. Je baby wordt niet wakker van het zachte licht, en jij kunt toch alles zien in de babykamer.

Naast praktisch is een nachtlichtje ook een leuk accessoire voor in de babykamer of kinderkamer. Je hebt namelijk de keuze uit allerlei vormen en figuren. Wat dacht je van bijvoorbeeld een pinguïn, een walvis of een leeuw? De nachtlamp is volledig af stemmen op het thema of de kleuren in de slaapkamer van jouw kind.

Om je te helpen in jouw zoektocht naar het beste nachtlampje hebben we de top 10 met de beste nachtlampjes voor je beoordeeld en op een rij gezet. Daarnaast vind je verderop in dit artikel de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Direct naar de aanbiedingen?

De top 10 beste nachtlampjes van 2023

Beste nachtlampje kopen? De top 10 uitgelicht!

#1 Sleepy Friends Nachtlampje

Beste beoordeeld + goedkoopste

Het lampje van Sleepy Friends is niet alleen het beste nachtlampje, maar ook de goedkoopste. Met dit beertje naast het bed van je kind hoeft hij of zij niet meer bang te zijn in het donker. De lichtsterkte is volledig aan te passen alsook de kleur van het lampje. Zo kun je deze bijvoorbeeld aanpassen naar rood als je kindje gaat slapen. Het nachtlichtje is op twee manieren te bedienen. Met de knopjes op de bijgeleverde afstandsbediening, maar ook door op de bovenkant van het lampje te tikken met je vingers. Het is ook mogelijk om een timer in te stellen, zodat het lampje automatisch uitgaat na een bepaalde tijd.

Het nachtlampje van Sleepy Friends is niet alleen een leuk accessoire voor de kinderkamer, maar ook een veilig en vertrouwd slaapmaatje voor je kind. Het lampje is gemaakt van zachte siliconen en vrij van giftige stoffen. Hierdoor is het zelfs veilig voor een kind om het lampje mee in bed te nemen. Deze is dan ook draadloos en op te laden met een USB-kabel. De batterij gaat ongeveer 10 tot 20 uur mee. Naast dit schattige beertje heb je de keuze uit meer dan 15 andere figuurtjes, zoals een hondje, een unicorn en een vos.


#2 Zazu Pam Slaaptrainer & Nachtlampje

Beste slaaptrainer

Wil je dat je kindje leert wanneer het tijd is om op te staan en wanneer het nog even moet blijven liggen? Dan is de Zazu Pam slaaptrainer een handig hulpmiddel. Pinguïn Pam verandert van kleur als het tijd is om wakker te worden of om nog even te slapen. Als Pam oranje wordt, betekent het dat je kindje nog een halfuurtje kan blijven liggen. En wordt Pam groen, dan mag je kindje opstaan. Zo leert je kindje spelenderwijs het dag- en nachtritme.

De Zazu Pam slaaptrainer is ook een nachtlampje en een bluetooth speaker. Je kunt zelf de kleur van het nachtlampje kiezen: blauw, rood, wit, roze of multicolor. Het nachtlampje gaat automatisch uit na 60 minuten als je Pam niet op het basisstation zet. Je kunt ook je eigen muziek of verhaaltjes afspelen via bluetooth vanaf je telefoon. De speaker gaat ook automatisch uit na 30 minuten als het nachtlicht niet op het basisstation wordt gezet.

De Zazu Pam slaaptrainer werkt op een batterij die je kunt opladen met een USB-kabel. De batterij gaat ongeveer 5 tot 10 uur mee, afhankelijk van de lichtsterkte en het geluidsniveau. Het lampje is gemaakt van stevig en duurzaam materiaal.


#3 Dimbaar Nachtlampje voor Kinderen

Zoek je een eenvoudig nachtlampje voor de kinderkamer? Dan is dit nachtlampje een goede optie. Het lampje heeft een touch-bediening, waarmee je de lichtsterkte en de kleur kunt instellen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor warm licht, maar ook voor de favoriete kleur van jouw kindje. Daarnaast heeft het lampje een timer-functie en een geheugenfunctie waarbij de laatste instelling wordt behouden als je deze weer aanzet.

De nachtlamp is draadloos te gebruiken en wordt opgeladen middels een USB-kabel. Een groot voordeel ten opzichte van andere lampjes is dat de batterij tot wel 100 uur mee kan gaan. Dit is uiteraard afhankelijk van de lichtsterkte. Daarnaast is het materiaal vrij van schadelijke stoffen, en daardoor veilig te gebruiken door kinderen van alle leeftijden.


#4 Flow Amsterdam Nachtlamp Moby

Het nachtlampje Moby van Flow Amsterdam is vrolijk en veelzijdig. De walvis verandert van kleur door erop te tikken of te schudden. Het lampje gaat na 15 minuten automatisch uit, maar je kunt er ook voor kiezen om deze de hele nacht te laten branden. Het nachtlampje gaat ongeveer 10 tot 20 uur mee en is weer op te laden met een USB-kabeltje.

Het lampje Moby is tevens helemaal veilig om te gebruiken door kinderen. Het is namelijk gemaakt van kindvriendelijk BPA en is vrij van PVC. Ook wordt het lampje niet warm. Hierdoor kan je kindje de walvis zelfs mee in bed nemen om ermee te knuffelen.


#5 Qumax LED Stopcontact Nachtlampjes met Sensor (4 stuks)

Beste stopcontact nachtlampje

De LED nachtlampjes van Qumax steek je in het stopcontact en hebben een dag- en nachtsensor. Het lampje gaat hierdoor alleen aan als het donker is, en gaat automatisch weer uit als het licht is. De lichtsterkte is aan te passen naar de behoefte van jou en je kindje. Als je je kindje klaar aan het maken bent voor bed kun je het licht wat feller zetten. Maar geef je ‘s avonds laat nog een voeding aan je baby, dan zorg je voor zacht licht.

De Qumax nachtlampjes worden geleverd in een set van 4 stuks. Het is dan ook mogelijk om bijvoorbeeld een nachtlicht op de overloop te plaatsen, zodat je kindje ’s nachts makkelijk de weg kan vinden naar het toilet. Doordat het LED lampjes zijn, zijn ze ook nog eens energiezuinig. Het licht van de nachtlichtjes schijnt in een hoek van 180 graden, waardoor vanuit alle kanten in de slaapkamer het lampje wordt gezien.


#6 Kadoing Leeuw Nachtlampje

Dit schattige leeuw nachtlampje van Kadoing houdt jouw kindje gezelschap in het donker. Dit lampje is vergelijkbaar met de nummer 1 uit deze lijst. De nachtlamp heeft acht verschillende kleuren licht en een wit basislicht, waarbij je de sterkte aan kunt passen. Daarnaast kun je kiezen uit drie lichtfuncties: constant, knipperend of ademend licht. Je wisselt tussen de kleuren en sterktes door bovenop het leeuwtje te tikken of met de bijgeleverde afstandsbediening.

Dit nachtlampje ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook veilig te gebruiken door kinderen. Het is namelijk gemaakt van zacht siliconen en vrij van BPA. De ingebouwde accu gaat, afhankelijk van de instellingen, 20 tot 40 uur mee. Wil je de accu besparen? Dan kun je ook gebruik maken van de timer functie waarbij het lampje automatisch uitgaat. Hierna is het gemakkelijk op te laden met een USB-kabeltje. Naast dit leuke leeuwtje kun je ook kiezen uit allerlei andere dieren, zoals een konijn, een koala of uiltje.


#7 Mr Maria Nijntje Nachtlamp

Ben je op zoek naar een klein nachtlampje? Kijk dan eens naar dit schattige Nijntje lampje van Mr Maria. Het is één van de populairste nachtlampjes voor in de babykamer en kinderkamer. Het lampje is gemaakt van zacht siliconen en geeft warm wit licht af dat je kindje helpt om lekker in slaap te vallen. Onderaan bevindt zich een knopje waarmee je het lampje aan kunt zetten, en zet je het lampje niet zelf uit, dan gebeurt dit automatisch na 15 min. De knoopcelbatterij gaat op deze manier extra lang mee.


#8 LUSQ Nachtlampjes Multi Color met Sensor (2 stuks)

Nog een keer een stekkerlampje in deze lijst. Ditmaal van LUSQ. Dit is een klein nachtlampje dat je in het stopcontact kunt steken. Het heeft een dag- en nachtsensor, waardoor het alleen aangaat als het donker wordt. De helderheid is aan te passen in 10 verschillende standen, en je kunt daarnaast kiezen uit warm wit, helder wit, rood, groen, blauw of multicolor. Een groot voordeel is dit nachtlampje heel zuinig is, en de set bestaat uit twee stuks.


#9 Wolk Nachtlichtje

Dit gezellige wolkje zorgt ervoor dat jouw kindje zonder angst kan gaan slapen in het donker. Het nachtlampje is zelfs voor kinderen eenvoudig te bedienen. Door bovenop de lamp te tikken pas je de lichtsterkte en de kleur aan. Het lampje is draadloos te gebruiken, en daardoor overal in de kinderkamer neer te zetten. Je kunt het bijvoorbeeld ook op de commode neerzetten als je je baby middenin de nacht moet verschonen. De batterij is weer gemakkelijk op te laden met de meegeleverde USB-kabel.


#10 Luvion LED Nachtlampje Stopcontact (2 stuks)

Deze top 10 met beste nachtlichtjes wordt afgesloten met de Luvion LED lampjes. Dit zijn kleine ronde lampjes die je in het stopcontact kunt steken. Het nachtlampje werkt met een sensor, waarbij deze pas aangaat als het donker is en weer uitgaat als het licht is. Het enige nadeel is dat de lichtsterkte niet aan te passen is. Maar doordat het licht alleen naar beneden schijnt is dit geen grootprobleem. De set bestaat uit twee stuks, en de lampjes zijn extreem zuinig in gebruik.


Wat is een nachtlampje?

Een nachtlampje is een klein lampje dat je in de kinderkamer kunt gebruiken in de avond of nacht. Zo’n lampje kan verschillende functies hebben. Als je kindje nog maar een baby is, is het handig om een nachtlampje in de babykamer te gebruiken als je bijvoorbeeld ‘s nachts jouw kindje moet voeden, verschonen of het speentje moet zoeken. Het zachte licht van een nachtlamp zorgt ervoor dat een kind niet zomaar wakker wordt. Vanaf een leeftijd van twee jaar kan een nachtlichtje een kindje helpen om in slaap te vallen en geeft het rust als je zoontje of dochtertje angstig is in het donker. Daarnaast kan een nachtlicht een leuk accessoires zijn voor de kinderkamer. Je hebt namelijk de keuze uit allerlei vormen en kleuren, zoals bijvoorbeeld een walvis, een Pinguïn en zelfs Nijntje.

Lees ook: 10x de beste fopspeen

Welke voordelen heeft een nachtlampje?

Een nachtlampje in de babykamer of kinderkamer heeft verschillende voordelen.

In de babyperiode

Als je kindje nog een baby is gebruik je een nachtlampje in de kinderkamer vooral voor jezelf. Een baby is immer nog niet bang in het donker. Het is handig om zacht licht te hebben als je bijvoorbeeld de laatste voeding gaat geven, je kindje gaat troosten of op zoek moet naar het speentje dat in het ledikantje ligt verstopt. Een gedimd nachtlampje zorgt ervoor dat je baby niet wakker wordt, maar jij toch voldoende licht hebt om je weg te vinden in de babykamer.

Als je kindje bang is in het donker

Vanaf een leeftijd van twee jaar kan een kindje bang gaan worden in het donker. Een nachtlamp in de kinderkamer biedt dan uitkomst en zorgt voor minder angst bij je peuter of kleuter in de nacht. Daarnaast kan een nachtlampje ervoor zorgen dat je kindje ’s nachts alsnog zelfstandig de weg naar de toilet kan vinden. Hier wordt vaak een lampje met een sensor op de overloop voor gebruikt.

nachtlampje kinderkamer zazu
Bron: Zazu

Een nachtlampje kopen? Hier moet je op letten.

Als je op zoek gaat naar het beste nachtlampje voor je kindje is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten.

Kleur van het licht

De kleur van het licht is van groot belang om op te letten als je een nachtlampje uit gaat kiezen. Als je het lampje ’s nachts gaat gebruiken in de kinderkamer is het belangrijk dat je het licht aan kunt passen naar de kleur rood of op zijn minste kunt dimmen. Andere kleuren kunnen namelijk de aanmaak van melatonine verstoren, waardoor je kindje lastiger in slaap valt of onrustiger gaat slapen. Gebruik je het nachtlicht op de overloop, dan mag het gerust een andere kleur verlichting zijn. Verderop leggen we dit nog uitgebreid uit.

Veiligheid

Het nachtlampje komt meestal in de kinderkamer zelf te staan, vaak naast het bed, waardoor het belangrijk is dat deze ook veilig is om te gebruiken door kinderen. Let er daarom op dat het lampje bijvoorbeeld geen losse onderdelen of scherpe randen heeft. Werkt de nachtlamp middels een stekker? Zorg dan dat je kindje hier niet bij kan. Daarnaast dient het materiaal geen schadelijke stoffen te bevatten.

Energieverbruik

Een nachtlampje staat nogal wat uren te branden in de nacht. Kies daarom bij voorkeur voor LED-verlichting. Dit heeft een lager energieverbruik en het zorgt daarnaast voor minder warmte.

Design

Het nachtlampje heeft vooral een praktische functie, maar het design is natuurlijk ook leuk om op te letten. Er zijn nachtlampjes in allerlei verschillende kleuren, vormen en figuren. Zo kun je het design afstemmen op het thema of de kleuren van de kinderkamer. Kies bijvoorbeeld voor een lampje in de vorm van een leeuw in een junglekamer.

Bediening

Nachtlampjes zijn over het algemeen makkelijk in gebruik. Zo kun je deze bijvoorbeeld aan- en uitzetten met een knopje aan de onderkant. Bij andere nachtlichtjes kun je op de bovenkant tikken om het lampje van kleur te laten veranderen of de felheid aan te passen. Daarnaast heb je ook lampjes die werken met een sensor. Als het donker is gaat deze aan, en als het licht is gaat deze weer uit.

Extra functionaliteiten

Een nachtlampje lijkt maar gewoon lampje, maar de meeste hebben allerlei extra functionaliteiten. Bepaal daarom van tevoren welke je denkt nodig te hebben. Zo kan het handig zijn om een nachtlampje te kiezen met een timer die na bijvoorbeeld 30 minuten automatisch uitgaat, zodat deze niet meer brandt als je kindje in slaap is gevallen. De mogelijkheid om het lampje te dimmen is ook erg prettig. Soms heb je ’s nachts net even iets meer licht nodig om bijvoorbeeld het speentje van je kindje te zoeken, waarna je deze weer minder fel kunt zetten. Daarnaast hebben veel lampjes de functie om de kleur van het licht aan te passen. Zoals we al eerder hebben uitgelegd gebruik je bij voorkeur rood licht in de kinderkamer.

nachtlampje babykamer
Bron: Sleepy Friends

Welk type nachtlampje heb ik nodig?

Er zijn verschillende type nachtlampjes waar je uit kunt kiezen. Het is aan te raden om van tevoren te bepalen welke het meest geschikt is voor jouw situatie.

Een draadloos nachtlampje

De meeste ouders kiezen voor een nachtlampje dat je draadloos kunt gebruiken. Het is hierdoor mogelijk om het lampje overal in de kinderkamer neer te zetten. Bijvoorbeeld bovenop de kast, maar ook direct naast het peuterbed of kinderbed. Je hebt de keuze uit allerlei vormen en figuren. Het handige aan dit soort lampjes is dat je ze vaak bedient door op de bovenkant te tikken. Het nadeel van een draadloos nachtlampje is dat je deze op tijd op moet laden. Gelukkig hoeft dit niet elke dag. De meeste gaan minimaal twee nachten mee, en sommige zelfs nog veel langer.

Een nachtlamp met een stekker

Een andere optie is een nachtlamp met een stekker. Het voordeel hiervan is dat je geen risico loopt dat het lampje middenin de nacht ineens uitgaat. Maar je bent uiteraard wel gebonden aan een stopcontact, en dit zorgt ervoor dat je het lampje niet op elke plek in de kinderkamer neer kunt zetten. Daarnaast is het voor de veiligheid van belang dat de draad buiten het bereik van je kindje blijft.

Een lampje met een sensor

Een nachtlampje dat werkt met een sensor is geschikt om te gebruiken op de overloop of vlakbij de badkamer, zodat je kindje ‘s nachts zonder problemen de weg naar de toilet weet te vinden. Zo’n lampje is ook heel eenvoudig in gebruik. Je hoeft het alleen maar in het stopcontact te stoppen. Het lampje gaat automatisch aan als het donker is en weer uit als het licht is.

Een slaaptrainer

Is jouw kindje een vroege vogel? Dan kan het een slim idee zijn om een nachtlampje te combineren met een slaaptrainer. Dit is een speciale wekker voor kinderen die door middel van de kleur van het lampje of een figuurtje laat zien wanneer het tijd is om te gaan slapen of op te staan. De meeste slaaptrainers kunnen ook gebruikt worden als nachtlampje.

Lees ook: dit zijn de 10 beste slaaptrainers

White noise

Slaapt jouw baby onrustig? Het is de moeite waard om te bekijken of je kindje beter slaapt met white noise op de achtergrond. Een witte ruis apparaat heeft vaak ook de functie om het te gebruiken als een nachtlampje.

Welke lichtkleur is het beste om te gebruiken?

De kleur licht van het nachtlampje is van invloed op de slaap van je kindje. Zo verstoren bijvoorbeeld fel, blauw of wit licht de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, wat belangrijk is voor een goede nachtrust.

Maar welke kleur moet je dan gebruiken? Het beste is om een nachtlampje te kiezen waarbij je de keuze hebt uit meerdere kleuren, zodat je deze kunt aanpassen aan het moment van de dag. In de nacht kun je het beste rood licht gebruiken, en in de ochtend bijvoorbeeld blauw licht om je kindje te helpen met wakker worden.

Een nachtlampje met verschillende kleuren is natuurlijk ook leuk voor je kind. Hij of zij kan bijvoorbeeld zelf een favoriete kleur kiezen tijdens het spelen in de kinderkamer. Sommige nachtlampjes hebben ook een functie om automatisch te wisselen van kleur of om een regenboog effect te creëren.

Vanaf welke leeftijd kun je een nachtlampje gebruiken?

Er is eigenlijk geen vaste regel vanaf of tot wanneer je een nachtlampje kunt gebruiken. Tijdens de babyfase is een lampje vooral handig voor de ouders zelf, zodat je licht hebt als je bijvoorbeeld ’s nachts de luier moet verschonen of nog een laatste voeding geeft. Kinderen vanaf twee jaar kunnen bang worden in het donker. Ze krijgen dan meer fantasie en kunnen zich dingen in gaan beelden die er niet zijn. Dit is vaak een moment dat een nachtlampje wordt geïntroduceerd. Het licht stelt een kindje gerust en zorgt ervoor dat hij of zij minder angstig is. Ook dit zal in fases gaan. Het ene moment is je kindje erg bang in het donker, en het andere moment is een lampje ineens niet meer nodig. Hoe lang je een nachtlampje uiteindelijk gaat gebruiken , is daarom niet te zeggen. En dat maakt eigenlijk ook niet uit. Het belangrijkste is dat je kind zich veilig en comfortabel voelt in zijn of haar slaapkamer.

Ben je op zoek naar nog meer spullen voor de kinderkamer? Bekijk dan de koopgidsen en reviews van nog veel meer items. 

Ga naar de laagste prijs

prenatal.nl (€15,99)
bol.com

Ga naar de laagste prijs

prenatal.nl (€15,99)
bol.com