Beste co-sleeper van 2023 | de top 10 [laagste prijs]

beste co-sleeper

Met een co-sleeper kun je de eerste maanden veilig samen slapen met je pasgeboren baby. Je kunt zo makkelijk een voeding geven en snel je kindje gerust stellen als hij of zij onrustig is. Maar welke co-sleeper is het beste? Wat zijn de voordelen ervan? En waar moet je op het letten bij het kopen van een co-sleeper? Om je te helpen hebben we een top 10 samengesteld met de beste co-sleepers van 2023, en geven we tips om de juiste te vinden voor jouw baby.

Waarom heb je een co-sleeper nodig?

Het wordt aangeraden om het eerste half jaar een kindje bij de ouders op de kamer te laten slapen. Met een co-sleeper, ook wel aanschuifbedje genoemd, kun je veilig samen slapen met je pasgeboren baby naast je. Het is een wieg waarvan je één zijde naar beneden kunt schuiven of ritsen en aan je eigen bed vast kunt maken. Het voordeel hiervan is dat je jouw baby’tje meteen gerust kunt stellen zonder dat je uit je bed hoeft te stappen. Je legt gewoon even je hand op zijn of haar buikje of geeft een aai over het hoofdje. Ook een voeding geven gaat makkelijker, doordat je jouw kindje eenvoudig uit het bedje optilt naast je.

Om je te helpen in jouw zoektocht naar de beste co-sleeper hebben we de top 10 met beste cosleepers voor je beoordeeld en op een rij gezet. Daarnaast vind je verderop in dit artikel de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Direct naar de aanbiedingen?

De top 10 beste co-sleepers van 2023

Hieronder vind je de beste 10 cosleepers van dit moment.

Beste co-sleeper kopen? De top 10 uitgelicht!

#1 Chicco Next2Me Co-Sleeper Pearl

Beste beoordeeld

Afmetingen: L93 x B69 cm
Aantal hoogte standen: 6
Hoogte van het matras: van 43 tot 58 cm

Ga naar de laagste prijs
bol.com (€129,00)

De beste co-sleeper is de Chicco Next to Me Pearl. En dit is niet voor niets. Dit aanschuifbedje heeft namelijk een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, en beschikt over alle functionaliteiten die je nodig hebt om veilig samen te kunnen slapen met je baby’tje.

De zijkant rits je makkelijk naar beneden waarna je de co-sleeper eenvoudig vast kunt maken aan jouw eigen bed met de bijgeleverde bevestigingsriemen. Slaapt je kindje even alleen in de cosleeper, dan doe je beide zijdes omhoog. De netstof aan de zijkanten zorgt voor extra ventilatie. Een handige optie is dat je het aanschuifbedje een beetje schuin kunt zetten zodat het hoofdje van je kindje iets hoger ligt dan de voetjes. Dit is heel prettig als jouw baby’tje last heeft van reflux.

De Chicco Next2Me is ook ideaal om mee te nemen wanneer je kindje gaat logeren of wanneer je op vakantie gaat. De co-sleeper is namelijk licht van gewicht, en daardoor makkelijk mee te nemen in de speciale opbergtas. Daarnaast is het bedje in een handomdraai in en uit elkaar te klappen. Tot slot wordt er ook nog een comfortabel matrasje bijgeleverd.

Specificaties
Afmetingen: L93 x B69 cm
Aantal hoogte standen: 6
Hoogte van het matras: van 43 tot 58 cm
Extra’s: refluxstand, matras en opbergtas


#2 Maxi-Cosi Iora Co-Sleeper

Afmetingen: L91 x B50 cm
Aantal hoogte standen: 5
Hoogte van het matras: van 55 tot 67 cm

Ga naar de laagste prijs
bol.com (€155,00)

Maxi Cosi staat bekend om producten van hoge kwaliteit. Dit geldt ook voor de co-sleeper Iora. Het aanschuifbedje is verstelbaar in 5 hoogtes, en past daardoor naast nagenoeg elk bed. Ga je samen slapen met je baby’tje, dan rits je eenvoudig de zijkant naar beneden. Maar slaapt je kindje overdag even alleen, dan doe je deze zijde weer omhoog.

Een pluspunt aan dit bedje is de grote opbergmand aan de onderkant. Niet is zo vervelend als je midden in de nacht op zoek moet gaan naar bijvoorbeeld luiers, billendoekjes of hydrofiele doeken. Met dit mandje hoeft dit niet meer. Je stopt namelijk gewoon alle belangrijke spulletjes hierin. Zo heb je altijd alles bij de hand.

De Maxi-Cosi Iora is ook makkelijk mee te nemen op reis. Je klapt het namelijk eenvoudig in elkaar waarna je het bedje meeneemt in de speciale reistas. Daarnaast wordt ook deze co-sleeper geleverd met een heel fijn matrasje.

Specificaties
Afmetingen: L91 x B50 cm
Aantal hoogte standen: 5
Hoogte van het matras: van 55 tot 67 cm
Extra’s: opbergmand, matras, opbergtas


#3 Snuzpod 4 Co-sleeper Wiegje

Meest multifunctioneel

Afmetingen: L100 x B49 cm
Aantal hoogte standen: 9
Hoogte van het matras: van 53 tot 73 cm

De Snuzpod 4 co-sleeper wieg heeft een prachtig design. Het houten frame is niet alleen mooi om te zien, maar ook nog eens heel stevig. Daarnaast is het babybedje multifunctioneel. Het is te gebruiken als een losstaande wieg en een cosleeper. De zijkanten doe je gemakkelijk omhoog en omlaag met behulp van een rits, en het bedje maak je eenvoudig vast aan jouw eigen bed met de bijgeleverde banden. Maar de Snuzpod is ook nog eens gebruiken als Mozes mandje. Het wiegje kun je namelijk van het onderstel tillen en overal in huis neerzetten. Zo kan jouw kindje altijd bij je in de buurt slapen. Vooral in het begin is dit heel fijn.

De Snuzpod heeft ook nog een handige refluxstand waarbij het matras schuin gezet kan worden, waardoor jouw kindje minder melk teruggeeft. Daarnaast is het frame verkrijgbaar in 8 verschillende kleuren, waaronder naturel, espresso en dusk. De zijkanten zijn gemaakt van mesh-stof en zorgen voor voldoende ventilatie. Tot slot wordt de Snuzpod geleverd inclusief een 3D ademend matrasje.

Specificaties
Afmetingen: L100 x B49 cm
Aantal hoogte standen: 9
Hoogte van het matras: van 53 tot 73 cm
Extra’s: refluxstand, matras, mozesmandje, schommelfunctie, 3D ademend matras


#4 Baninni Co-Sleeper Elia

Ga naar de laagste prijs
bol.com (€116,00)

Met de Baninni co-sleeper Elia kan jouw kindje heerlijk naast je slapen. Uit reviews blijkt dat dit bedje eigenlijk alleen maar pluspunten heeft. Als je de Baninni wilt gebruiken als aanschuifbedje laat je een zijkant zakken en maak je deze vervolgens vast aan jouw eigen bed. Maar wil je jouw kindje ook even alleen laten slapen, dan kun je de Baninni ook gebruiken als losstaande wieg.

Deze co-sleeper beschikt tevens over een anti-refluxstand waarbij je het hoofdeind iets omhoog kunt zetten. Daarnaast bevindt zich onder het matras een handige opbergmand waar je alle belangrijke spulletjes zoals luiers en doekjes in kunt doen. Op deze manier heb je altijd alles bij de hand. Tot slot wordt er een comfortable matrasje bijgeleverd.

Specificaties
Afmetingen: L92 x B55 cm
Aantal hoogte standen: 7
Hoogte van het matras: van 53 tot 65 cm
Extra’s: Opbergmand, refluxstand, matras


#5 Fillikid Wieg Cosleeper

Afmetingen: L90 x B40 cm
Aantal hoogte standen: 5
Hoogte van het matras: van 48 tot 61 cm

Ga naar de laagste prijs
bol.com (€159,95)

Hoewel de Fillikid co-sleeper iets minder functionaliteiten heeft, is het toch heel populair bij ouders. Dit komt omdat het een heel stevig bedje is dat gemaakt is van beukenhout. De spijlen zorgen ervoor dat je altijd naar je kindje kunt kijken, en voor voldoende ventilatie. Doordat je een zijkant naar beneden kunt laten zakken kun je de cosleeper vastmaken aan je eigen bed door middel van de bijgeleverde band.

Vind je het tijd dat je kindje op zijn of haar eigen kamertje gaat slapen, dan kun het bedje ook gebruiken als losstaande wieg door de zijkant weer omhoog te doen. Je verplaatst de Fillikid gemakkelijk door de wieltjes onder de poten. Dit aanschuifbedje wordt tevens geleverd inclusief een matras en hoes.

Specificaties
Afmetingen: L90 x B40 cm
Aantal hoogte standen: 5
Hoogte van het matras: van 48 tot 61 cm
Extra’s: matras, wieltjes


#6 Bednest Co-sleeper

Ga naar de laagste prijs
bol.com (€499,00)

De Bednest Co-sleeper heeft als groot voordeel dat het niet alleen te gebruiken is als aanschuifbedje, maar ook als losstaand wiegje, reisbedje én als Mozes mandje. Daarnaast is het één van de weinige co-sleepers dat naast bijna elk bed past. De hoogte is namelijk tot maar liefst 78 cm in te stellen, waardoor dit aanschuifbedje zelfs geschikt is voor hoge boxsprings. Tot slot heeft de Bednest co-sleeper een refluxstand waarbij het matras schuin komt te staan.

Naast alle handige functionaliteiten heeft de Bednest ook een mooi simplistisch design dat in elke slaapkamer past. Het bedje klap je op eenvoudige wijze in elkaar, waardoor het ook gemakkelijk mee te nemen is tijdens bijvoorbeeld een vakantie of een logeerpartij.

Specificaties
Afmetingen: L86 x B44 cm
Aantal hoogte standen: 70
Hoogte van het matras: van 42 tot 78 cm
Extra’s: refluxstand, matras, wiegje, reisbedje, Mozesmandje


#7 X Adventure Aanschuifbedje

Op de zevende plek in deze top 10 met beste co-sleepers staat het eenvoudige X Adventure aanschuifbedje. Je kunt het gebruiken als co-sleeper. Je rits dan een zijkant naar beneden en maakt het bedje vervolgens vast aan je eigen bed door middel van de bijgeleverde riemen. Maar dit bedje is ook te gebruiken als losstaande wieg. De lange kanten hebben allebei een netraam, zodat er voldoende geventileerd kan worden. Daarnaast heeft het bedje ook twee wieltjes waarmee het makkelijk door huis verplaats kan worden.

Specificaties
Afmetingen: L95 x B53 cm
Aantal hoogte standen: 6
Extra’s: refluxstand, matras


#8 Childhome Bedkant Co-Sleeper Wieg

Afmetingen: L95 x B55 cm
Aantal hoogte standen: 9
Hoogte van het matras: van 30 tot 55 cm

Ga naar de laagste prijs
bol.com (€198,00)

De Childhome Bedkant co-sleeper wieg is vergelijkbaar met de Fillikid co-sleeper. Het is alleen iets duurder in aanschaf. Ook dit bedje is stevig en gemaakt van beukenhout, en het is te gebruiken als zowel een aanschuifbedje als een losstaande wieg. Een voordeel van dit babybedje van Childhome is dat het een afmeting heeft van 95 x 55 cm. Dit is iets groter dan een standaard wiegje, waardoor je er ook wat langer gebruik van kunt maken.

Specificaties
Afmetingen: L95 x B55 cm
Aantal hoogte standen: 9
Hoogte van het matras: van 30 tot 55 cm
Extra’s: matras, wieltjes


#9 BabyRace Co-sleeper Ledikant met Bekleding

Meest duurzaam
Ga naar de laagste prijs
bol.com (€449,00)

Het BabyRace co-sleeper ledikant is de duurste in deze top 10, maar hiertegenover staat dat je maar liefst 2,5 jaar van dit bedje gebruikt kunt maken. Het heeft namelijk dezelfde afmeting als een ledikant. De eerste periode gebruik je het als cosleeper en zet je het naast je eigen bed. Is het tijd om je kindje zelfstandig te gaan laten slapen, dan rol je het bedje naar de babykamer. Daarnaast is het bedje van BabyRace ook nog eens te gebruiken als schommelwieg en als box. Tot slot wordt het geleverd met een matras en de bekleding aan de binnenkant.

Specificaties
Afmetingen: L110 x B70 cm
Aantal hoogte standen: alle hoogtes
Extra’s: matras, co-sleeper, ledikant, schommelwieg, box


#10 Kinderkraft Cosleeper

De top 10 met beste co-sleepers wordt afgesloten met het aanschuifbedje van Kinderkraft. Deze co-sleeper heeft een modern design en is multifunctioneel. Het is te gebruiken als een co-sleeper, losstaand wiegje en als reisbedje. Alle zijkanten zijn voorzien van gaas waardoor er altijd voldoende frisse lucht bij je kindje kan komen. Dit maak dit bedje erg geschikt voor baby’s die in de zomer worden geboren. Het is mogelijk om het matras een beetje schuin te zetten, zodat een kindje minder last heeft van reflux. Daarnaast wordt de Kinderkraft co-sleeper geleverd met een matras en een lakentje.

Specificaties
Afmetingen: L102 x B57 cm
Aantal hoogte standen: 5
Hoogte van het matras: van 49,5 tot 61,5 cm
Extra’s: refluxstand, matras, reistas


Wat is een co-sleeper?

Een co-sleeper, ook wel aanschuifbedje genoemd, is een speciale wieg dat je tegen jouw eigen bed aanschuift waarbij één zijde open is. Dit maakt het mogelijk om op een veilige manier samen te slapen. Jouw baby ligt in de co-sleeper en jijzelf in het grote bed. Dit maakt het mogelijk om makkelijk een voeding te geven en je kindje gerust te stellen zonder dat je jouw eigen bed uit hoeft. Als jouw kindje tijdens een dutje alleen in het bedje slaapt, doe je voor de veiligheid beide zijkanten omhoog. 

Leestip: 10x de beste wieg

Wat zijn de afmetingen van een co-sleeper?

De meeste co-sleepers hebben een afmeting van 90 x 40 cm of 90 x 50 cm. Het formaat is hiermee iets groter dan een wiegje. Als je een co-sleeper op het oog hebt is het verstandig om eerst te kijken naar de afmetingen om er zeker van te zijn dat deze naast jouw bed past. 

Wat zijn de voordelen van een co-sleeper?

Een co-sleeper is ideaal om de eerste maanden samen te slapen met een baby. Het wordt namelijk aangeraden om het eerste half jaar jouw kindje bij je op de kamer te laten slapen. Dit verkleind aanzienlijk het risico op wiegendood. Daarnaast is het heel fijn om ‘s nachts meteen op je baby’tje te kunnen reageren als hij of zij onrustig is. Je legt dan bijvoorbeeld eventjes je hand op het buikje van je kindje die naast je in de co-sleeper ligt. Ook een voeding geven gaat zo nog makkelijker. Je hoeft hiervoor namelijk je bed niet uit te stappen. En tot slot is deze manier van samen slapen veiliger dan met je baby in één bed slapen. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een co-sleeper?

Veiligheid

Het is belangrijk dat het veilig is voor een baby om in het aanschuifbedje te slapen. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten. Zo moet het matras op dezelfde hoogte in te stellen zijn als het matras van jouw eigen bed, en moet de co-sleeper stevig en stabiel op de grond staan. Daarnaast moeten de zijkanten voldoende kunnen ventileren, en ook beide omhoog kunnen als jouw kindje alleen in het bedje ligt te slapen.

Afmetingen

De meeste co-sleepers hebben een afmeting van 90 x 50 cm. Maar hier zit soms een paar centimeter verschil in. Zorg er daarom voor dat je eerst de ruimte tussen jouw eigen bed en de muur opmeet. Dan weet je zeker dat de cosleeper die je op het oog hebt ertussen past.

De hoogte

Om ervoor te zorgen dat jouw kindje veilig in de co-sleeper kan slapen is het belangrijk dat het matras op dezelfde hoogte staat afgesteld als het matras van jouw bed. Meet daarom ook van tevoren de hoogte van het bed op, zodat je weet hoe hoog de co-sleeper moet kunnen worden afgesteld.

Design

Het design van de co-sleeper is natuurlijk niet het belangrijkste punt waar je op moet letten. Maar als je de keuze hebt, is het toch leuk als deze past bij jouw eigen stijl. Er zijn gelukkig co-sleepers in allerlei kleuren en materialen verkrijgbaar. Daarom is er altijd eentje die aansluit bij jouw wensen.

Extra functionaliteiten

Sommige cosleepers zijn multifunctioneel te gebruiken. Zo hebben een aantal bedjes bijvoorbeeld een schommelfunctie, een refluxstand of een opbergmandje onder het matras. Ga je vaak een weekendje weg? Dan is het ook fijn om een aanschuifbedje te hebben dat je gemakkelijk in en uit kunt klappen. Bepaal voor jezelf welke functies voor jou belangrijk zijn, en ga hiermee op zoek naar de cosleeper die hier het beste bij aansluit.

beste aanschuifbedje

Wat is de verstelbare hoogte van een co-sleeper?

Bij de meeste co-sleepers is het mogelijk om de hoogte in te stellen, zodat het aanschuifbedje op dezelfde hoogte komt te staan als het matras van jouw eigen bed. Het aantal standen en de hoogtes verschillen echter per co-sleeper. Het is daarom belangrijk om hierop te letten als je een bedje gaat kopen. Zo is bijvoorbeeld een boxspring hoger dan een gemiddeld bed, en niet elke cosleeper kan zo hoog worden afgesteld.

Hoe lang gebruik je een aanschuifbedje?

Afhankelijk van de afmeting van de co-sleeper kun je deze over het algemeen gebruiken tot je kindje 4 tot 6 maanden oud is. Er zijn een aantal mijlpalen die je hiervoor in de gaten moet houden. Kan jouw baby omrollen van de rug naar de buik of zichzelf optrekken tot zit of staan, dan is het tijd om de overstap te maken naar een ledikant. Maar natuurlijk ook als jouw kindje gewoonweg te lang is geworden voor de co-sleeper.

Hoe bevestig je een co-sleeper aan het bed?

Nagenoeg alle co-sleepers worden geleverd met een bevestigingsriem of -band. Deze maak je eerst vast aan de co-sleeper en vervolgens aan het frame van jouw eigen bed. Zo voorkom je dat de co-sleeper weg kan schuiven.

Wat is het verschil tussen een co-sleeper, een wieg en een ledikant?

Een co-sleeper is eigenlijk ook een wieg. Het enige verschil is dat je bij co-sleepers een zijde omlaag kan doen, zodat je deze tegen jouw eigen matras aan kunt zetten. Bij een standaard wieg is dit niet mogelijk en bestaan de zijkanten uit spijlen. Deze gebruik je daarom altijd als een losstaand babybedje. Maar slaapt jouw kindje alleen in de cosleeper, dan kun je ook bij dit bedje beide zijdes omhoog doen voor de veiligheid.

Het verschil met een ledikant is dat deze een grotere afmeting heeft, namelijk 120 x 60 cm. Daarom kan een kindje hier tot ongeveer 2,5 jaar in slapen. Een co-sleeper en een wieg hebben een formaat van 80/90 x 40/50 cm. Hier slaapt een baby doorgaans tot 4 à 6 maanden oud in.

Leestip: 10x het beste ledikant, 10x de beste wieg

co-sleeper samen slapen

Welke extra functionaliteiten heeft een cosleeper?

Een aantal co-sleepers is multifunctioneel te gebruiken. Hieronder vind je een opsomming van de extra functies die mogelijk zijn. Kijk vooral naar wat jij denkt te gaan gebruiken.

Refluxstand

Er zijn verschillende co-sleepers met een refluxstand waarbij je het hoofdeind van het bedje een beetje omhoog kunt zetten. Dit zorgt ervoor dat een baby minder snel melk teruggeeft. Maar het helpt ook bij een verkoudheid van jouw kindje.

Schommelstand

Een schommelstand is heel fijn om te gebruiken als je baby’tje moeite heeft met in slaap vallen. Dan kun je het bedje een kleine duw geven waarna de co-sleeper gaat schommelen.

Opbergmand

Sommige co-sleepers hebben onder het matras een opbergmand waar je spulletjes in kunt doen. Zo heb je belangrijke spulletjes, zoals bijvoorbeeld hydrofiele doeken, luiers en billendoekjes, altijd bij de hand.

Wieltjes

Wil je de co-sleeper af en toe even verplaatsen? Bijvoorbeeld om je kindje even rustig in de babykamer te laten slapen. Dan is het handig als er wieltjes onder zitten.

Inklapbaar

Een co-sleeper is ideaal om mee te nemen op vakantie of als je kindje uit logeren gaat. Dan is het fijn als het bedje op een eenvoudige manier compact in te klappen is. Vaak wordt er ook nog een reistas bijgeleverd waar je de cosleeper makkelijk mee kunt verplaatsen.

Ben je op zoek naar nog meer spullen voor de kinderkamer? Bekijk dan de koopgidsen en reviews van nog veel meer items.