Getest: Beste luieremmer van 2023 | de top 10 [laagste prijs]

beste luieremmer

In een luieremmer verzamel je alle luiers zonder dat de vieze geur zich verspreidt door de kinderkamer. Dit is wel zo prettig met de stinkende poepluiers van jouw baby’tje. Maar welke luieremmer is het beste? Waar moet je eigenlijk op letten bij het kopen ervan? Om je te helpen hebben we een top 10 voor je samengesteld met de beste luieremmers van 2023, en geven we tips om de juiste te vinden voor jouw situatie.

Waarom heb je een luieremmer nodig?

Wist je dat je in het eerste levensjaar van je kindje zo’n 2500 luiers verschoond? Om ervoor te zorgen dat de kinderkamer niet naar de vieze geurtjes gaat ruiken, gooi je deze in een luieremmer. Dit is een speciale afvalemmer die luchtdicht is, waardoor de nare luchtjes niet kunnen ontsnappen. Daarnaast zijn de meeste luieremmers makkelijk te openen, zodat je zelfs met slechts één hand de luier weg kunt gooien. Dit is wel zo veilig als je bijvoorbeeld je baby met de andere hand vasthoudt op het aankleedkussen of verschoonmand. Bovendien is het fijn dat je niet voor elke luier naar de kliko hoeft te lopen om hem daar weg te gooien. 

Om je te helpen in jouw zoektocht naar de beste luieremmer hebben we de top 10 met de beste luieremmers voor je beoordeeld en op een rij gezet. Daarnaast vind je verderop in dit artikel de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Direct naar de aanbiedingen?

De top 10 beste luieremmers van 2023

Beste luieremmer kopen? De top 10 uitgelicht!

#1 Ubbi Luieremmer

Beste luieremmer

De luieremmer van Ubbi is makkelijk in gebruik, geurloos en heeft een slank en stijlvol design. Een groot pluspunt is dat de luieremmer werkt met een standaard afvalzak. Dit betekent dat je geen dure navulcassettes of speciale zakken aan hoeft te schaffen. De Ubbi luieremmer is daarentegen wel wat duurder dan andere luieremmers, maar op de lange termijn ben je uiteindelijk goedkoper uit.

Hoe werkt de luieremmer?
De Ubbi luieremmer werkt met een schuifsysteem dat door een rubberen ring luchtdicht wordt gemaakt. Met één hand schuif je de deksel naar achteren om de vieze luier erin te gooien en schuift hem daarna weer terug om de emmer te sluiten. Hierdoor krijgen nare geurtjes maar minimaal de kans om te ontsnappen. Daarnaast is de luieremmer in tegenstelling tot de meeste andere luieremmers gemaakt van gepoedercoat staal en dit zorgt ervoor dat de vieze luchtjes niet in het materiaal kunnen trekken. Dit heeft als voordeel dat je de luieremmer minder vaak hoeft te reinigen dan emmers gemaakt van kunststof.

Gebruiksgemak
Door het schuifsysteem is de Ubbi luieremmer heel makkelijk te bedienen met één hand, waardoor je met de andere hand je baby vast kan houden op de commode. Je kunt elke standaard afvalzak gebruiken of de originele afvalzakken van Ubbi die biologisch afbreekbaar zijn. Deze verwissel je tevens op een eenvoudige manier door de deksel omhoog te doen. Bovenop zit ook nog een handig kinderslot, zodat je nieuwsgierige kindje niet ineens andere spulletjes erin kan stoppen.

Capaciteit
De Ubbi luieremmer heeft een grote capaciteit van 45 luiers, wat meer dan genoeg is voor een kleine week. Maar naar mate je kindje een grotere maat luiers gaat dragen zal dit aantal wat naar beneden gaan.

Pluspunten

 • Handig in gebruik
 • Grote capaciteit
 • Werkt met standaard afvalzak
 • Gemaakt van staal
 • Kinderslot
 • Stijlvol design
 • Keuze uit veel kleuren

Minpunten

 • Duur in aanschaf

Type: standaard afvalzak | Inhoud: 45 liter


#2 Korbell Luieremmer

De Korbell luieremmer is een andere optie om te overwegen in je zoektocht naar de beste luieremmer. Deze emmer heeft verschillende voordelen, zoals het eenvoudig te bedienen voetpedaal, een dubbel afsluitsysteem tegen vieze luchtjes en een handig mesje aan de binnenkant om efficiënt de zakken af te snijden. Ook is de luieremmer niet duur in aanschaf, maar je moet wel rekening houden met de extra kosten voor speciale navullingen.

Hoe werkt de luieremmer?
Met een pedaal open je de deksel van de Korbell luieremmer en vervolgens laat je de luier door een apart klepje in de zak vallen. Hierdoor kunnen nagenoeg geen vieze geurtjes van luiers vrijkomen. Als de luieremmer vol is maak je het deurtje aan de voorkant open en snijd je met het ingebouwde mesje de speciale zak af. In de onderkant leg je een knoop en zo heb je weer een nieuwe zak gemaakt. Ondanks dat je een speciale navulling nodig hebt, wordt deze optimaal benut.

Gebruiksgemak
De Korbell luieremmer lijkt op een gewone prullenbak en is daardoor heel gebruiksvriendelijk. Je hebt alleen je voet nodig om hem te openen en je hoeft zelfs niet met je handen aan de emmer te zitten. Tevens zijn de navullingen heel eenvoudig in gebruik. Sommige ouders gebruiken ook normale vuilniszakken in deze luieremmer, maar geven aan dat dit niet heel prettig werkt. Tot slot heeft de luieremmer een kinderslot, zodat jouw grijpgrage kindje niet bij de vieze luiers kan komen.

Capaciteit
De Korbell luieremmer heeft ruimte voor ongeveer 45 luiers. Afhankelijk van hoe vaak je je baby verschoont en de maat luiers moet je de zak om de paar dagen tot een week weggooien.

Pluspunten

 • Slank design
 • Geurloos
 • Makkelijk in gebruik
 • Voetpedaal
 • Kinderslot

Minpunten

 • Speciale navullingen nodig
 • Beperkte kleurkeuze

Type: navulling | Inhoud: 15 liter


#3 DiaperChamp One

De DiaperChamp One is volledig geurloos en je kunt elke afvalzak gebruiken die je maar wilt. De capaciteit is iets minder groot, maar dat weegt niet op tegen het gebruiksgemak van de luieremmer. Deze is namelijk met slechts één hand eenvoudig te bedienen. Ook ben je geen extra kosten kwijt aan navullingen.

Hoe werkt de luieremmer?
De DiaperChamp One heeft een mooi systeem dat ervoor zorgt dat de luier luchtdicht in de afvalzak valt. De emmer heeft als het ware een draaiende trommel waar je de luier ingooit. Vervolgens draai je aan de hendel en draait de opening van de trommel naar beneden, waarna de luier in de afvalzak valt. Deze zak wordt afgesloten met een klepje, zodat de vieze geurtjes niet vrij kunnen komen.

Gebruiksgemak
De luieremmer is heel makkelijk in gebruik. Je hebt slechts één hand nodig om de luier in de emmer te gooien en aan de hendel te draaien. Bovendien heb je geen speciale navullingen nodig, maar kun je gewoon een standaard afvalzak gebruiken. Ook het verwisselen hiervan gaat eenvoudig, waarbij de zak volledig afgesloten blijft en je niet alsnog in de stank zit. Het schoonmaken van de trommel is nog wel een klusje. Wil je dit namelijk goed doen, dan moet je deze helemaal uit elkaar halen. Maar gelukkig kunnen de meeste onderdelen hiervan in de vaatwasser.

Capaciteit
De DiaperChamp One heeft een capaciteit van ongeveer 30 luiers. Dit is iets kleiner dan bijvoorbeeld de Ubbi luieremmer, maar alsnog voldoende om niet te vaak de afvalzak te hoeven verwisselen. Wil je toch liever een grote emmer? Je kunt ook kiezen voor de DiaperChamp Maxi waar je maar liefst zo’n 75 luiers in kwijt kunt.

Pluspunten

 • Geurloos
 • Makkelijk in gebruik
 • Werkt met standaard afvalzak
 • Ook een extra grote variant
 • Keuze uit meerdere kleuren

Minpunten

 • Duur in aanschaf
 • Kleine capaciteit

Type: standaard afvalzak | Inhoud: 35 liter


#4 Tommee Tippee Twist & Click

De Tommee Tippee luieremmer is één van de bekendste op de markt. Door het een unieke systeem wordt elke luier apart verpakt in recyclebaar plastic. Zo krijgen nare luchtjes geen kans om zich te verspreiden door de kinderkamer.

Hoe werkt de luieremmer?
De Tommee Tippee Twist & Click luieremmer heeft een uniek draaisysteem waarbij elke luier afzonderlijk wordt verpakt in recyclebaar folie. Dit folie is antibacterieel en doodt 99% van de bacteriën in en op de luiers. Hiermee wordt voorkomen dat de eiwitten in de luiers worden afgebroken door de bacteriën, wat de vieze lucht veroorzaakt. Je opent de deksel waarna je de luier in de opening stopt. Vervolgens draai je aan de hendel die de luier verpakt in folie waarna deze door middel van de deksel de emmer in wordt geduwd. Dit resulteert in een lange slinger met luiers aan elkaar.

Gebruiksgemak
Het ’twist & click’ systeem van Tommee Tippee is makkelijk te gebruiken. Maar ouders geven aan dat het lastig is om dit met slechts één hand te doen. Dit kan onhandig zijn als je je kindje met de andere hand nog vast moet houden als hij of zij op de commode ligt. Daarnaast heb je speciale navulcassettes nodig, waardoor je extra kosten kwijt bent. Met één cassette doe je ongeveer een maand.

Capaciteit
De Tommee Tippee heeft een capaciteit van ongeveer 28 luiers. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de maat luiers dat je gebruikt. Je kunt ook kiezen voor de Tommee Tippee XL waar ongeveer 60 luiers in kunnen.

Pluspunten

 • Elke luier wordt apart verpakt
 • Geurloos
 • Anti-bacterieel

Minpunten

 • Navullingen nodig
 • Lastig om met één hand te bedienen

Type: navulcassette | Inhoud: 12 liter


#5 We-Too Luieremmer

Beste design

Ben je op zoek naar een stijlvolle luieremmer? De We-Too luieremmer heeft een mooi design en is verkrijgbaar in prachtige kleuren, zoals deze roestbruine variant. Ook kun je universele afvalzakken gebruiken en is de emmer heel gebruiksvriendelijk.

Hoe werkt de luieremmer?
De We-Too luieremmer werkt net als de DiaperChamp One met een systeem dat ervoor zorgt dat de luiers geïsoleerd worden van de lucht. De luier gooi je in de opening bovenin. Hierna draai je de hendel om en valt de luier in de emmer. Dit systeem is echter niet helemaal luchtdicht. Ouders geven aan dat af en toe toch vieze luchtjes vrijkomen.

Gebruiksgemak
Een groot pluspunt van de We-Too luieremmer is de gebruiksvriendelijk. Het weggooien van de luier is namelijk met één hand te doen. Het verwisselen van de afvalzak gaat ook heel eenvoudig. Je draait simpelweg de deksel ervan af, bevestigt de zak in de emmer en draait de deksel er weer op. Bovendien heb je geen speciale navullingen nodig, maar kun je gewoon een standaard afvalzak gebruiken. Dat scheelt weer extra kosten!

Capaciteit
Hoewel We-Too zelf aangeeft dat de luieremmer een inhoud heeft van 25 luiers is dit in werkelijk een stuk minder. Afhankelijk van de grootte van de luiers kun je zo’n 10 tot 15 luiers erin kwijt. Dit betekent dat je ongeveer elke twee dagen de zak moet vervangen.

Pluspunten

 • Makkelijk in gebruik
 • Werkt met standaard afvalzak
 • Stijlvol design
 • Keuze uit meerdere kleuren

Minpunten

 • Kleine capaciteit
 • Niet volledig geurloos

Type: standaard afvalzak | Inhoud: 20 liter


#6 StarPlus Luieremmer

De StarPlus luieremmer is geurvrij en makkelijk in gebruik. Een minpuntje zou kunnen zijn dat de emmer alleen werkt met speciale navulcassettes. Maar deze hebben juist als voordeel dat ze een antibacteriele werking hebben waardoor de vieze luchtjes geen kans krijgen.

Hoe werkt de luieremmer?
De StarPlus luieremmer werkt met een dubbele klep. De eerste is de deksel met een carbon filter erin die ervoor zorgt dat de nare luchtjes worden geabsorbeerd. Na het openen van de emmer duw je de luier door nog een klep waarna deze in de afvalzak valt. De folie van de zak heeft een antibacteriële werking en doodt 99% van de bacteriën die de vieze luchtjes veroorzaken.

Gebruiksgemak
De StarPlus luieremmer is makkelijk in gebruik. Je opent simpelweg de deksel en duwt de luier in de afvalzak. Nog handiger was het geweest als de emmer ook over een pedaal zou beschikken. Dan was het weggooien van de luier met één hand nog eenvoudiger geweest. Ook het verwisselen van de zakken is een fluitje van een cent. Na het openen van de emmer snijdt je de volle zak met een ingebouwd mesje af. Op deze manier maak je efficiënt gebruik van de navulcassette. Hierna leg je weer een knoop aan de onderkant, en is de luieremmer weer klaar voor gebruik.

Capaciteit
De StarPlus luieremmer heeft ongeveer een capaciteit van 30 luiers, waardoor je om de vier à vijf dagen de afvalzak moet vervangen. Elke navulcassette bevat folie voor ongeveer 200 luiers.

Pluspunten

 • Geurvrij
 • Anti-bacterieel
 • Carbon filter
 • Ingebouwd snijsysteem

Minpunten

 • Navullingen nodig

Type: navullingen | Inhoud: 25 liter


#7 Bébé-Jou Emmer

Beste budget keuze

Ben je op zoek naar een goedkope luieremmer? Het is de moeite waard om dan te kijken naar deze luieremmer van Bébé-Jou. Het is een eenvoudige emmer met een losse deksel erop. Deze is niet alleen te gebruiken als afvalemmer voor luiers, maar je kunt deze ook gebruiken om het badje mee te vullen en te legen.

Hoe werkt de luieremmer?
De Bébé-Jou heeft een simpel design zonder klepjes of filters. De deksel haal je eraf, waarna je de luier in de emmer kunt gooien. De luieremmer is luchtdicht met de deksel erop. Haal je deze eraf, dan kunnen de vieze geurtjes zich meteen verspreiden door de babykamer. Het is daarom verstandig om regelmatig de afvalzak te verwisselen.

Gebruiksgemak
Deze luieremmer is heel eenvoudig in gebruik. Het enige dat je hoeft te doen is de deksel eraf te halen en er weer op te doen. Ook het verwisselen van de vuilniszak gaat hierdoor zonder enige moeite. Door het hengsel kun je de luieremmer gemakkelijk optillen en verplaatsen. Dit is ook fijn als je de emmer gebruikt om het badje mee te vullen en te legen.

Capaciteit
De Bébé-Jou luieremmer heeft een inhoud van 14 liter waarin je ongeveer 15 tot 20 luiers in kwijt kunt. Dit is iets kleiner dan de meeste andere luieremmers. Maar dat geeft ook niet, aangezien het sowieso aan te raden is om bij deze emmer de vuilniszak om de twee dagen even te verwisselen.

Pluspunten

 • Goedkoop
 • Eenvoudig in gebruik
 • Te gebruiken om bad te vullen
 • Werkt met standaard pedaalemmerzak
 • Keuze uit meerdere kleuren en designs

Minpunten

 • Niet geurloos
 • Vaak legen
 • Geen kinderslot

Type: standaard afvalzak | Inhoud: 14 liter


#8 DiaperPail

De Primanova DiaperPail luieremmer is geurloos door het handige dubbele klepsysteem en te gebruiken met een standaard afvalzak. Daarnaast is de emmer gemaakt van staal waardoor de vieze geurtjes van de luiers niet in het materiaal kunnen trekken. Dit scheelt weer schoonmaakwerk.

Hoe werkt de luieremmer?
De Primanova DiaperPail luieremmer werkt met een soort sluis voor luiers. Door een druk op de voorste klep opent een tussenvakje waar je de luier inlegt. Als je op de achterste knop drukt valt de luier door de opening naar beneden in de afvalzak. De luier blijft hierdoor afgesloten van de lucht, waardoor de vieze luchtjes niet naar buiten kunnen komen. De luieremmer werkt met gewone afvalzakken, waardoor je geen extra geld kwijt bent aan navullingen of cassettes.

Gebruiksgemak
Het lijkt misschien ingewikkeld de verschillende klepjes waar je op moet drukken, maar dat is het absoluut niet. De luieremmer is zelfs met één hand te bedienen. Ouders geven echter wel aan dat de grotere luiers iets moeilijker door de opening gaan. Een voordeel van de Primanova DiaperPail luieremmer is dat het een hoog en slank design heeft, waardoor je niet onhandig hoeft te bukken als je de luier weg wilt gooien.

Capaciteit
De Primanova DiaperPail luieremmer heeft een capaciteit van ongeveer 25 luiers. De hoeveelheid die je kwijt kunt hangt af van de maat luiers.

Pluspunten

 • Geurloos
 • Werkt met standaard afvalzak
 • Gemaakt van staal
 • Slank en hoog design

Minpunten

 • Duur in aanschaf
 • Geen kinderslot

Type: standaard afvalzak | Inhoud: 20 liter


#9 TotsBots Emmer

Beste voor wasbare luiers

De TotsBots luieremmer wordt geleverd met een handig wasnet speciaal voor wasbare luiers. Maar uiteraard is de emmer ook te gebruiken voor wegwerpluiers met een standaard afvalzak erin.

Hoe werkt de luieremmer?
De TotsBots luieremmer is vergelijkbaar met de Bébé-Jou emmer. Het verschil is dat deze speciaal is afgestemd op wasbare luiers en daardoor wordt geleverd inclusief een handig wasnet dat om de rand van de emmer kan worden bevestigd. De deksel haal je eraf door de vier klemmetjes los te maken, waarna je de luier in de emmer kunt gooien. Is de luieremmer vol? Dan haal je de afsluitbare waszak eruit en kun je deze meteen in de wasmachine stoppen. Als je wegwerpluiers gebruikt kun je uiteraard een gewone afvalzak erin doen.

Gebruiksgemak
Zoals je hebt kunnen lezen is de luieremmer heel eenvoudig in gebruik. Het enige nadeel is dat bij het openen van de emmer de vieze luchtjes van de luiers zich kunnen verspreiden door de kinderkamer. Maar zit de deksel erop geklemd, dan is de emmer volledig luchtdicht. Het bijgeleverde wasnet maakt het makkelijk om de wasbare luiers meteen in de wasmachine te stoppen als deze vol zit.

Capaciteit
De TotsBots luieremmer heeft een inhoud van 16 liter, wat genoeg is voor ongeveer 10 tot 15 wasbare luiers.

Pluspunten

 • Eenvoudig in gebruik
 • Werkt met standaard pedaalemmerzak
 • Extra beveiligd met klemmen
 • Inclusief wasnet

Minpunten

 • Niet volledig geurloos
 • Vaak legen

Type: wasnet / standaard afvalzak | Inhoud: 16 liter


#10 Angelcare Dress Up

De Angelcare luieremmer is volledig geurloos door de Air-Seal technologie en speciale navulcassettes die bestaan uit meerlaagse antibacteriële folie waar de stank van de luiers niet doorheen komt. Daarnaast heb je de keuze uit allerlei mooie hoezen, zodat je de luieremmer kunt matchen met de stijl van de kinderkamer.

Hoe werkt de luieremmer?
De Angelcare luieremmer werkt met een speciale navulcassette die bestaat uit meerlaagse folie dat geen geurtjes doorlaat. Aan de onderkant leg je een knoop, zodat een zak ontstaat waar de luiers in kunnen. Na het openen van de emmer duw je de luier door de opening die ook nog afgesloten wordt door een luchtdicht klepje. Als de zak vol is snijd je deze eenvoudig af met een ingebouwd mesje, waardoor je de navulcassette optimaal benut.

Gebruiksgemak
De luieremmer is net als een normale afvalbak eenvoudig te gebruiken. De deksel is met één hand te openen als ook het weggooien van de luier. Hierdoor kun je met de andere hand je kindje veilig vasthouden op de commode. Ook het verwisselen van de navulcassettes gaat heel makkelijk. Deze hang je in de emmer, waarna je de folie door het klepje trekt. Hierna leg je een knoop erin en is de luieremmer weer te vullen met luiers.

Capaciteit
Afhankelijk van de maat ligt de capaciteit van de Angelcare luieremmer rond de 30 luiers. Dit is voldoende voor een paar dagen.

Pluspunten

 • Meerlaagse zakken
 • Air-Seal technologie
 • Strak design
 • Geurloos
 • Personaliseerbaar met hoezen

Minpunten

 • Navullingen nodig
 • Geen kinderslot

Type: standaard afvalzak | Inhoud: 35 liter


Wat is een luieremmer?

Een luieremmer is een speciale afvalemmer om luiers in weg te gooien. De meeste luieremmers beschikken over een systeem dat luchtdicht is, waardoor de vieze geurtjes zich niet kunnen verspreiden door bijvoorbeeld de kinderkamer.

Wat zijn de voordelen van een luieremmer?

Hoewel sommige ouders nog wel eens twijfelen over het nut van een luieremmer, heeft deze toch erg veel voordelen ten op zichte van een normale afvalemmer.

Een luieremmer is geurloos

Een luieremmer zorgt ervoor dat de luiers luchtdicht worden afgesloten, waardoor er geen nare geurtjes kunnen ontsnappen. Zo houd je de kinderkamer lekker fris en schoon.

Een luieremmer is makkelijk in gebruik

De meeste luieremmers hebben een handig systeem om de luiers erin te doen, zoals een pedaal of een hendel. Dit maakt het mogelijk om de luier zelfs weg te kunnen gooien als je je handen vol hebt.

Een luieremmer bespaart je tijd en moeite

Met een luieremmer hoef je niet elke keer dat je een luier verschoont naar buiten te lopen om deze in de kliko te gooien. Ook als je een hogere verdieping woont is dit heel handig. De luier gooi je gewoon weg in de emmer en na een paar dagen verwissel je de zak.

beste luier emmer tommee tippee
Bron: Tommee Tippee

Welke soorten luieremmers zijn er?

Er zijn verschillende soorten luieremmers, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Emmers met alleen een deksel

De meeste simpele luieremmer is gewoonweg een emmer met een deksel erop. Deze zijn het goedkoopst om aan te schaffen, maar daarentegen zijn ze niet luchtdicht. Dit zorgt ervoor dat de vieze geurtjes van de luiers alsnog door de kinderkamer verspreid worden.

Luieremmers met een cassette

Een luieremmer met een cassette werkt op een unieke manier. Na het openen van de deksel leg je de luier bovenin de emmer. Vervolgens doe je de klep weer dicht en druk je deze door een speciale cassette die elke luier apart verpakt in folie. Bij het legen van de luieremmer heb je een lange slinger met apart verpakte luiers die aan elkaar zitten. Met dit systeem krijgen de vieze luchtjes geen kans om zich te verspreiden door de kamer. Het enige nadeel is dat de navullingen vrij prijzig zijn.

Luieremmers met een draaisysteem

Een luieremmer met een draaisysteem werkt erg makkelijk. Na het openen van de klep leg je de luier eerst in een tussenruimte. Daarna draai je de klep weer dicht waarna de luier naar beneden in de afvalzak valt. Het is eenvoudig in gebruik en je hebt geen speciale navullingen nodig.

Emmers met een pedaal en een dubbel afsluitbaar systeem

Tot slot heb je nog luieremmers met een pedaal en een dubbel afsluitbaar systeem. Ze lijken hierdoor erg op een standaard prullenbak, maar zijn toch een beetje anders. Als je de emmer opent met het pedaal gooi je de luier eerst in een tussenruimte. Zodra de klep weer dichtgaat valt de luier naar beneden in de afvalzak.

Een luieremmer kopen? Hier moet je op letten.

Het kopen van een luieremmer lijkt een makkelijke keuze. Maar toch is het belangrijk om op de volgende punten te letten, zodat je de beste luieremmer kunt kiezen voor jouw situatie.

De inhoud

Het verschilt per luieremmer hoeveel luiers erin passen. In kleine emmers passen ongeveer 15 luiers, en in grote emmers tot wel 50 luiers. De keuze voor welke grootte hangt af van je eigen situatie en voorkeur. Heb je bijvoorbeeld twee kinderen in de luiers? Dan kan het handig zijn om een grote luieremmer aan te schaffen. Maar heb je bijvoorbeeld weinig plek rondom de commode in de babykamer, dan is het fijner om een kleine emmer aan te schaffen.

De geur

Het doel van een luieremmer is om te voorkomen dat nare luchtjes van de luiers zich verspreiden door de kamer. Let erop dat de luieremmer die je op het oog hebt dit ook echt doet. Dit kan door middel van verschillende systemen zoals we hierboven hebben beschreven.

Gebruiksvriendelijkheid

Een luieremmer moet makkelijk in gebruik zijn. Als je je kindje aan het verschonen bent moet je hem of haar altijd met één hand vasthouden. Het moet daarom mogelijk zijn om met slechts één hand de luier weg te gooien in de emmer. Dit kan bijvoorbeeld bij luieremmers met een hendel of pedaal.

Zakken of cassettes

De meeste luieremmers zijn niet duur om aan te schaffen. Maar sommige emmers werken alleen met speciale afvalzakken of cassettes. Deze maken het gebruik van de luieremmer weer wat prijziger. Heb je er veel over om geen vieze luchtjes in de kinderkamer te laten ontsnappen? Ga dan voor een luieremmers met een cassette, zoals bijvoorbeeld de Tommee Tippee. Maar wil je liever niet te veel geld kwijt zijn aan navullingen dan is bijvoorbeeld de Ubbi luieremmer een goede keuze.

Materiaal

Luieremmers worden gemaakt van verschillende materialen, zoals metaal, aluminium en kunststof. De kunststof varianten zijn goedkoper in aanschaf, maar hebben als nadeel dat de vieze lucht van de luiers daarin kan trekken. Ga je voor een emmer van dit materiaal, dan is het aan te raden om regelmatig de zak te vervangen.

Design

Het design is niet het belangrijkste punt, maar aangezien de luieremmer waarschijnlijk veel in het zicht staat is het toch fijn om ook hier naar te kijken. Kies bijvoorbeeld een kleur die past bij de kinderkamer.

luieremmer korbell
Bron: Korbell

Wat kun je doen aan een stinkende luieremmer?

Ook al is het doel van een luieremmer om nare luchtjes tegen te gaan, het is onoverkomelijk dat de luieremmer op den duur zelf ook kan gaan stinken. Hieronder vind je enkele tips om dit te voorkomen en te verhelpen:

 • Maak de luieremmer regelmatig leeg. Hoe langer de luiers in de emmer zitten, hoe groter de kans dat de geur in het materiaal trekt. Wacht daarom niet te lang met het weggooien van de volle zak met luiers.
 • Maak de luieremmer minimaal 1x in de drie maanden schoon. Je kunt hiervoor een sopje maken met afwasmiddel of azijn. Deze middelen zijn erg effectief tegen nare luchtjes en bacteriën. Laat na het schoonmaken de emmer goed drogen, voordat je deze weer gaat gebruiken.
 • Kies voor een luieremmer van staal of aluminium. Een luieremmer gemaakt van kunststof heeft als nadeel dat het de vieze geurtjes kan absorberen en vasthouden. Bij staal en aluminium is dit niet het geval. Deze zijn vaak iets duurder om aan te schaffen, maar het scheelt wel een hoop schoonmaakwerk.

Hoeveel luiers passen in een luieremmer?

De inhoud van de luieremmer bepaalt hoeveel luiers erin kunnen. In een kleine luieremmer passen ongeveer 15 luiers, terwijl dit in een grote luieremmer tot wel 50 luiers kunnen zijn. Het voordeel van een grote luieremmer is dat je hem minder vaak hoeft te legen. Maar een nadeel kan zijn dat deze meer ruimte inneemt en alsnog kan gaan stinken, doordat de luiers te lang in de emmer blijven zitten.

Het soort luiers dat je gebruikt is ook van invloed op het aantal dat in een luieremmer past. Wegwerpluiers zijn meestal dunner en compacter dan wasbare luiers, waardoor er meer in de emmer passen. Bovendien is het niet verstandig om wasbare luiers langer dan drie dagen in de luieremmer te bewaren.

wasbare luier emmer

Wat is de beste plek voor de emmer?

De beste plek in huis voor een luieremmer is de ruimte waar je de meeste luiers van je kindje verschoond. Vaak is dit op de kinderkamer naast de commode, maar dit kan natuurlijk ook de badkamer, woonkamer of je eigen slaapkamer zijn.

Ben je op zoek naar nog meer spullen voor de kinderkamer? Bekijk dan de koopgidsen en reviews van nog veel meer items. 

Ga naar de laagste prijs

bol.com
prenatal.nl (€39,99)
Beste budget keuze

Ga naar de laagste prijs

bol.com
prenatal.nl (€39,99)
Beste budget keuze