
Een baby mag niet onder een dekbed en op een kussen slapen. Hij of zij slaapt het veiligst in een slaapzak of met een dekentje. Maar vanaf welke leeftijd mag een kindje wel onder een dekbed en op een hoofdkussen slapen? In dit artikel leggen we het aan je uit wanneer dit veilig is en wat de signalen zijn als je kindje hieraan toe is.
Waarom geen dekbed en kussen voor een baby?
Het wordt afgeraden om een dekbed en kussen te gebruiken bij kinderen jonger dan 2 jaar. Een dekbed is veel warmer dan een deken. Dit kan zorgen voor oververhitting bij een baby, en dit vergroot het risico op wiegendood. Een andere reden is dat je een dekbed niet zo strak in kan stoppen als een dekentje. Hierdoor ontstaat het gevaar dat een baby verstrikt raakt in het dekbed, en hij of zij is op deze leeftijd nog niet in staat om zichzelf hieruit te bevrijden. De kans is daardoor groot dat een baby met het hoofdje onder het dekbed terechtkomt, en dit vergroot het risico op verstikkingsgevaar.
Hetzelfde geldt ook voor het gebruiken van een kinderkussen bij kinderen onder de 2 jaar. Ook dit vergroot de kans op verstikking. Het gezichtje van een baby kan namelijk in het kussen terechtkomen. Daarnaast heeft het hoofdje en nekje van een baby nog geen ondersteuning nodig. Ook speciale kussens tegen reflux of tegen een afgeplat hoofd worden afgeraden om te gebruiken.
Slaapzak of deken
Een kind jonger dan 2 jaar slaapt in een slaapzak of onder een dekentje. Een babyslaapzak is de meest veilige optie. Een baby krijgt zo geen kans om onder de deken terechtkomen of deze van zich af te trappelen. Met een slaapzak aan blijft hij of zij lekker warm. Gebruik je toch liever een dekentje met een laken? Zorg dan dat je het bedje kort opmaakt, waarbij de voetjes van jouw baby bijna tegen het voeteneind liggen met het dekentje en lakentje strak ingestopt.
Leestip: 10x de beste babyslaapzak
Een dekbed vanaf 2 jaar
Een kindje mag vanaf 2 jaar onder een dekbed slapen. Let erop dat je deze nooit dubbelvouwt in de hoes, want dit is namelijk veel te warm. Meestal wordt de overgang van een slaapzak of deken naar een dekbed gemaakt wanneer een kind de overstap maakt naar een peuterbed. Maar slaapt jouw kindje nog heerlijk in een slaapzak, dan is dat natuurlijk ook helemaal prima. Er zijn ook grotere slaapzakken verkrijgbaar voor peuters. Ook als je kindje nog heel onrustig slaapt is het verstandiger om nog even te wachten met een dekbed.
Waar moet je op letten bij het kopen van een dekbed voor een kind?
Als je op zoek gaat naar een dekbed voor jouw kindje is het verstandig om op de volgende punten te letten:
- Maat
Afhankelijk van de grootte van het bed waar je kindje in slaapt kies je de maat van het dekbed. Slaapt jouw kindje in een peuterbed dan heeft het dekbed meestal een afmeting van 120 x 150 cm. Maar een dekbed voor een standaard eenpersoonsbed is juist 140 x 200 cm groot. Het is belangrijk om erop te letten dat het dekbed past bij de afmeting van het bed. - Warmteklasse
Het is belangrijk om te letten op de warmteklasse van het dekbed. Deze loopt van klasse 1 (warmste) tot klasse 4 (koelste). In de winter slaapt jouw kindje onder een warm dekbed en in de zomer juist onder een koel dekbed. Je kunt ook kiezen voor een vierseizoenendekbed. Zo ben je meteen klaar voor alle seizoenen in het jaar. - Materiaal
Het materiaal is ook bepalend voor de warmte van het dekbed. De beste opties zijn een dekbed van katoen of een synthetisch dekbed. Katoen heeft als voordeel dat het goed ventileert, waardoor een kindje het niet zomaar te warm krijgt in bed. Daarnaast neemt het ook goed vocht op. Een synthetisch dekbed heeft als voordeel dat het licht aanvoelt en dat het op een hoge temperatuur te wassen is. Dat laatste is ook niet geheel onbelangrijk. Maar het nadeel is dat een synthetisch dekbed niet zo ademend is als katoen. Een dons dekbed is niet aan te raden voor jonge kinderen, omdat dit te warm kan zijn.
Een hoofdkussen vanaf 2 jaar
Vanaf een leeftijd van 2 jaar mag een kind gaan slapen met een kinderkussen. Dit gaat vaak gepaard met de overgang naar een dekbed. Maar wil jouw kindje dit nog niet, dan kan hij of zij nog gerust zonder slapen hoor. Signalen dat je zoontje of dochtertje behoefte begint te krijgen aan kinderkussen zijn dat hij of zij bijvoorbeeld slaapt met een handje onder het hoofd of op een knuffel. En je kindje kan er natuurlijk ook gewoon om vragen.
Merk je dat je kindje graag met een kussen wil gaan slapen, kies dan een kussen speciaal voor kinderen. Waar deze aan moet voldoen lees je hieronder.
Top 3 kinderkussens
Waar moet je op letten bij het kopen van een kussen voor een kind?
Als je het eerste kussen voor jouw kindje gaat aanschaffen is het belangrijk om op de volgende punten te letten:
- Dikte
Een kinderkussen is afgestemd op het lichaam van een kind, waardoor het dunner en kleiner is dan een hoofdkussen voor een volwassene. De schouders van een kind zijn namelijk relatief wat smaller en het hoofdje juist wat groter. Wil je extra lang gebruik maken van het peuterkussen of kinderkussen? Kies dan een kussen waarbij je de vulling aan kunt passen. - Materiaal
De meeste kinderkussens zijn gemaakt van luchtdoorlatend materiaal. Komt het gezichtje van een kind erin terecht, dan kan het toch gewoon ademenen. Maar als het kussen de juiste dikte heeft dan gebeurt dit niet zomaar. - Stevigheid
De stevigheid is in het begin nog niet zo van belang, maar is je kindje weer iets ouder dan kun je gaan kiezen voor een zacht of medium kussen. Is jouw kindje een zijslaper? Kies dan een steviger kussen. Maar slaapt jouw kindje vaker op zijn of haar rug, dan is juist een zachter kinderkussen fijner. - Hygiëne
Het zal meerdere keren voor gaan komen dat snot of spuug op het kussen terechtkomt. Het is dan wel zo prettig dat je deze kunt schoonmaken. De meeste kussens zijn wasbaar in de wasmachine op 30, 40 of 60 graden. Ook zijn kussens vaak anti-huisstofmijt en anti-allergisch.
Ga naar de laagste prijs