Van babykamer naar peuterkamer | hoe pak je dit aan?

van babykamer naar peuterkamer

De tijd gaat zo snel voorbij! Voor je het weet loopt er een peuter rond in huis. Dit betekent ook de overstap van de babykamer naar een peuterkamer. Maar wanneer doe je dit eigenlijk? En waar moet je op letten? Wij geven je 7 tips hoe je een gezellige kinderkamer voor jouw kindje kunt inrichten. Lees snel verder!

Wanneer stap je over van babykamer naar peuterkamer? 

Er is geen vaste leeftijd waarop je de overstap maakt van een babykamer naar een peuterkamer. Meestal gebeurt dit wanneer een kind tussen de 2 en 3 jaar is. Het belangrijkste is dat hij of zij hier zelf aan toe is. Een mooi uitgangspunt is dat je de kinderkamer gaat aanpassen wanneer je kindje de overstap maakt van een ledikant naar een peuterbed. Om de overgang soepeler te laten verlopen is het fijn om je kindje bij dit proces te betrekken. Het is namelijk ook nog eens heel leuk om samen de kinderkamer opnieuw te stylen. Zoek bijvoorbeeld samen een mooi kinderbed en leuke accessoires uit.

Lees ook: 10x de leukste peuterbedden

#1 Kies een thema en/of kleuren voor de kinderkamer

De eerste stap is om samen met je kindje een thema en/of kleuren uit te zoeken voor de kinderkamer. Dit wordt de basis van de peuterkamer. Het zou zomaar eens kunnen dat je zoontje of dochtertje inmiddels helemaal fan is van bijvoorbeeld dinosaurussen of dieren. Of een favoriete kleur heeft zoals groen of roze. Laat dit dan terugkomen op de muren van de kinderkamer of met accessoires die hierbij passen.

#2 Ideeën voor de muren in de peuterkamer

De muren zijn bepalend voor de sfeer in de kinderkamer. Je hebt de keuze uit verschillende opties. Heb je samen een thema uitgekozen? Een behang is de perfecte manier om deze terug te laten komen in de peuterkamer. Probeer het behang echter te beperken tot één muur. Anders kan het te druk worden met alle prints in de kinderkamer. 

Lees ook: 28x het leukste behang voor de kinderkamer

Lijkt je een behangetje toch wat te heftig? Of wil je naast een behang nog wat meer kleur in de kinderkamer? Kies ervoor om dan één of meerdere muren te verven. Een andere optie is om een muursticker te plakken. Zo heb je zelf de controle over de drukte van de print.

#3 Kies bijpassende accessoires

Het is nu tijd om accessoires uit te kiezen die passen bij het thema en de kleuren. Hiermee maak je de peuterkamer meteen sfeervol en gezellig. Een aantal musthaves zijn bijvoorbeeld een vloerkleed, wandplankjes en opbergmandjes. Zorg ervoor dat je het niet te druk en te vol maakt met allerlei tierelantijntjes. De slaapkamer van je kindje moet tenslotte wel een plek zijn waar hij of zij lekker kan ontspannen. 

Lees ook: Dit zijn de leukste vloerkleden voor de kinderkamer

#4 Overstap van ledikant naar peuterbed

De overgang van het ledikant naar een kinderbed is weer een grote mijlpaal. Meestal gebeurt dit wanneer een kind tussen de twee en drie jaar oud is. Let hierbij vooral op de signalen van je kindje. Als je te vroeg overstapt kan hij of zij juist weer een stuk slechter gaan slapen. De meeste ouders kiezen voor een peuterbed. Dit bedje is met een afmeting van 140 x 70 cm een tussenmaat, waardoor de overgang een stuk minder spannend is dan wanneer hij of zij meteen in een eenpersoonsbed gaat slapen. Daarnaast heeft een peuterbedje meestal rondom uitvalbescherming of kun je deze los aanschaffen, zodat je kindje niet zomaar eruit kan vallen. Ook is het bedje laag bij de grond waardoor het makkelijk is voor je zoontje of dochtertje om zelf in en uit het bed te stappen.

Lees ook: Overgang van ledikant naar peuterbed: wanneer en hoe pak je dit aan?

#5 Maak een gezellig speelhoekje in de kinderkamer

Nu je kindje groter wordt breekt ook langzaam de fase aan dat hij of zij af en toe in zijn of haar eigen slaapkamer wil gaan spelen. Het is daarom een goed idee om een plekje in de kinderkamer te creëren waar je kind bijvoorbeeld een boekje kan lezen, met blokken kan bouwen of kan gaan knutselen. Dit speelhoekje inrichten hoeft niet moeilijk te zijn. Leg bijvoorbeeld een paar zitkussens op de grond of zet een klein bureautje neer waar je kindje aan kan zitten spelen.

#6 Maak de peuterkamer veilig

Een belangrijk aandachtspunt is om ervoor te zorgen dat de peuterkamer helemaal veilig. Je kindje kan nu tenslotte zelf uit het bed stappen en op onderzoek uitgaan. De gekste dingen zijn dan ineens interessant. Zo moet je denken aan onder andere het beveiligen van de stopcontacten, ervoor zorgen dat het koordje van het rolgordijn buiten handbereik is en maak eventueel de kledingkast vast aan de muur. 

Lees ook: 10x tips voor een veilige kinderkamer

#7 Zorg voor extra opbergruimte

Tot slot is het aan te raden om extra opbergruimte in de kinderkamer te creëren. Als je kindje steeds vaker in zijn of haar eigen kamertje gaat spelen is het fijn om het speelgoed hier ook een plekje te kunnen geven. Heb je een grote kinderkamer? Dan is het een optie om een mooie opbergkast met bakken neer te zetten. Zo kun je het speelgoed netjes opbergen, en ligt het ook binnen handbereik als je kindje wil gaan spelen. Als je niet zoveel ruimte hebt in de peuterkamer, dan kun je natuurlijk één of meerdere opbergmanden neerzetten.