Home » Slapen » TOG-waarde: helpt bij het veilig laten slapen van je baby

TOG-waarde: helpt bij het veilig laten slapen van je baby

TOG-waarde

Een baby moet het niet te warm of te koud hebben tijdens het slapen. Het is soms lastig om in te schatten hoe warm je een kindje aan moet kleden of toe moet dekken in bed. De TOG-waarde is een handig hulpmiddel dat je hiervoor kunt gebruiken.

Wat is de TOG-waarde?

TOG is de afkorting van Thermal Overall Grade. Het is een waarde waarmee wordt aangegeven hoeveel warmte onder andere kleding, inbakerslaapzakken en dekens vasthouden. Hoe hoger de TOG-waarde hoe meer warmte de stof vasthoudt. Hoe lager de waarde hoe makkelijker de stof warmte verliest.

Waarom zijn TOG-waardes zo belangrijk?

Een pasgeboren baby kan zijn of haar eigen temperatuur nog niet zo goed reguleren en is daarin afhankelijk van de ouders. Een baby’tje kan bijvoorbeeld nog niet aangeven wanneer hij of zij het te warm of te koud heeft, of een deken van zich afslaan. Dit brengt risico’s met zich mee.

Heeft je baby het te warm, dan kan dit leiden tot warmtestuwing. Dit betekent dat de temperatuur van het lichaam stijgt, omdat je kindje het teveel aan warmte niet kwijt kan aan de omgeving. Warmtestuwing kan zelfs leiden tot wiegendood. Naast te warm kan je baby het ook te koud hebben. De meeste warmte ontsnapt via het hoofdje, de handen en de voeten. Als een kindje het te koud heeft moet het veel energie steken in het op temperatuur houden van zijn of haar lichaam en dat staat de groei en ontwikkeling in de weg.

De TOG-waarde is een handig hulpmiddel om te bepalen hoe warm jij je kindje aan moet kleden. Maar het is slechts een richtlijn, gebruik daarom altijd je gezonde verstand. Het nekje van je baby moet lauwwarm aanvoelen. Is jouw kindje aan het zweten en/of ziet de huid rood, dan heeft hij of zij het waarschijnlijk te warm. Maar voelen de handjes en voetjes koud aan en is de huid bleek, dan heeft je kindje het mogelijk te koud.

Waar vind je de TOG-waarde?

De TOG-waarde vind je op het etiket van bijvoorbeeld de slaapzak of deken en op de verpakking. Op het label van de kinderkleding staat deze TOG-waarde meestal ook aangegeven. Is dit niet het geval? Vraag het aan de verkoopmedewerker van de winkel.

Hoe bereken je de TOG-waarde?

De TOG-waarde bereken je door de waarde van de kleding op te tellen bij de waardes van een slaapzak, laken en/of een deken. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de TOG-waardes van de belangrijkste kleding en bedtextiel.

Kledingstuk en bedtextielTOG-waarde
Romper zonder mouwen of met korte mouwen0,2 TOG
Laken0,2 TOG
Boxpakje1,0 TOG
Deken0,5 tot 4 TOG
Inbakerslaapzak of -doek0,2 tot 3 TOG
Zomerslaapzak0,3 tot 1,0 TOG
Winterslaapzak1,0 tot 3,5 TOG
Let op: de TOG-waardes verschillen per merk. Kijk daarom altijd op het label voor de juiste TOG-waarde.

Welke TOG-waarde bij welke temperatuur?

De TOG-waarde die je moet gebruiken hangt af van de temperatuur in de kinderkamer. Aan de hand van deze waarde kun je uitrekenen hoe warm je jouw kindje aan moet kleden. In de onderstaande tabel zie je welke waarde je als richtlijn kunt aanhouden bij verschillende temperaturen:

KamertemperatuurTOG-waarde
Tot 16°C4,0 TOG
16 tot 18°C3,0 TOG
18 tot 20°C2,0 TOG
20 tot 22°C1,5 TOG
22 tot 24°C1 TOG
Boven de 24°C0,5 TOG
Let op: dit is slechts een richtlijn.

Tips om een baby veilig te laten slapen

Hieronder vind je nog een aantal andere tips naast de TOG-waarde om ervoor te zorgen dat je kindje het niet te warm of te koud heeft tijdens het slapen.

  • Gebruik je gezonde verstand. De TOG-waarde in combinatie met de omgevingstemperatuur is slechts een richtlijn. Elk kindje is anders, waardoor de een het misschien sneller warm heeft dan de ander. Voelt de huid van je baby klam aan? Dan heeft je kindje het alsnog te warm en is het verstandig om een lage kleding uit te doen.
  • Gebruik alleen de eerste dagen na de geboorte een mutsje. Een mutsje heeft je baby alleen in de eerste dagen na de geboorte nodig. Ook een kruik hoef je meestal niet voor een langere tijd te gebruiken. Twijfel je? Vraag dan de kraamhulp om advies.
  • Controleer regelmatig de temperatuur van je baby. Je controleert de temperatuur van je kindje door twee vingers in het nekje te leggen. Deze moet lauwwarm aanvoelen. Voelt je kindje te koud? Zorg dan voor extra warmte in de vorm van een extra laagje kleding. Dit is beter dan de verwarming in de babykamer hoger te zetten. Heeft je kindje het te warm? Trek dan een laagje uit. Twijfel je over de lichaamstemperatuur? Gebruik dan een thermometer om het zeker te weten.
  • De ideale temperatuur in de slaapkamer ligt tussen de 16 en 20 graden. Maar dit lukt natuurlijk niet altijd. In de zomer is het vaak een stuk warmer in de slaapkamer. Leg je baby dan eventueel alleen in een romper in zijn of haar ledikant in combinatie met een lakentje of een dunne slaapzak. Zo is je kindje toch een beetje bedekt en krijgt hij of zij het niet te warm.

Op VeiligheidNL vind je nog meer tips en adviezen om je baby veilig te laten slapen.

TOG-waarde tabel

Hieronder vind je een handige tabel met alle temperaturen, TOG-waardes en richtlijnen voor slaapkleding op een rij.

TOG-waarde tabel