De commode indelen: 6x praktische tips

commode indelen tips

Met een kindje op komst heb je veel nieuwe spullen nodig. Luiers, rompers, sokjes, doekjes, en ga zo maar door. Er gaat daarom niets boven een praktisch ingedeelde commode. Maar hoe pak je dit aan? Geen zorgen, wij helpen je! In dit artikel delen we 6 tips hoe je jouw commode handig kunt indelen.

Lees ook: 10x de beste commode voor de babykamer

De commode indelen: 6 tips

#1 Bovenop de commode

Laten we beginnen met de bovenkant van de commode. Dit meubel wordt niet alleen gebruikt om spulletjes in op te bergen, maar ook om je baby’tje op te verschonen, aan te kleden en af te drogen. Daarom ligt bovenop het aankleedkussen of een verschoonmandje waar je kindje op komt te liggen. Als je genoeg ruimte over hebt kun je ook nog één of meerdere mandjes erop zetten met de belangrijkste verzorgingsspulletjes.

Bladvergroter
Niet iedereen heeft ruimte voor een grote commode in de kinderkamer. Daarom kun je een bladvergroter gebruiken om extra ruimte te creëren. Het aankleedkussen komt hierdoor verticaal te liggen waardoor je aan beide zijdes extra spulletjes kwijt kunt. Handig!

Tip! Hier vind je de beste bladvergroters voor de commode.

#2 Overzichtelijke indeling van de lades

Hoe ga je verder met het indelen van de commode? Om alle spulletjes makkelijk terug te vinden en te pakken is het prettig als de lades op een overzichtelijke manier zijn ingedeeld. Dit hangt natuurlijk ook af van jouw persoonlijke voorkeur, maar onze tips voor de indeling zijn een handige richtlijn. Hierbij gaan we uit van een commode met drie lades.

  • Bovenste lade
    Bovenin leg je doorgaans de verzorgingsspulletjes, zoals luiers, billencrème, billendoekjes, maar ook een aantal hydrofiele doeken, paracetamol en fopspeentjes. Alles om je baby te kunnen verzorgen heb je binnen handbereik.
  • Tweede lade
    De kleding die je het vaakst nodig hebt kun je hierin leggen. Denk hierbij aan rompers, broekjes, boxpakjes, truitjes en sokjes. Heb je een deel van de kleding ook in een kledingkast liggen? Zorg dan dat je het nieuwe setje kleding klaar hebt liggen voordat je kindje op de commode ligt. Ook is het in dit geval handig om altijd een reserve setje kleding in de commode te hebben liggen. Gebeurt er namelijk een ongelukje met de luier, en dat gaat zeker een keer gebeuren, dan heb je altijd schone kleertjes bij de hand.
  • Onderste lade
    Hierin leg je de spulletjes die je minder vaak nodig hebt, zoals bijvoorbeeld de slaapzakken, grote hydrofiele doeken en aankleedkussenhoezen.

#3 Gebruik mandjes en bakjes voor het indelen van de commode

Om de commode overzichtelijk te houden is het verstandig om gebruik te maken van mandjes, bakjes of verdelers. Zo kunnen de spulletjes niet door elkaar komen te liggen en heeft alles een vaste plek. Ook is een mandje of bakje handig om bijvoorbeeld kleine spulletjes in op te bergen en bij elkaar te houden, zoals een nagelknippertje, haarborstel en haarspeldjes.

#4 Belangrijke spullen binnen handbereik

Als je jouw kindje gaat verschonen, afdrogen of aankleden is het belangrijk om alle belangrijke spulletjes binnen handbereik te hebben. Als je baby namelijk op de commode ligt moet je hem of haar altijd met één hand vasthouden. Belangrijke spullen zijn niet alleen luiers, billendoekjes en rompers. Zorg ook dat je van tevoren al een setje met kleren klaar hebt gelegd. Dit is vooral handig als de kleding, of een deel ervan, in de kledingkast ligt en niet in de commode. Zo zorg je ervoor dat je jouw kindje op een veilige manier kunt verzorgen.

#5 Extra opbergruimte door een wandplank

Om extra opbergruimte te creëren kun je een wandplankje boven de commode ophangen. Hierop kun je bijvoorbeeld een aantal mandjes met verzorgingsproducten neerzetten. Dit is vooral handig als je bovenop de commode niet zoveel ruimte meer over hebt om naast het aankleedkussen of verschoonmandje. Let erop dat je de plank niet te laag hangt. Als je baby’tje namelijk eenmaal heeft geleerd om dingen vast te pakken, kan dit ook gebeuren met de wandplank.

#6 Kleed de commode gezellig aan

Onze laatste tip richt zich op de styling van de commode. Hoewel dit uiteraard niet per se nodig is om je kindje goed te kunnen verzorgen, is het wel erg leuk om te doen. Je gaat tenslotte veel tijd aan de commode doorbrengen, des te leuker om deze plek gezellig in te richten. Zorg bijvoorbeeld voor een aankleedkussenhoes met een leuke print, een commodemandje in een bijpassende kleur en hang een mooie poster boven de commode.