DIY: Waskrijt traktatie met de Cricut

waskrijt traktatie zelf maken

Met een waskrijt en knijpfruit traktatie hebben kinderen niet alleen iets lekkers om te eten, maar ook om mee te spelen. Een feestelijke traktatie voor bijvoorbeeld een verjaardag op school, kinderfeestje of het kinderdagverblijf! De waskrijthouder is gemaakt met de Cricut, maar is eventueel ook met een printer te maken. Lees snel verder hoe je deze traktatie met krijtjes maakt!

Krijt traktatie maken met Cricut

De krijthouder wordt gemaakt met een Cricut. Dit apparaat is een snijplotter waarmee je ontwerpen uit kunt snijden, tekenen en vouwen. Afhankelijk van welke machine je hebt kun je niet alleen papier snijden, maar onder andere ook stof, hout en vinyl. Zo handig om traktaties mee te maken, maar ook bijvoorbeeld een vlaggenlijn.

Benodigdheden voor traktatie met waskrijt

  • Krijthouder SVG bestand. De kartonnen houder met de waskrijtjes staat centraal in de traktatie. Het bestand voor de Cricut is te downloaden op Etsy.
  • Cricut. Deze plotter gebruik je om de krijthouder te snijden en om erop de tekenen. Ik heb de Cricut Explore 3 gebruikt, maar dit kan ook met bijvoorbeeld de Cricut Joy.
  • Waskrijtjes. In elke traktatie komen 2 waskrijtjes. Afhankelijk van het aantal traktaties dat je gaat maken kun je berekenen hoeveel krijtjes je nodig hebt.
  • Knijpfruit. Naast het krijt zit ook nog knijpfruit in het zakje. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een doosje rozijntjes erin doen.
  • Uitdeelzakjes. Hier stop je de waskrijthouder en het knijpfruit in. Let erop dat het zakje groot genoeg is.
  • Karton. Het papier moet dik en stevig genoeg zijn om goed te kunnen vouwen. Ik heb 300 grams karton gebruikt.
  • Stiften. Om een afbeelding en/of tekst op de houder te tekenen heb ik Crayola stiften gebruikt.
  • Adapterset voor Cricut. Hiermee is het mogelijk om stiften en pennen van andere merken te gebruiken. Heel handig!
  • Decoratielint. Deze gebruik je om het zakje dicht te maken.
  • Ballonnen. Om aan de traktatie vast te maken.

Alternatief
Heb je geen Cricut? De traktatie is ook te maken met een printer. Het bestandje print je uit op papier en vervolgens snijd of knip je deze uit. Het ontwerp kun je erop printen, maar eventueel ook later erop tekenen.

Zo maak je de traktatie met waskrijtjes

#1 Maak het ontwerp van de waskrijthouder

Als je het SVG bestand van de krijthouder gedownload hebt, upload je deze in Cricut Design Space. Nu kun je aan de slag met het ontwerp. Voeg bijvoorbeeld een afbeelding en/of tekst toe. Ik heb gekozen voor een dino, omdat mijn zoontje daar gek van is.

cricut pen adapterset

#2 Snijd en teken de waskrijthouder met de Cricut

Is je ontwerp van de krijthouder af? Dan kun je de Cricut het ontwerp laten snijden en tekenen! Ik heb 300 grams papier gebruikt. Hiermee zijn de houdertjes voor de krijtjes sterk genoeg en buigen ze niet om. Daarnaast heb ik ervoor gekozen om telkens een ander kleur voor de afbeelding en tekst te gebruiken. Ik heb hiervoor Crayola stiften gebruikt. Met een speciale adapterset kun je ook deze pennen gebruiken met de Cricut. Super handig!

krijt traktatie cricut

#3 Vouw de flapjes en stop de krijtjes erin

Als je alle houders van het waskrijt voor de traktatie heb gesneden kun je aan de slag met het vouwen van de flapjes. Vervolgens stop je de krijtjes door de gaatjes.

waskrijt knijpfruit traktatie diy

#4 Vul de uitdeelzakjes en sluit deze

De krijthouders doe ik samen met het knijpfruit in de uitdeelzakjes. Vervolgens sluit ik deze met een lintje. Om het extra feestelijk te maken maak ik ook nog een ballon aan de zijkant van het zakje vast.

Kant en klare traktatie

Misschien heb je geen zin of tijd om zelf een traktatie te maken. Dat snappen we helemaal! Daarom vind je bij onder andere Bol.com leuke kant en klare traktaties om uit te delen. Hieronder een aantal van onze favorieten!