Zo richt je een veilige kinderkamer in

veilige kinderkamer

Als ouders willen we dat onze kinderen niet alleen een kinderkamer hebben die leuk en gezellig is, maar ook eentje die veilig is. Daarom is het belangrijk om bij het inrichten ook hier aandacht aan te besteden. Om je te helpen geven we 10 tips om een veilige kinderkamer te creëren voor jouw kindje.

10x tips voor een veilige kinderkamer

#1 De plaatsing van het bed

Voor baby’s is de plek van het ledikant in de babykamer een belangrijk punt om op te letten. Zo is het beter om deze niet onder het raam te zetten vanwege de tocht, en ook niet tegen de verwarming. Zorg daarnaast ervoor dat eventuele koordjes en snoertjes uit de buurt van het ledikantje hangen. Probeer voldoende ruimte rond het bedje over te houden, zodat je makkelijk je kindje in bed kunt leggen.

#2 Dek stopcontacten af

Kindveilige stopcontacten zijn een must in een veilige kinderkamer. Deze doosjes aan de muur vinden kinderen vaak erg interessant, maar met de vingertjes eraan zitten kan zorgen voor een levensgevaarlijke situatie. Gelukkig heb je daar een makkelijke oplossing voor. Plak zelfklevende stopcontact beveiliging erop, en de openingen zijn afgedekt en niet meer zichtbaar. Controleer regelmatig even of de afdekplaatjes nog goed zitten.

#3 Zorg voor frisse lucht

Een goede ventilatie zorgt voor een frisse en schone lucht in de kinderkamer. Dit is belangrijk voor de ademhaling en het immuunsysteem van een kind. Jouw zoontje of dochtertje kan hier zelfs door beter door gaan slapen. Open daarom minimaal 1x per dag de ramen om de lucht te verversen en gebruik een luchtbevochtiger of een luchtreiniger om de luchtvochtigheid en de luchtkwaliteit te verbeteren.

#4 Kies stevige meubels

De meubels in de kinderkamer moeten deze een stootje kunnen. Zo zal regelmatig een keer bovenop het kinderbed gesprongen worden of tijdens het spelen misschien een keer tegen een kast aan gebonkt worden. Kies daarom stevige meubels voor de kinderkamer die stabiel op de grond staan. Dit maakt het spelen een stuk veiliger.

veilige kinderkamer inrichten

#5 De juiste temperatuur in de kinderkamer

De meest comfortabele temperatuur voor de kinderkamer ligt tussen de 16 en 18 graden. Maar in de zomer en winter lukt het niet altijd om deze temperatuur te behouden. Pas daarom het beddengoed en de slaapkleding van je kindje aan, aan de temperatuur in de slaapkamer. Dit is vooral belangrijk voor baby’s, omdat zij hun temperatuur nog niet zo goed kunnen reguleren. De exacte temperatuur van de babykamer kun je van de meeste babyfoons aflezen.

Tip: hier vind je de beste babyfoons!

#6 Bevestig meubels aan de muur

Kinderen zijn af en toe net aapjes. Overal klimmen ze op of onder. Zo ook in de kinderkamer. Bevestig daarom meubels zoals een kledingkast of commode nog even extra aan de muur, zodat ze niet zomaar bovenop je kind kunnen vallen.

#7 Gebruik hoekbeschermers

Hoekbeschermers zijn kleine maar effectieve hulpmiddelen om scherpe randen van meubels te verzachten. Ze zijn ideaal voor het beschermen van nieuwsgierige hoofdjes en onhandige stoten tegen bijvoorbeeld de commode of kledingkast.

#8 Sloten op ramen

Nieuwsgierige peuters en kleuters kijken maar al te graag uit het raam naar beneden. Groot gelijk hebben ze. Het is natuurlijk hartstikke interessant wat daar beneden op straat of in de tuin allemaal te zien is! Plaats daarom voor de zekerheid een slot op het raam, waarmee je voorkomt dat je kindje uit het raam kan vallen. Door zo’n slot gaat het raam maar een klein stukje open. Ook als je kindje niet bij het raam kan is dit verstandig om te doen. Hij of zij hoeft maar een keertje te schuiven met een meubel, erop te klimmen en alsnog kan jouw nieuwsgierige aapje erbij!

#9 Berg kleine voorwerpen op

In een veilige kinderkamer is minder soms meer. Niet alleen om rust te creëren, maar ook om verstikkingsgevaar te voorkomen. Zeker als je kindje nog een leeftijd heeft van onder de 3 jaar is het belangrijk om kleine losse onderdelen buiten bereik te houden. Op deze manier weet je zeker dat je kindje het niet toch per ongeluk in zijn of haar mondje stopt. Gebruik eventueel kindersloten op deurtjes of lades van bijvoorbeeld de kledingkast of commode, zodat je kindje er niet in kan.

#10 Kies raamdecoratie zonder koordjes

Raamdecoratie zoals een rolgordijn heeft vaak een koord om deze te bedienen. Deze koordjes kunnen gevaarlijk zijn voor kinderen. Zo kunnen ze verstrikt raken om hun kleine nekjes, maar ook kan een kind de raamdecoratie ermee naar beneden trekken. Kies daarom voor raambekleding zonder koorden bij bijvoorbeeld Ikea.