Duurzame kinderkamer inrichten: 9x tips

duurzame kinderkamer

Het inrichten van de kinderkamer is één van de leukste dingen om te doen als ouder. Maar hoe zorg je ervoor dat deze niet alleen mooi, maar ook duurzaam is? Er zijn allerlei manieren om dit te doen. Van het hergebruiken van oude spullen tot het kiezen van de juiste materialen. Wij geven je tips om een duurzame kinderkamer te creëren die goed is voor je kindje én voor de planeet. 

#1 Tweedehands meubels en accessoires

Eén van de leukste manieren om een duurzame kinderkamer in te richten is door op zoek te gaan naar tweedehands meubels en accessoires. Ga kringloopwinkels, Marktplaats en online ruilhandelgroepen afstruinen om unieke spulletjes te vinden. Door een nieuw leven te geven aan bijvoorbeeld een peuterbed, kledingkast of opbergkist help jij die afvalberg te verminderen.

#2 Duurzame nieuwe meubels in de kinderkamer

Mag je in een kinderkamer dan helemaal geen nieuwe meubels neerzetten? Natuurlijk wel! Maar let er dan op dat gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen. Kies bijvoorbeeld voor meubels gemaakt van FCG-gecertificeerd hout. Dit komt namelijk uit een duurzaam beheerd bos. Ook zijn er meubels die worden gemaakt van gerecyclede materialen.

#3 Milieuvriendelijke verf

Ga creatief aan de slag met milieuvriendelijke verf op waterbasis. Deze bevat veel minder schadelijke stoffen dan traditionele verf en kun je dan ook met een gerust hart gebruiken in de babykamer of kinderkamer. Kijk bijvoorbeeld eens naar de prachtige kleuren van Farrow & Ball.

Lees ook: 32x de leukste vloerkleden voor de kinderkamer

#4 Natuurlijke materialen

In een duurzame kinderkamer horen natuurlijke materialen thuis. Kies niet alleen voor meubels gemaakt van duurzaam hout, maar bijvoorbeeld ook een jute vloerkleed, bamboe krukje en beddengoed van biologisch katoen. Dit laatste voelt ook nog eens heerlijk zacht aan. Ook op het gebied van matrassen wordt steeds vaker gekozen voor natuurlijke materialen, bijvoorbeeld vezels van kokos en bamboe.

#5 Less is more

Bij het inrichten van de kinderkamer is het verleidelijk om deze vol te zetten met meubeltjes en accessoires. Er is ook zoveel leuks te vinden! Maar in het geval van een kinderkamer is ‘less is more’. Je bent hierdoor niet alleen milieuvriendelijk bezig, maar zo creëer je ook meer rust in de kinderkamer. Dit is fijn als je kindje voor het slapengaan moet gaan ontspannen.

#6 Energiezuinige LED-verlichting

Ook op het gebied van verlichting is een hoop winst te behalen in een duurzame kinderkamer. Maak daarom gebruik van LED-verlichting. Dit heeft grote voordelen ten op zichte van een traditionele gloeilamp of halogeenlamp. LED-lampen zijn namelijk energiezuiniger én gaan ook nog eens veel langer mee.

Lees ook: 10x de leukste nachtlampjes voor kinderen

#7 Upcycle eigen spulletjes

Naast tweedehandse meubels en decoratie kun je ook je eigen spullen upcyclen. Ga eens op zoek op zolder naar oude spulletjes die je niet meer gebruikt en zelfs weg zou willen gooien. Zeker weten dat daar nog iets tussen zit wat je om kunt toveren tot iets leuks voor in de kinderkamer. Bijvoorbeeld een lamp, een opbergkistje of maak van restant hout een stoeltje.

#8 Milieuvriendelijke babyverzorgingsproducten

Ook bij het verzorgen van je kindje kun je milieuvriendelijke producten gebruiken. De babyhuid is erg gevoelig, waardoor het beter is om spulletjes te gebruiken die geen schadelijke ingrediënten bevatten. Deze kunnen de huid van een baby namelijk flink irriteren. Kies bijvoorbeeld voor een billenzalf van Weleda en plasticvrije billendoekjes van Naïf.

Op het gebied van luiers heb je ook meerdere keuzes. De meest duurzame optie is het gebruik van wasbare luiers. Ouders schrikken vaak van de aanschafkosten, maar op de lange termijn ben je goedkoper uit met wasbare luiers dan met wegwerpluiers. Zie je dit toch niet zo zitten? Er zijn ook genoeg milieuvriendelijke wegwerpluiers waar je uit kunt kiezen, zoals de Harmonie luiers van Pampers.

Tip: Hier vind je de beste wasbare luiers!

#9 Duurzame merken en webshops voor de kinderkamer

Maak het jezelf makkelijk door spulletjes te kopen bij merken die alleen duurzame producten aanbieden, zoals Liewood, Tapis Petit en Studio Ditte. Bij de webshops PsIkhouvanjou, De Gele Flamingo en Klein & Stoer vind je nog veel meer duurzame kindermerken.