Twee kinderen op één kamer – hoe pak je dit aan?

twee kinderen op een kamer

Twee kinderen samen op één kamer laten slapen versterkt de onderlinge band, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Bovendien heb je soms door ruimtegebrek ook geen andere keuze. Wij geven tips hoe je een gedeelde slaapkamer voor je kinderen het beste aan kunt pakken.

Voordelen van twee kinderen op één kamer

Het samen laten slapen van twee kinderen op één slaapkamer heeft veel voordelen. De belangrijkste hebben we voor je op een rij gezet:

Een gedeelde kinderkamer versterkt de band

Vaak kijken volwassenen die vroeger samen op een kamer hebben geslapen heel goed terug op deze tijd. De geheime gesprekjes ’s nachts en het gevoel van veiligheid leveren een belangrijke bijdrage aan de versterking van de band. Ook is er ’s ochtends altijd een vertrouwd gezicht bij het wakker worden.

Het leren delen van spullen

Het delen van spullen is nogal eens lastig. Doordat jouw kinderen samen op een slaapkamer slapen, leren ze dit. Vanaf de kleuterleeftijd gaat dit steeds beter bij kinderen. Dit zal heus weleens tot ruzie leiden. Probeer dan niet meteen in te grijpen en leer je kinderen dit samen op te lossen. Daar hebben ze ook in de toekomst veel profijt van. Geef je kinderen wel bijvoorbeeld een eigen kist of mand waar ze hun persoonlijke spullen in op kunnen bergen waar de ander écht niet aan mag komen.

Ruimtebesparing

Niet elke ouder heeft een woning met voldoende kamers. Door je kinderen samen op een kamer te laten slapen los je dit ruimtegebrek op. Het kan ook zijn dat je wel genoeg ruimte in huis hebt, maar die extra kamer nodig hebt als bijvoorbeeld een kantoor. Ook dat los je met een gedeelde slaapkamer op.

Lees ook: 6x tips voor het inrichten van een tweelingkamer

Vanaf welke leeftijd mogen kinderen samen slapen op één kamer?

Als jouw kinderen samen gaan slapen op een gedeelde kamer is het belangrijk dat ze met elkaar rekening houden. Voor kinderen die jonger zijn dan twee jaar is dit nog lastig te begrijpen. Maar heeft je peuter deze leeftijd bereikt, dan kun je met hem of haar afspraken gaan maken dat ze elkaar bijvoorbeeld niet wakker mogen maken en wanneer het bedtijd is, ze ook echt moeten gaan slapen. We raden het niet aan om een baby met een broer of zus samen op een kamer te laten slapen. De nachten zijn dan vaak nog rommelig, waardoor je andere kind ook wakker kan worden. Als je baby eenmaal doorslaapt kun je het gaan proberen om je kinderen samen te laten slapen. Maar is dit nog niet het geval, wacht hier dan nog even mee.

gedeelde kinderkamer

Wanneer elk kind toch een aparte slaapkamer?

Uiteindelijk komt een moment dat jouw kinderen elk in een eigen kamer gaan slapen. Dit kan verschillende redenen hebben. Als er een groot leeftijdsverschil tussen je kinderen zit en de bedroutines niet hetzelfde zijn, kan dit het samen slapen lastiger maken. Ook als ze ’s nachts telkens van elkaar wakker worden, kan het op een gegeven moment beter zijn om ze allebei een aparte slaapkamer te geven. Tot slot hebben kinderen vanaf een leeftijd van ongeveer tien jaar steeds meer de behoefte aan een plekje voor zichzelf en willen ze geen slaapkamer meer delen met hun broertje of zusje. Als je voldoende kamers hebt, is het fijn om je kinderen dan een eigen kamer te geven.

Twee kinderen, twee smaken

Elk kind heeft eigen interesses en favoriete kleuren. Probeer hier rekening mee te houden bij het inrichten van de kinderkamer. Door een rustige en neutrale basis te creëren, is er voldoende mogelijkheid om met accessoires de lievelingskleuren van elk kind terug te laten komen. Zo is de slaapkamer een plek waar je kinderen zich allebei thuisvoelen en blijft het toch een rustig geheel.

Lees ook: Praktische tips om de kinderkamer in te richten

Creëer twee speelplekken in een gedeelde kamer

Samen spelen is leuk, maar elk kind heeft van tijd tot tijd ook behoefte aan ruimte voor zichzelf. Creëer daarom twee speelplekken in de kinderkamer waardoor allebei je kinderen ook een eigen plekje hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zitzak achter elk bed of een paar grote zitkussens. Gebruik eventueel een gordijn of scherm om een scheiding aan te brengen.

Tip: hier vind je de leukste zitzakken voor de kinderkamer!

Tegelijk naar bed brengen of toch apart?

Als je kinderen een klein leeftijdsverschil hebben, maakt het niet veel uit of je ze tegelijk naar bed brengt of apart. Als het leeftijdsverschil groter is en ze allebei hun eigen bedtijdroutine hebben, kun je de oudste het beste wat later naar bed brengen. Maar maak wel afspraken met elkaar, zodat je voorkomt dat het jongere broertje of zusje wakker wordt.

twee kinderen op een slaapkamer

Extra tips voor een gedeelde kinderkamer

Wil je jouw kinderen een kamer laten delen? Doe je voordeel met onze extra tips.

Houd het opgeruimd

Twee kinderen betekent ook twee keer zoveel kleding en nog meer speelgoed. De ruimte in de kinderkamer is bovendien beperkt, omdat er ook al twee bedden staan. Zorg daarom voor voldoende opbergruimte, zoals een grote kist of een bed met lades eronder. Ook wandplankjes zijn ideaal om spullen op te zetten, zoals speelgoed en boeken. Zo houd je de boel opgeruimd en hebben je kinderen voldoende bewegingsruimte in hun slaapkamer.

Gebruik de hoogte om de ruimte optimaal te benutten

De beperkte ruimte in een gedeelde kinderkamer benut je optimaal door gebruik te maken van de hoogte. Dit doe je door bijvoorbeeld een stapelbed neer te zetten. Bovendien kunnen je kinderen elkaar niet zien, waardoor ze meer privacy hebben. Vanaf de leeftijd van zes jaar kun je je oudste kind bovenin het stapelbed laten slapen. Let wel altijd op de veiligheid en gebruik het trapje. Ook een extra hoge kledingkast en wandplankjes aan de muur zijn ideale manieren om de ruimte in de slaapkamer optimaal te benutten.

Leg een jong baby’tje nog niet bij een broer of zus

Baby’s worden over het algemeen nog meerdere keren wakker in de nacht. Het is dan nog niet handig om hem of haar samen te laten slapen met een grotere broer of zus. Wacht daar dan nog even mee. Als je baby nog maar één keer wakker wordt voor een nachtvoeding of structureel doorslaapt kun je overwegen om dit te gaan doen. Het is wel belangrijk om dan afspraken te maken met je oudere kind. Soms wil de grote broer of zus voor de baby zorgen. Hoe lief dit ook is bedoeld, kan het ook zorgen voor gevaarlijke situaties. Leg daarom uit dat hij of zij bijvoorbeeld geen kussens in het ledikant mag leggen en niet het kleine broertje of zusje uit het bedje mag tillen.